"Korkmayın burası bizim vatanımız"

Anadolu’nun öz çocukları olan göçebe Sarıkeçililer kendi topraklarında “nasıl olsa konacak bir yer buluruz” durumuna getirildi.

Anadolu’nun göçebe yaşamı sürdüren son Yörük topluluğu olan Sarıkeçililer’in bahar göçünün sonunda yapacakları etkinlik 22-24 Mayıs tarihlerinde Konya’nın Çumra ilçesinde gerçekleştirilecek. Modern yaşamın zorlamalarıyla karşı karşıya kalan Sarıkeçililer, giderek daralan yaşam alanlarından varolma mücadelesi veriyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen konuklar, etkinlik boyunca binlerce yıllık göçebe kültürüne tanıklık ederek bu göçün sonsuza kadar sürmesi için çaba harcamanın yollarını arayacak.

Kış aylarını Mersin sahillerinde, yaz aylarını ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçililer’in Nisan ortasında çıktıkları bahar göçü yolculuğu yaklaşık 40 gün sürdü. Konya’nın Çumra ilçesine ulaşan ailelere birkaç gün içinde yenileri eklenecek. Her yıl geleneksel olarak yinelenen Sarıkeçililer’in bahar göçü etkinliği bu yıl 22-24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar, hafta sonunu Sarıkeçililerle birlikte geçirerek, binlerce yıllık göçebe kültürüne tanıklık edecek.

"Korkmayın burası bizim vatanımız" - Resim : 1

ABAZ DAĞI’NDA KARA ÇADIRLAR KURULACAK

Çumra’ya bağlı Alibeyhüyüğü Mahallesi, Abaz Dağı Mevkii’nde gerçekleştirilecek olan göç etkinliğinde bir de panel yapılacak. Etkinlik sonunda hazırlanacak bildiri ise ilgili kurumlara iletilecek.

PERVİN ÇOBAN SAVRAN: ‘BU KÜLTÜR YAŞASIN İSTİYORUZ’

Göç yolunda sorularımızı yanıtlayan Sarıkeçililer Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran, yapılanın bir şenlik ya da şölen olmadığının altını çizerek, “biz yaşam mücadelemizin bir parçası olarak kültürümüzü ve varlığımızı koruyabilmek adına etkinlikler yapıyoruz. Sesimize ses olacak insanlarla bir araya gelmeye çalışıyoruz. İstiyoruz ki bu kültür yaşasın, yaşatılsın” diye konuştu.

"Korkmayın burası bizim vatanımız" - Resim : 2

‘KORKMAYIN BURASI BİZİM VATANIMIZ, KONACAK BİR YER BULURUZ’

Sarıkeçililerin göç yolları üzerinde ve yazı geçirdikleri bölgelerde karşılaştıkları sorunların giderek çoğaldığını dile getiren Savran, “göç eden ailelerimizden bazıları Çumra’ya ulaştı. Kimileri Karaman sınırında kimileri de Seydişehir civarında. Göç devam ediyor. Ancak geçilen güzergâhlarda karşılaştığımız sorunlar giderek artıyor. Yaşam alanlarımız giderek daha çok daraltılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı çalışanları kesim sahalarını gerekçe göstererek alana sokmuyor. Kimi ailelerimiz çok tedirgin. Birer ikişer dağılıyoruz. Ben onları ikna etmeye çalışıyorum. ‘Korkmayın, biz bu toprakların çocuklarıyız. Burası bizim vatanımız. Kimse bize bir şey yapamaz, nasıl olsa konacak bir yer buluruz. Yürümeye devam edin’ diyorum” şeklinde konuştu.

"Korkmayın burası bizim vatanımız" - Resim : 3

‘BİZİM SİYASETİMİZ DOĞAYI, YAŞAMI SAVUNMAK’

Kamuoyu önünde yaptığı konuşmaları siyasetle ilişkilendirilmesine yönelik eleştirilere de yanıt veren Savran, “biz siyaset üstü bir topluluğuz. Bütün siyaset biçimleri gelip geçicidir. Hiç kimse bizi kendi siyasi gözlüğünden bakarak değerlendirmesin. Biz sesimizi duyurmak için davet edildiğimiz yerlere gidip sözümüzü söylemeye çalışıyoruz. Binlerce yıllık bir kültürün varlığını sürdürebilme mücadelesi için bunu yapmak zorundayız. Bizi siyasi söylemlerde bulunmakla eleştirenler bunu görmek istemiyorlar. Bizim siyasetimiz doğayı, yaşamı savunmak” diye konuştu.

"Korkmayın burası bizim vatanımız" - Resim : 4

‘GELDİ GÖÇ ZAMANI GAYRI DURULMAZ’

Göç etkinliği öncesinde tüm ülkeye seslenen Savran’ın anlamlı çağrısı ise şöyle: “Geldi göç zamanı gayrı durulmaz. Erkenden kalkanlar yorulmaz. Dirilmekte tüm uykuda olan canlılar. Uyuma sen de gel farkına var. Yürüyelim dağlara, ormanlara, derelere beraber. Kimlerdir diye bizleri merak ederseniz. Tüm canlılara suya, ağaca, dağa, taşa, ateşe, kurda, kuşa, insanlığa saygılıdır Sarıkeçililer. Döndükçe dünya var olalım. Doğada yaşamın güzelliğini anlatalım. İnsanlığa zor gelen yaşamın. Göçerlikte özgürlüğü bağıralım”

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Sarıkeçililer göçebe arşiv