Kartal üç cephede birden neden işi götürür

Şurası kesin ki BJK geniş kadrosu ve zengin kulübesi sayesinde üç cephede de iddiasını sürdürebilir. Şampiyonlar Ligi’nde, Süper Lig’de ve Kupa’da yürür.

BJK, Benfica maçından sonra lige iyi döndü. Zorlu Akhisar belediye deplasmanında üç puanı iki golle aldı. Zaman zaman yorgunluktan zorlansa da genelde oyunu kontrol eden de Kara Kartal’dı. Şerefiyle oynadı, hakkıyla aldı.

HAFTA İÇİNE GÖRE DÖRT DEĞİŞİKLİK

Siyah beyazlılar maça Şampiyonlar Ligi maçı kadrosuna göre dört değişiklikle başladı. Şenol Güneş’in rotasyonuna göre Tolga, Adriano, Beck, Ebubekir’in yerine Gökhan Gönül, Olcay, Fabri ve Cenk ilk on birde başladı.

TAKIM OLMAK İÇİN BİRAZ ZAMAN…

İlk on birde geçen sezona göre beş değişiklik; maçın tamamında ise forma giyen on dört oyuncudan yedisinin yeni oluşu Kara Kartal’ın takım olma yolunda biraz daha zamana ihtiyaç duyacağını işaret ediyor. Ancak maça sonradan sakatlanan Gökhan İnler’in yerine dahil olan Adriano’nun Caner’le mükemmel uyumu, Gökhan Gönül’ün gerçek bir profesyonel olarak sahadaki duruşu takım uyumunun fazla süre almayacağını da gösteriyor.

MAÇIN KONTROLU BJK’DAYDI

Şenol Güneş, 60’ta doğru bir yaklaşımla 2-0’ı garantiye alma ve orta sahada oyuna hakim olma amacıyla Olcay-Tolgay değişikliğini iyi ki yaptı ve semeresini de gördü. Tolgay ikinci yarıda BJK’nın ve sahanın tartışmasız yıldızıydı.

Siyah beyazlılar daha 8. dakikada Gökhan İnler’in nefis ara pasını iyi koklayan ve ceza çizgisi üzerinden soğukkanlı bir plaseyle topu tam köşeye yuvarlayan Talisca’nın vuruşuyla öne geçti. Ki, Talisca, üç dakika önce yine aynı soluyla kaleyi yoklamış, şutu az farkla dışarı çıkmıştı.

FABRİ İYİ KUMAŞ

Fabri, golden iki dakika sonra zamanında çıkarak yüzde yüz bir golü önledi. Burada Fabri’ye bir parantez açmak gerekir: Fabri, genelde iyi yer tuttu, dikkatliydi ve yerinde müdahalelerde bulundu. Benden 10 üzerinden 7 not aldı. Eksikleri ne? Bir, bana GS’ın eski kalecilerinden Kolombiyalı Ferit Mondragon’u hatırlattı. Fabri de Mondragon gibi çift yumruğunu çok kullanıyor ve az kalsın bu alışkanlığı top direkte patlamasa kendi kalesine gol olarak dönecekti! İki, seriliğe ihtiyacı var. Üç, topu oyuna sokarken daha öldürücü olabilir. Kendisi de eski bir iyi kaleci olan Şenol Hoca’ya düşüyor iş; Fabri iyi bir kumaş ama eksiklerini kısa zamanda gidermesi şart.

44’te Queresma’nın sol üst köşeye gönderdiği sert frikiği iyi yer tutan Fatih soğukkanlılığıyla çıkardı ama 45+1’deki uzatma dakikasında kendi arkadaşının kurbanı oldu ve maç devre biterken 2-0’a geldi. Caner’in sert frikiğinde defansın kafasına çarpan meşin yuvarlak yumruğa çıkan Fatih’in üzerinden filelerle buluştu. Yediği iki gole karşın kaleci Fatih de maçın iyilerindendi. Tolunay Kafkas’ın başında olduğu Akhisar Belediye zaman zaman BJK’yı ısırsa da sonuca gidemedi. Ancak, Manisa takımı bu sezon üstleri zorlayamaz ama orta sıralarda kendisine yer bulabilir. Tabii dört maçta aldığı tek galibiyetle üç puan bakılırsa bundan sonra kazanamadığında berabere kalmayı da öğrenmesi gerekiyor.

QUERESMA ŞIMARDI!

Queresma’ya da bir paragraf açmadan olmaz! Geçen sezonun centilmenliğe yaklaşan, topu ayağında tutmayan ve seri paslar yapan Queresma bu sezon yeniden topu ayağına tutkallamaya başladı! Bu yüzden çok top kaybediyor, çalım atmakta da zorlanıyor ve çoğu kez de rakibini geçemiyor. Eski driplinglerini arıyor gözler. Tamam, Avrupa Şampiyonu olan bir ekibin parçası… Tamam, Ronaldo’nun takım arkadaşı Portekiz Milli Takımı’ndan ama artık o turnuva bitti! Bir profesyonelin bu kadar şımarıklığı uzun. Bu konuda uyarılması gerek.

Talisca’ya gelince… Çabuk adapte oldu, iyi kumaş. Ne var ki futbol artık total hücum total savunmaya bakıyor ve bu yüzden Talisca’nın orta sahada korakorda ve defansa katkıda da bulunması için eksiklerini gidermek gerek.

ÜÇ CEPHELİK KARA KARTAL

Şurası kesin ki BJK geniş kadrosu ve zengin kulübesi sayesinde üç cephede de iddiasını sürdürebilir. Şampiyonlar Ligi’nde, Süper Lig’de ve Kupa’da yürür. Dünkü maçta bir ara kulübeye baktım; BJK’nın geçen sezonki şampiyon kadrosunun asları vardı orada; Tolga, Beck, Tolgay; yeni transferler Adriano, Ebubekir… Bu kulübe başka bir takımda olsa şampiyonluk yarışına ortak olur!

BEŞİKTAŞ’IN TARAFTARI VAR

Ara ara hızlandıkça zevk veren ve sadece 6200 küsur izleyicinin statta izlediği maça renk getiren bir aktör ise kesinlikle Kara Kartal’ın on ikinci adamı olan seyircisiydi. Tarık Akan için de beste yapan Çarşı (“Düşüyorsun işte kara topraklara,/Bak mirasın arkanda./Bu Nasıl bir dava;/Kahpeler hayatta, Tarık Akan’ı Unutma.”) ve bütün taraftar BJK için olmazsa olmaz. Nitekim bir ara kaleye gitmeyi unutan takıma bunu bile hatırlattı tezahüratıyla.

TFF NE İŞ YAPAR?

Bir çift söz de TFF’ye: Geçen seneki gibi maçlar 3-5 bin seyirciye oynanacak gözüküyor Anadolu’da. Bu tablo sizi hiç sıkmıyor mu? Sorumluluk duymuyor musunuz? Çok mu hoşunuza gidiyor boş statlarda maç izlenmesi? Bu lig Türkiye Ligi mi, ‘Digitürk’ ligi mi? Hiç mi canınız acımıyor? Bari maçın başlamasına doğru satılmayan biletleri ucuzlatın da maçlar dolu tribünlere oynansın. Buna da mı kafanız çalışmıyor?

M. Ayhan Kara

Odatv.com

Beşiktaş Şampiyonluk Benfica arşiv