Kıbrıs'ta umut yok çünkü...

…Rum Kesimi’nin mantığı değişmiyor. Tek egemenliğe dayalı federal sistem beklentisinden zerrece taviz vermiyor. Gelen-Giden-Biden, Rumlar’ı...

…Rum Kesimi’nin mantığı değişmiyor. Tek egemenliğe dayalı federal sistem beklentisinden zerrece taviz vermiyor. Gelen-Giden-Biden, Rumlar’ı saplantılarından vazgeçirmeye yetmiyor.

…Çünkü: Akel’in ve Kilise’nin bir nebze yumuşamaları, Kıbrıs Rum halkının üzerinde etkili olamıyor.

…Ve Çünkü: Kıbrıs Rum Kesimi, Kıbrıs’ta Konfederasyon çözümünü görmezden geliyor. Şımarıklığına devam ediyor.

Kıbrıs için kimi zaman “Artık Bu iş Tamam” diye umutlanan bir insan olarak diyorum ki, doğalgaz ve petrol de bu işi ısıtamıyor… Rum Kesimi’nin yaşamakta olduğu ağır darboğaz da, ayaklarını suya erdirmeye yetmiyor… Huylu huyundan bir türlü vazgeçmiyor.

Yıllar öncesini, Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides’in sözlerini hatırlıyorum: “Rauf Denktaş bana, viski şişesinin (federasyon) içinde rakı (konfederasyon) içirmeye çalışıyor…”

Nurlar içinde yatsın… Görünen o ki, büyük devlet adamı Denktaş’tan bu yana Rumlar hiç değişmemişe benziyor.

Olayı açalım. Viski ile Rakı arasındaki temel farklar şunlar Dostlar:

FEDERASYON VE KONFEDERASYON

1) Konfederasyon’da üye devletler, egemenliklerini ayrı ayrı sürdürürler. Federasyon’da ise egemenliği kurucu siyasal birimler paylaşırlar. Federasyonda egemen olan, federal devlettir.

2) Konfederasyon’da kişiler, yalnızca üye devletlere vatandaşlık bağı ile bağlıdır. Federal devlette ise, hem federal hem de federe vatandaşlık söz konusudur.

3) Konfederasyon’da, konfederal organlar yetkilerini üye devletlerden alır. Federal devlette, federal ve federe yönetimler yetkilerini anayasadan alır.

4) Konfederasyon’da, konfederal organların yetkileri üye devletler tarafından tek taraflı olarak değiştirilebilir. Federasyon’da ise yetki paylaşımına ilişkin değişiklik için federal ve federe yönetimlerin birlikte hareket etmeleri zorunludur.

5) Konfederasyon’da üye devletlerin ayrılma hakkı vardır. Federal devlette ise bu hak tanınmamıştır.

6) Konfederasyonlarda, dış politika ve askerî güçlerin kontrolü esas olarak üye devletlerin elindedir. Federal devlette ise, ulusal güvenlik ve dış ilişkiler federal yönetimin yetki alanına girer.

7) Konfederasyon’da, vergilendirme yetkisi üye devletlere aittir. Federasyon’da ise bu yetki federal ve federe devletler tarafından kullanılır.

8) Federal devlette yönetimler arasında çıkabilecek uyuşmazlıkları çözmek üzere yargısal nitelikte bir organ kurulur. Konfederasyon’da bu tür bir organa gerek duyulmaz.

YALNIZ BAŞINA DEVAM EDER TÜRKİYE’YE DE ÖRNEK OLUR!

KKTC için, birleşme ancak konfederasyon çatısı altında olmalıdır.

Ben, Kıbrıs Türkü ile 1970 yılında, 18 yaşında tanışmış bir insanım. Eğer o yılları onlarla birlikte paylaşmadınızsa, bugünkü KKTC’yi tam değerlendiremezsiniz.

Dün – yoksulluk ve zaruret içinde her an ölüm korkusu ile yaşayan… Bir şehirden bir diğerine gidebilmek için Rumlar’dan izin almak zorunda olan… Ağırlık itibarı ile Karaman kökenli yürekli, idealist insanlardır…

Bugün – Rum Kesimi’nin ve yandaşları uluslararası kurumların tüm ambargolarına rağmen gerçek anlamda liberal bir ekonomi ve Türkiye’ye kıyasla çok daha iyi işleyen bir demokrasi kurmuşlardır.

Yarın – başka bir çıkış yolu kalmazsa, varlıklarını sürdürür ve bizim için gurur vesilesi de olurlar.

Diğer tarafa gelince…

Biri çıkıp da, şu zekâ seviyeleri tartışılır Kıbrıslı Rum liderlere şunu söylese yeter: “Beyler… Beyler… Nasıl olduysa sizi kabûl eden Avrupa Birliği de, federal değil konfederal bir yapıdır. Uygun bir bütünleşme, ancak bu şekilde gerçekleşebilir.”

Dostlar… Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan bu yana tam 40 yıl geçtiğini düşününce, Rum Kesimi’nin fanatikleri, bana eski bir Kıbrıs Türk özdeyişini çağrıştırıyor: “Domuzun guyruğunu 40 sene mengeneye goymuşlar, gene doğrulmamış.”

Kıbrıs Türkü’nün özdeyişler dağarcığında Biden ve benzeri arabulucular için de bir gönderme var: “Düngürcülüğe giden, boglu babuc da yalar!”

İNTERAKTİF SOHBETLER

Misafir - Kara Memet: Çok ciddi sorular… Bilmem içi rahatmıdır?..

Misafir - şengun şadapıt: Korkarım öyle oluyor…

Halit Kakınç

Odatv.com

Kıbrıs Rum Kesimi KKTC halit kakınç arşiv