Kimin sürpriz yapması bekleniyor

Türkiye'de ve Meclis'te nefesler tutuldu, eski dört Bakanla ilgili okunması gereken fezlekelerin yapılacağı genel kurul toplantısı bekleniyor....

Türkiye'de ve Meclis'te nefesler tutuldu, eski dört Bakanla ilgili okunması gereken fezlekelerin yapılacağı genel kurul toplantısı bekleniyor. Okunması gereken diyoruz; çünkü, henüz kimse net olarak ne olacağını bilmiyor. Cemil Çiçek'in bir sürpriz yapmasını bekleyenlerin sayısı epey fazla. Odatv olarak Meclis koridorlarında dolaştık ve kulislerde nelerin konuşulduğunu okurlarımız için not ettik.

Meclis, tarihinde bir olağanüstü toplantıya daha ev sahipliği yapacak. Üstelik bu toplantıya CHP'nin yanı sıra BDP ve MHP de destek verdi. Yalnız, toplantıya katılım açısından bu destek geçerli olur mu bilinmiyor. Son duyumlarımıza göre BDP yalnızca 10'dan az Milletvekili ile toplantıya katılacak. MHP'de Bahçeli görüşmelere katılmayacak. Kendisiyle birlikte 3-5 Milletvekilinin toplantıya katılması beklenmiyor. Yine de 40-45 civarı MHP'li vekilin genel kurulda olması bekleniyor. CHP ise Genel Başkan da dâhil tam kadro Ankara'da olacak. Bağımsızların da birçoğu toplantıya katılma yönünde karar aldı. Toplantı yeter sayısı olacağı için AKP'de teyakkuz hali mevcut.

Toplantıda ne olacak?

TBMM İçtüzüğü'nün 7. maddesi toplantıya çağrı metninin ve toplantıya çağrılmasına neden olan konunun görüşüleceğini hükme bağlamış durumda. Yalnız, AKP'liler, fezleke üst yazısının dâhi okunmaması için çeşitli yol ve yöntemler aramakta. "Görülmek olan davayla ilgili..." biçiminde savunmalar yapılmaya başladı. Bunları uygulamaya koymaya çalışırsa genel kurulda tartışmalar yaşanacağı bekleniyor.

Yolsuzluklar konusunda CHP ödevine oldukça iyi çalışıyor. CHP'nin Başbakan ve 3 Bakan hakkındaki Meclis Soruşturma önergeleri hazır. Siyaseten hangisi ya da hangilerinin ne zaman verileceği Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun kararına göre belirlenecek. Soruşturma önergelerinin önerge halindeyken ya da komisyonda reddedilme durumları da dahil tüm seçenekler masaya yatırılıyor ve her aşamada birkaç planlı adımlar hazırlanıyor. Yalnız soruşturma önergelerinden en azından birinin bugün imzaya açılarak Meclis Başkanlığı'na verilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Başka bir ifadeyle 30 Mart seçimlerinden hemen sonra Meclis'i yoğun hareketlilik bekliyor.

Meclis'te bir başka hareketlilik nedeni ise fezlekelerin Milletvekilleri tarafından görülüp görülemeyeceği. Her şeyden önce gizlilik ilkesiyle eğer kurulursa soruşturma komisyonu üyeleri fezlekeleri görme şansı olacak. CHP'li vekiller ise her vekilin fezlekeleri ve eklerini görmeleri gerektiğini, burada yazılanlara göre oy kullanılacağını dile getiriyor. Onlara göre, Milletvekilleri bir Savcı niteliğinde davranacaklar. Fezlekeler görülmeden sağlıklı bir işleyiş olmaz. Bakalım bu tartışma nasıl biçimlenecek.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Meclis Kulisi

Odatv.com

arşiv