Koruculuk artık sandığınızdan çok farklı

Türkiye'nin deniz ve kıyı koruma alanlarının güçlendirilmesi projesi kapsamında başlatılan...

Türkiye'nin deniz ve kıyı koruma alanlarının güçlendirilmesi projesi kapsamında başlatılan 'Deniz Koruculuğu' uygulaması, yasadışı balık avcılığını denetleyecek. Muğla'da bulunan Gökova ÖÇK Bölgesi'nin balıkçılığa kapalı alanlarından yürütülen çalışmayla Deniz Korucuları 24 saat boyunca kaçak balıkçılığa göz açtırmıyor.

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’nin desteğiyle Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nin balıkçılığa kapalı alanlarında başlatılan Deniz Koruculuğu uygulaması, Akdeniz Koruma Derneği (AKD) tarafından yürütülüyor. Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen "Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" tarafından da destekleniyor.

Koruculuk artık sandığınızdan çok farklı - Resim : 1

YASADIŞI BALIK AVCILIĞI 24 SAAT DENETLENİYOR

Dördüncü aynı dolduran Deniz Koruculuğu uygulaması kapsamında Değirmenbükü Okluk Koyu’nda konuşlandırılan hızlı denetleme botunda görev yapan korucular, 24 saat boyunca alandaki yasadışı balık avcılığı faaliyetlerini denetliyorlar. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Marmaris Tarım İlçe Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde yürütülen çalışmayla, alan içerisinde ideal bir koruma ortamı sağlanması hedefleniyor.

Koruculuk artık sandığınızdan çok farklı - Resim : 2

AMAÇ CEZA DEĞİL, KORUMANIN ÖNEMİNİ ANLATMAK

Korucuların gün boyu çalışmalarının büyük bölümü Değirmenbükü içerisindeki kullanıcılara farkındalık sağlamayı içeriyor. Dağıtılan broşürler ve bilgilendirici diğer materyaller yardımıyla bölgenin balık stoklarını artırmak için korunduğu bilinci yaygınlaştırılıyor. Denetleme çalışmaları insanlara ceza kesmeyi değil, onlara bu alanı korumanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamayı amaçlıyor.

SAHİL GÜVENLİK'LE İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR

Son birkaç ay içinde alanda bulunan tekne sahiplerinin, yasadışı avcılık faaliyetlerini koruculara bildirmek ve bu faaliyetlerde bulunanları uyarmak suretiyle verdiği destek, yapılan çalışmaların kısa zamanda etkili sonuçlara ulaştığının göstergesi olarak değerlendiriliyor. Alanın yasak olduğunu bilmesine rağmen ihlal etmeye çalışan profesyonel veya amatör balıkçılar ise Deniz Korucuları tarafından belgelendikten sonra Sahil Güvenlik Komutanlığına bildiriliyor. Değirmenbükü Koyu’nda uygulanan pilot projenin, ileride ek finansman kaynaklarıyla Gökova’nın diğer Balıkçılığa Kapalı Alanları’nda da uygulanması planlanıyor.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

arşiv