Kemal Gürüz neyi unuttu Teoman Koman'ın tahliye sonrası ilk sorusu

28 Şubat davası bir tuhaf dava. MGK, Genelkurmay, daha doğrusu topyekûn devlet yargılanıyor, ama MGK da Genelkurmay da ortada yok. Yüzlerce askerin...

28 Şubat davası bir tuhaf dava. MGK, Genelkurmay, daha doğrusu topyekûn devlet yargılanıyor, ama MGK da Genelkurmay da ortada yok.

Yüzlerce askerin sahte delillerle yargılandığı Ergenekon’a, Balyoz’a müdahil olmadılar. Gözlemci de göndermediler. Ama 28 Şubat öyle değil ki!.. Sadece 1997 dönemi belgeleri değil, 1996’dan Aralık 2010’a kadar ilgili-ilgisiz binlerce evrak ortaya dökülmüş durumda. 28 Şubat’ta 14 yaşında olanlar bile davaya müdahil olduğu halde, Genelkurmay ortada yok.

Önce Genelkurmay yetkililerine, “Neden bir gözlemci dahi gönderilmediğini” sordum. Şaşkınlıkla karışık, “Böyle bir usül var mı?” gibi bir cevap aldım.

28 Şubat’ın tutuklu sanığı dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’e sordum; “Bilmiyorum, anlamıyorum” dedi.

Tutuklu isimlerden dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Erdal Şenel’e sordum; “Çok yazık” dercesine, kollarını açmakla yetindi.

Özetle sadece Ergenekon ve Balyoz tutukluları değil, 28 Şubat’çılarda da “yalnız bırakıldık” duygusu hâkim.

Duruşma esnasında sanıklardan birisinin bana ilettiği şu not herşeyi anlatıyor aslında:

“Şu anda devlet düzeyinde ‘28 Şubat Sürecine Katkı’ ödülleri dağıtılsaydı; o ödülleri alacakların listesinde kimler yer alırdı? Bu salonda bulunanların kaçı o listeye girebilirdi?”

AKP’Lİ SAĞLAM’A HODRİ MEYDAN

438 gün tutuklu kaldıktan sonra geçen hafta tahliye edilen davanın tek sivil sanığı, dönemin YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz dün sabah beni görünce, şunu sordu:

“Araba kullanmayı unutmuşum. Allah’tan oğlum var. Ancak yürümekte de zorlanıyorum. Hep boşluğa basıyorum gibi geliyor. Sizde de öyle olmuş muydu?”

Olmaz mı? Hâlâ yer yer o boşluk hissini yaşadığımı söyledim, rahatladı.

Tabii Gürüz cezaevinde de yürüyüp, spor yapamamış. Özgür günlerinde yüzüp, tenis oynayan Gürüz’ün her tarafı kireçlenmiş.

Tahliyesinin ardından Gürüz’ü ilk arayanlar isimlerin, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Hüsamettin Cindoruk ve Prof. Mehmet Haberal olduğunu da öğrendim.

Gürüz’ün tek bir dileği var; Refahyol Hükümetinin Milli Eğitim Bakanı, şimdinin AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam’la bir televizyon programına çıkmak. “Hangi televizyonda, kimin yöneticiliğinde isterse hazırım. Tüm soruları da o hazırlasın, ben bir tek kalem, kağıtla gideceğim. Milletin önünde konuşalım” diyor.

TEOMAN KOMAN’IN SORUSU, ENGİN ALAN’IN CEKETİ

Eski Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman, duruşmanın ikinci günü sağlık durumunun iyice ağırlaşması üzerine apar topar tahliye edildi.

Avukatı Celal Çelik’e tahliye anını sordum. Koman Paşa, “Şimdi bu ne anlama geliyor? İmza falan var mı?” demiş, o kadar.

Dün yine Engin Alan’ın duruşma salonunda üst-baş değiştirme günüydü. Eşi Nevin Çelik çok şık, beyaz bir ceket getirmişti. Ama Engin Paşa giymedi. Nevin Hanım merak etti, sormamı istedi. Sordum, “Böyle bir ceket burada giyilir mi? Giymeyeceğim” dedi. Nevin Alan, “Giysin işte!.. Ölünce mi giyecekmiş” diye sitem ettiyse de Engin Paşa ikna olmadı, ceket geldiği gibi gitti. Gömlek ve kravatını ise herkes çıktıktan sonra yine duruşma salonunda değiştirdi.

MHP Milletvekili Engin Alan, yakınlarına bir de kitap siparişi verdi; Emile Zola’nın Dreyfus Davasını.

SUCUK REKLAMI… ASKER DÜŞMANLIĞI

28 Şubat döneminin Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli General Çetin Saner tahliyesinin ertesi günü duruşma salonundaydı. Arada yakınlarıyla sohbetine kulak misafiri oldum; Cezaevindeyken televizyonda sucuk reklamlarını izlerken, ağızlarının suyunun nasıl aktığını anlatıyordu. Nitekim özgürlüğünün ilk günü hem sucuk, hem köfte yemiş, Bir balık kaldı diyor, balık davetlerini ise, Yoo, onu İzmir’de yiyeceğim diye geri çeviriyordu.

O espriler arasında Çetin Saner Paşa’nın bir sorusu vardı ki, hepimizin uzun uzun düşünüp, cevabını bulması gerekiyor:

“Bu kini nerede biriktirmişler?. Niye bu asker düşmanlığı?.”

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Silivri’ye kucak dolusu sevgiler

Müyesser Yıldız

Odatv.com

28 şubat Müyesser Yıldız teoman koman arşiv