Kılıçdaroğlu ve Akşener görüşmesinin perde arkasını Odatv yazıyor

24 Haziran erken seçim kararının alınmasındaki en önemli etkenlerden birinin, muhalefet partilerini hazırlıksız yakalamak olduğu dile getiriliyor...

24 Haziran erken seçim kararının alınmasındaki en önemli etkenlerden birinin, muhalefet partilerini hazırlıksız yakalamak olduğu dile getiriliyor. Bugün 15 CHP milletvekilinin İYİ Parti'ye geçmesi üzerine yaptığımız kulis takibinde, aslında hiçbir şeyin tesadüf ya da son dakika ilerlemediğini görüyoruz. Her iki partinin temsilcileri kamuoyu bilgisi dahilinde görüşmenin yanında, uzun bir süredir de arka planda görüşüyormuş. 24 Haziran gibi baskın niteliğinde bir tarih beklenmese de, erken seçim durumunda neler yapılabileceği konuşuluyormuş. Bu konuda en ciddi mesainin de her iki partiyi yakından tanıyan Aytun Çıray tarafından verildiğini de öğrendik. CHP kanadından ise sürecin ana aktörlerinin başında Bülent Tezcan geliyor.

RİCA İYİ PARTİ’DEN

Peki, son görüşme nasıl ortaya çıktı, fikri kim verdi?
Aslında fikir masadaymış. Yani tüm seçenekler masadayken, içlerinden bu öneri iletildiğinde Kılıçdaroğlu sıcak bakmış. Zaten ittifak görüşmesinin parçası da bu olmuş. Fikrin uygulanmasının büyük rahatlık sağlayacağından, ricası da İYİ Parti'den gelmiş. Dün akşam, YSK alması gereken “seçime girecek partiler kararını” Pazartesi gününe erteleyince, trafik başlamış. Bugün sabah ise sonuca bağlanmış.

CHP LİSTESİNDEN Mİ SEÇİME GİRECEKLER

İYİ Parti'ye geçecek isimlerin kimler olacağı konusuyla Kılıçdaroğlu bizzat ilgilenmiş. Kriter olarak ise İYİ Parti'nin potansiyeli olan yerlerdeki vekiller tercih edilmiş. Odatv Meclis Kulisi olarak edindiğimiz bilgiye göre; 15 vekilden hepsi “Genel Başkan talimatı” olarak varsayıp, kabul etmiş. Reddeden herhangi bir kimse yok. Sadece, bu 15 kişi içinden bazıları “tekrar partimin adayı olmak istiyorum” diye belirtmiş. Şu an onun da formülünün olduğunu ve bu 15 kişinin CHP listesinden seçime gireceği iddiasını duyduk. Bu kısmın arka planında ise Engin Altay var ve süreçten diğer bilgi sahibi olan kişi ve vekillerle birebir görüşmeleri sağlayarak işi bitiren kişi olmuş.
Süreçte, İYİ Parti'nin bu yöntemle hazine yardımı alabilmesinin önünün açılmasının da etkili olduğunu öğrendik.

İTTİFAKTA ÇARPICI HAMLELER

Odatv olarak öğrendiğimiz özel bilgi ise, 15 milletvekili konusu haricinde ittifak görüşmelerinde de önemli bir aşama kaydedilmiş. Tam sonuca bağlanmasa da her iki parti, Saadet ve Demokrat Partileri alarak ve bunlara ÖDP, DSP, Vatan Partisi gibi partileri ekleyerek ya da bu küçük partilerden temsilci alarak bir ittifak yapmayı planlıyor. Her iki parti kendi Cumhurbaşkanı adayıyla çıkacak ve 2. tura kalan aday, doğal ittifak adayı olacak. İlk turda tek adayla çıkma konusu da tartışılıyor. Tüm gelişmelerin asıl sonuç noktasına ise Salı günü yapılacak CHP PM toplantısında gelmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu, PM üyelerinin görüşlerini dikkatle ele alacağı, Ekmeleddin İhsanoğlu sonrası gibi uzun süren tartışmalar istemediğini öğrendik.

KILIÇDAROĞLU ADAYINI PAYLAŞTI

Ve son bomba: CHP lideri Kılıçdaroğlu yakınındaki birkaç isimle ve belediye başkanıyla çok kısa bir süre önce, hatta Konya'daki belediye başkanları toplantısında da şunu paylaşıyor: "Adayım Yılmaz Büyükerşen."

Bakalım ittifaktan Türkiye adına ne çıkacak!

Meclis Kulisi

Odatv.com

Meclis Kulisi arşiv