Karlov suikastının tanığı: Türkiye yazarı Fuat Uğur cezaevindeki FETÖ’cülere şifreli mesaj gönderdi

Müyesser Yıldız yazdı

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov 3 yıl önce katıldığı bir sergide polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti.

Olaya ilişkin soruşturma sonucunda Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 28 kişi hakkında dava açıldı.

Hazırlanan iddianamede, Gülen ve 16 sanığın suikastla doğrudan bağlantısı olduğu belirtilerek, haklarında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenirken, suikastın “Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere yönelik provokasyon türünde bir eylem” olduğu vurgulandı.

Özetle her anlamda çok ciddi bir dava.

Halen 7 sanığın tutuklu olduğu dava Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Kasım ayındaki celsede tanık dinlenmesine geçilmişti.

Bu kapsamda da Mahkeme, Bursa'dan bir tanığın talimatla ifadesinin alınmasını kararlaştırmış, söz konusu tanık ifadeye gelmeyince hakkında zorla getirme kararı çıkartılmıştı.

İşte Cuma günü yapılacak duruşma öncesi U.A. isimli bu tanığın ifadesi, geçen hafta Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde alındı.

FETÖ'CÜLERE ŞİFRELİ MESAJ HANGİ GAZETEYLE GÖNDERİLİYORMUŞ

Salonda hazır edilen U.A.'nın kimlik tespiti yapıldıktan sonra, talimat evrakı ve ekleri okundu. Tanıklık yapmasına engel hali olmadığı belirtilip, “Doğruları söyleyeceği” konusunda yemin ettirildi.

O da, “Bildiğimi dosdoğru söyleyeceğime namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim” dedi.

Ardından Karlov suikastı konusunda bilgi ve görgüsü soruldu.

Mahkeme tutanağından aynen aktaralım; U.A. şunları anlattı:

“Ben çeşitli ajanslara muhabirlik yapıyordum. Yaklaşık 25 yıldır bu işle meşgulüm. 2016 yılında tehdit suçundan dolayı açık cezaevine girdim. Cezaevinde yüzlerce Türkiye gazetesi gördüm. Bu gazetelerin cezaevine bedava geldiği söylendi. Bu gazete vasıtasıyla FETÖ tutuklularına şifreli bir şekilde mesaj gönderildiğini fark ettim. Bu gazeteleri inceleyerek, bu şifreleri çözmeye çalıştım ve başarılı oldum. Fuat Uğur isimli kişinin köşe yazılarından Ankara'da Ruslara karşı bir saldırı olacağını anladım. Bunu arkadaşıma da bahsettim. Birkaç gün sonra Rus Büyükelçisi öldürüldü. Bu konu ile ilgili çeşitli ihbarlarda bulundum, terör şubede ifadem alındı. Bir süre sonra denetimli serbestliğe uymadığım gerekçesiyle tekrar açık cezaevine girdim. 3 Nisan 2017 tarihli Türkiye gazetesi yine önüme geldi. Bu gazeteyi inceleyerek, Cumhurbaşkanına suikast olabileceğini düşündüm. Daha sonra Cezaevi Müdürlüğü beni Başsavcı Bey ile görüştürdü. Başsavcı Beye bildiklerimi, bu şifreyi nasıl çözdüğümü anlattım.”

Naip Hakim, U.A.'ya, “Karlov suikastı ile ilgili bildiklerini anlatması” uyarısında bulunup, dava dosyası dışındaki konularla ilgili Savcılığa müracaat edebileceğini hatırlattı.

U.A. ifadesinin devamında, “Ayrıca İhlas Holding'in FETÖ ile irtibatlı olduğuna dair delillerim, biraz sonra sunacağım dosya içerisinde mevcuttur. Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın FETÖ'ye 370 milyon dolar para aktardığı da dosya içerisinde kanıtlarla sabittir” dedi ve Mahkemeye 3 klasör sundu.

Mahkeme de ifade alma işleminin bitirerek, talimatın ikmalen Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı.

KİMDİR BU TANIK

Çok ciddi bir davada, tanık olarak dinlenmesi kararlaştırılan kişinin verdiği ifade böyle.

Cezaevinde kalmış... Türkiye Gazetesi'ni inceleyip, ilginç tespitler yapmış... Bu tespitlerini ilgili makamlara bildirmiş, polis ifadesini almış... Yetmemiş, Başsavcı ile görüştürülmüş...

Demek ki, iddiaları ciddiye alınmış. Bu durumda, Türkiye Gazetesi ve Fuat Uğur hakkında da soruşturma açılması gerekirdi herhalde. Açıldı mı, bilmiyoruz.

Peki kimdir bu tanık?

Hızlıca, kısa bir Google araştırması yaptık. Yaşadığı şehir, kimlik bilgilerindeki benzerlik itibarıyla, dikkat çekici bir habere ulaştık.

Anadolu Ajansı başta olmak üzere birçok ajans ve gazetenin geçtiği haber şöyle:

U.A. Ocak 2014'te, 7 ay önce boşandığı eşini üç yerinden bıçakladıktan sonra hastane önüne bırakıp, kaçmış. Bu arada eski eşinin yakınlarını arayıp, kardeşlerine sahip çıkmasını istemiş.

Aldığı bıçak darbeleriyle kalbi, akciğeri ve kolundan yaralanan kadın ameliyat edilirken, U.A. da polis tarafından sabaha karşı akrabalarının evinde yakalanmış ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanmış.

Hakkında “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan ömür boyu hapis istemiyle dava açılmış. Mahkemede verdiği ifadede, “Torpido gözünü ilaç almak için açmıştım. İlacı eşim elimden alıp attı. İki ilaç olduğundan, diğerini ararken elime bıçak geldi. Farkında olmadan kullandım. Kan görünce fırlatıp attım. Hastaneye götürdüm. Psikolojimin bozuk olduğunu, intihar edeceğimi söyleyerek kardeşine telefon ettim. Pişmanım, eşimden özür diliyorum” demiş.

Eski eşi çocuklarının babası olduğu için şikayetinden vazgeçince, Mahkeme U.A. hakkındaki suçlamayı “Yaralama” kabul ederek, önce 5 yıl, sonra hafifletici sebepler ve iyi hali nedeniyle 1 yıl 4 ay hapis cezası verip, hükmün açıklanmasını geri bırakmış.

Karlov suikastı davasında verdiği ifadeden U.A.'nın 2016'da da “Tehdit” suçundan ceza aldığını, ancak denetimli serbestliğe uymadığı için bir kez daha cezaevine girdiğini anlıyoruz.

Tanıklığın ne hale geldiği, polis, savcılık ve mahkemelerin kimlere itibar ettiğine dair çok çarpıcı bir örnek, değil mi?

Müyesser Yıldız

Odatv.com

Karlov suikastının tanığı: Türkiye yazarı Fuat Uğur cezaevindeki FETÖ’cülere şifreli mesaj gönderdi - Resim : 1

fuat uğur FETÖ arşiv