Japon avukatlardan nükleere karşı işbirliği

İşbirliği çağrısı...

TBB’nin çağrısına karşılık veren Japonya Barolar Birliği, Japon hükümetini nükleer ihracatına ilişkin politikalarını askıya alınması çağrısında bulunduklarını belirterek iş birliği mesajı verdi.

Türkiye'deki ikinci nükleer santralin Sinop'ta yapımını öngören uluslararası anlaşmanın Nisan ayında yürürlüğe girmesi üzerine Türkiye Barolar Birliği, çevre ülkelerin ve Japonya'nın barolar birliklerine birer mektup göndererek nükleer tehdidine karşı dayanışma çağrısında bulunmuştu. TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu imzalı mektupta, nükleer santrallerin Türkiye ve bölgesinin geleceği için büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çekilerek, "Türkiye, enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak kapasiteye fazlasıyla sahiptir" görüşü dile getirilmişti. Mektupta ayrıca, nükleer santralin yapımını öngören uluslararası anlaşmaya karşı yargı yolunun kapalı olduğu hatırlatılmış ve Sinop'ta bir çevre felaketinin yaşanmaması için hukuksal zeminde yürütülecek bir iş birliği çağrısı yapılmıştı.

KOMŞU ÜLKE BULGARİSTAN’DA NÜKLEER ENDİŞE

TBB'nin çağrısına uluslararası hukuk platformlarından gelen olumlu yanıtlar yaşam alanlarını korumak için mücadele edenlerin yüreklerine su serpecek nitelikte. Bulgaristan Barolar Birliği tarafından gönderilen destek mektubunda, Çernobil faciası dolayısıyla Bulgaristan halkının nükleer santral kurulması fikrine kati bir şekilde karşı çıkıldığı belirtilerek, "Komşu ülke olarak, muhtemel bir nükleer kazadan biz de endişe duymaktayız" denildi.

GÜRCİSTAN BAROSU: ‘KARADENİZ’DEKİ TÜM ÜLKELERİ TEHDİT ALTINDA’

Gürcistan Barolar Birliği de gönderdiği mektupta, Sinop'taki bir nükleer santralin Karadeniz Bölgesi'ndeki tüm ülkelerin çevre güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çekerek santral yapımını kınadıklarını belirterek, “İnsan haklarını ve çevre güvenliğini korumak ve 1986 yılında yaşanan Çernobil felaketinin bir daha yaşanmaması için kuruluşunuzla işbirliği yapmaya hazırız” ifadelerine yer verildi.

JAPONYA BAROLAR BİRLİĞİ HÜKÜMETE ‘NÜKLEER İHRACATINI ASKIYA ALIN’ ÇAĞRISI YAPTI

Türkiye Barolar Birliği'nin dayanışma çağrısına en kritik cevap ise Sinop'ta kurulacak nükleer santralin yapımını üstlenen Japonya'dan geldi. Gönderdikleri mektupta Türkiye'nin endişelerini çok iyi anladıklarını ifade eden Japonya Barolar Birliği Başkanı Susumu Murakoshı, “1 Mayıs 2012 tarihli görüş yazımızda, ciddi insan hakları ihlaline ve/veya yalnızca ithal eden ülkelerde değil ayrıca çevre ülkelerde de telafi edilemez çevresel etkilere sebep olacağını ifade ederek nükleer enerji santralleri ihracatına ilişkin politikasını derhal askıya alması konusunda Japon hükümetine çağrıda bulunduk. Bu görüş yazımızı, 31 Mayıs 2012 tarihinde Başbakana, Çevre Bakanına ve Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanına sunduk” bilgisini verdi.

MURAKOSHI: ‘İŞBİRLİĞİ VE DAYANIŞMAYA AÇIĞIZ’

Japon Baro Başkanı Murakoshı, hükümete yaptıkları çağrının yanı sıra 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen Büyük Doğu Japonya depreminden bu yana tahliye edilenlere barınma ve benzeri olanaklar sağlamaya ilişkin yeni mevzuat önerdiklerinin de altını çizdiği mektubunda, Fukushima 1 nolu nükleer enerji santrali kazasından etkilenen insanlara yardım etmek için aktif şekilde çalışarak, ihtiyacı olan insanlara hukuki destek sağladıklarını dile getirdi. Murakoshı, mektubunda Türkiye Barolar Birliği ile hukuki zeminde bilgi alışverişi ve dayanışmaya açık olduklarını da sözlerine ekledi.

TBB’nin nükleere karşı yaptığı çağrıya Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden de sözlü olarak olumlu yanıtlar geldiği öğrenilirken, bu konuda kapsamlı bir ortak konferans ve basın açıklaması yapılacağı belirtiliyor.

Japon avukatlardan nükleere karşı işbirliği - Resim : 1

Japon avukatlardan nükleere karşı işbirliği - Resim : 2

Yusuf Yavuz

Odatv.com

japon avukatlar Türkiye nükleer işbirliği arşiv