'Kuş beyinli' sözü tarihe karışıyor

Yusuf Yavuz yazdı

Kurduğu sosyal sorumluluk projesiDoğadabuan kapsamında liseli gençlere yaşadıkları coğrafyanın gizem dolu kapılarını aralayan Biyomühendis H. Çağlar İnce, zekâyı işlevsel olarak kullanmanın yolunun doğayı gözlemekten geçtiğini söylüyor. Doğanın farkında nesiller, doğaya saygılı işletmeler hayal eden İnce, ‘Doğadabuan' kapsamında Boğazkent Kuş Cenneti’nde Antalya Anadolu Lisesi Öğrencilerini ağırladı.

Aklını kullanamayanlar için söylenen “kuş beyinli” deyimi tarihe karışıyor. Zira canlılar içerisinde hayatta kalma becerisi en yüksek türlerin başında gelen kuşları gözlemek insan zekâsının işlevini de arttırıyor. Çoklu zekâ kuramında 9. zekâ olarak kabul edilen doğa zekâsının yerinde ve zamanında kullanılmasının insana kattığı değerlerin önemini keşfeden Biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce, kendi girişimleriyle başlattığı bir tür sosyal sorumluluk projesi ‘Doğadabuan’ kapsamında lise öğrencilerine farkındalığın kapılarını aralıyor. Türkiye’nin biyokültürel çeşitliliğinin korunması ve tanıtılması konusunda çalışmaları bulunan İnce’nin bu amaçla hazırladığı kitap ve belgesel projeleri çok sayıda ödül aldı.

'Kuş beyinli' sözü tarihe karışıyor - Resim : 1

‘DOĞA ZEKÂSI ÇOKLU ZEKÂ KURAMINDA 9. SIRADA’

Yaşamını Antalya’da sürdüren İnce, ‘İnteraktif Doğa ve Kültür Eğitimi Etkinlikleri’ kapsamında bu kez Antalya Anadolu Lisesi’nin doğa tutkunu öğrencilerini ağırladı. Kentin önemli sulak alanlarından biri olan Serik ilçesi sınırlarındaki Boğazkent Kuş Cenneti’nde gerçekleştirilen etkinlikte, öğrenciler 20’ye yakın kuş türünü doğal yaşam alanlarında dürbünleriyle izleme olanağı buldular. Etkinliğin öğrencilerin tüm duyularını kullanarak doğayı ve onun yarattığı kültürü hissedip öğrenmelerini amaçladığını dile getiren Biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce,Çoklu zekâ kuramında 9. zekâ kabul edilen doğa zekâlarını işlevsel olarak kullanabilecekleri teknik donanımlarla profesyonel bir doğa gözlemi gerçekleştirildi. Öncesinde aldıkları kuş gözlemcisi temel eğitimi ile doğal ekosistemleri, kuşları, tanıyan öğrenciler dünyada yaygın olan kuş gözlemciliği hobisine de başlamış oldular” diye konuştu.

'Kuş beyinli' sözü tarihe karışıyor - Resim : 2

TÜRKİYE KUŞ GÖZLEMCİLİĞİ İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ

Kuş gözlemciliğinin dünyada oldukça yaygın olan ve kültür ve gelir seviyesi yüksek insanların ilgi gösterdiği bir hobi olduğuna değinen İnce, yalnızca İngiltere’de 1 milyon kuş gözlemcisi bulunduğunu dile getirdi. Türkiye’de de üniversitelerde kuş gözlem toplulukları bulunduğunu kaydeden İnce, “Doğa Derneği, TRAKUŞ, OrnitoFoto gibi oluşumlarla kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı gelişiyor. Kuş Gözlemciliğinin topluma vatandaş bilimi ve doğa farkındalığı gibi katkıları bulunurken diğer taraftan ciddi bir turizm kolu olarak alternatif turizmde yerini alıyor. Özel ilgi turizmi olarak değerlendirilen kuş gözlem turizminin gelir ve kültür seviyesi yüksek gruplara hitap etmesi, Asya, Avrupa ve Afrika’dan birçok kuş türünün ülkemizde görülebilmesi Türkiye’nin önemini arttırıyor” dedi.

'Kuş beyinli' sözü tarihe karışıyor - Resim : 3

BOĞAZKENT’İN GİZEMLİ MİSAFİR: SAZ KEDİSİ

Antalya’da sayıları giderek azalan önemli sulak alanlardan biri olan Boğazkent Kuş Cenneti’nde geçmişte Akdeniz Üniversitesi tarafından yapılan halkalama çalışmalarıyla yıl boyunca yaklaşık 200’ün üzerinde kuş türünün belirlendi. Bu türlerden birçoğunun nesli tehlike altında kuş türleri olması dikkat çekiyor. H. Çağlar İnce’nin verdiği bilgilere göre, bir Asya türü olan ancak İzmir’de keşfedildiği için adı İzmir Yalıçapkını (Halcyon smyrnensis) olarak anılan kuş türü ne yazık ki Artık İzmir’de yaşamadığı gibi Türkiye’deki ve dünyadaki en batı yaşam alanlarından birisi Boğazkent Kuş Cenneti. Bununla birlikte Dalaman Çayı ve Köyceğiz-Dalyan civarında yaşadığı bilinen Nil Kaplumbağası da (Trionyx triunguis), Muğla’dan Hatay’a kadar Akdeniz sahil şeridinde birçok turizm tesisinin etrafında veya içinde bulunan nehir ve derelerde yaşıyor. Caretta büyüklüğünde olan bu kaplumbağa, başının ucunda bulunan hortumsu yapısıyla dikkat çeken ve tatlı suda yaşayan nesli tehlike altında olan bir kaplumbağa türüdür. Alanda geçimini sağlayan balıkçıların tarifine göre nesli tehlike altında bir kedi türü olan saz kedisinin olma ihtimali yüksek. Ancak ne yazık ki alanda kuş dışında bilimsel olarak çok fazla bir bilimsel çalışma yapılmış değil.

'Kuş beyinli' sözü tarihe karışıyor - Resim : 4

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Kuş beyinli Doğadabuan arşiv