Jandarma'nın yükselen yıldızı kim

Müyesser Yıldız yazdı

15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra tümüyle İçişleri Bakanlığı'na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı'na ait Atama Kararnamesi bugün yayınlandı.

Kararname ile Korgeneral İbrahim Yaşar ve Tümgeneral Ali Özkara'yla birlikte 5'i kurmay 65 albay emekliliğe sevk edilirken, 3 general bir üst rütbeye, 14 albay tuğgeneralliğe yükseltildi. Ayrıca karargâh ve bazı il jandarma komutanlıklarına da yeni atamalar yapıldı.

15 TEMMUZ'DA KAÇIRILAN BALYOZ SANIĞI ÇANAKKALE'YE

Dikkat çeken ilk atamayla başlayalım.

Kurmay Albay Hüseyin Topuz; Balyoz kumpasında yıllarca hapiste yattı, 16 yıl cezaya çarptırıldı. Hapisten çıktıktan sonra Albaylığa terfi ettirilip, Batman İl Jandarma Komutanlığı'na atandı.

15 Temmuz gecesi kendi emrinde görev yapan ve en güvendiği 5 askeri tarafından kaçırılıp, rehin tutulan Topuz, son kararname ile Batman'dan, Çanakkale Jandarma Eğitim Alay Komutanlığına atandı.

KİMLER EMEKLİ KİMLER PASİFİZE

Kararnameyle, 5'i kurmay 65 albay emekliye sevk edildi.

Bu tasarrufla ilgili Jandarma kulislerinde söylenen şu:

“Emekliye sevk edilenlerin çok büyük bölümü 85-88 arası devreler. Darbeden önce de bu devrelerin emekliye sevki planlanmıştı. Onların yapamadığı, şimdi yapılmış oldu.”

Jandarmada iki isim ise pasifize edildi. Bunlardan ilki 15 Temmuz darbesinden sonra Jandarma Genel Komutan Yardımcısı yapılan Korgeneral Ali Lapanta. Lapanta, Komutanlık emrine verildi.

Diğer isim Personel Başkanı olan Tuğgeneral Veli Turan da bu önemli görevden Komutanlık emrine kaydırıldı.

İddia o ki, kararname öncesinde bu iki isimden istifa dilekçesi istenmiş, ama kabul etmemişler.

Gidenler, gelenler tablosunda; 2013-2015 yıllarında, yani “FETÖ”nün en etkili olduğu dönemde Jandarma Personel Başkanlığı yapan Fuat Güney'in Tuğgenerallikten Tümgeneralliğe terfi ettirilip, Asayiş Başkanlığı'na getirilmesine de dikkat çekiliyor.

MADALYA BEKLİYORLARDI GİTTİLER

Daha iki gün önce gazetelerde bir haber yer aldı.

Habere göre, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, 15 Temmuz gecesi karagâhta darbecilerle çarpışan 6 komutana “Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası” verilmesini talep etmiş, İçişleri Bakanlığı da talebi değerlendirmeye almıştı.

Güler'in madalya takılmasını istediği isimler arasında, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanı Tuğgeneral Nurettin Alkan ile Jandarma Kurmay Kıdemli Albay Güven Şağban da vardı.

Ne mi oldu?

Öğrendik ki, Güven Şağban Karargâhtaki “çok etkili ve yetkili” bir komutanla ters düştüğü için daha kararname çıkmadan aylar önce herhangi bir görev verilmeden Giresun Jandarma Komutanlığı emrine atanmış, yani karargâhtan uzaklaştırılmış.

Tuğgeneral Nurettin Alkan'a gelince; karargâhta kaldı, ama görev yeri değiştirildi. Öğrenci ve personel alımında ana kaynak birimi olan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nden, Strateji Geliştirme ve Dış İlişkiler Başkanlığı'na kaydırıldı.

JANDARMA'NIN YÜKSELEN YILDIZI

Nurettin Alkan'dan boşalan bu önemli birime ise yeni kararname ile aynı zamanda Tuğgeneral olan çok dikkat çekici bir isim atandı.

O isim; kumpaslar sürecini izleyen ve “FETÖ”nün 17/25 Aralık'tan sonra yayınladığı bazı ses kayıtlarını hatırlayanların yakından bildiği Hüseyin Kurtoğlu.

Kumpaslar döneminde İstanbul İl Jandarma Komutanıydı.

2011'de Silivri'de Jandarma görevlilerinin, “dolandırıcılık, rüşvet” suçlarından tutuklu bir kişiyi Tekirdağ'a babasının cenazesine götürdükten sonra gece evinde kalmasına izin vermeyip, hapse koyduğu, böylece “Kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçunu işlediği gerekçesiyle Kurtoğlu ve 5 asker hakkında dava açıldı. Davaya konu tutuklu, şikayetçi olmadığını söylese de Kurtoğlu ile 3 asker 2 yıl 6'şar ay, diğer iki asker ise 1 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bu kumpasın, MİT TIR'ları davasından tutuklanan Hamza Celepoğlu'nun İstanbul İl Jandarma Komutanı olmasının önünün açılması için düzenlendiği belirtilirken, 17/25 Aralık'tan sonra “Başçalan” isimli sosyal medya hesabından yayınlanan ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçtiği öne sürülen ses kaydında, “Hüseyin” adlı bir Albayın davasından söz edildiği ve Ergin'in, “Hüseyin Albay’ın durumunun YAŞ’a yetişeceğini” söylediği görülmüştü.

Kumpasların ortaya çıkmasından sonra Kurtoğlu beraat etti ve bu beraatı sadece Erdoğan değil, dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in de istediği öne sürüldü.

Devam edelim.

15 Temmuz darbesinden hemen sonra Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu İstanbul İl Jandarma Komutanı oldu.

O günlerde askeri kulislerde, Jandarma'nın hazırladığı atama listesiyle İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'na Balyoz sanıklarından Ali Demir'in atandığı, ancak Erdoğan'ın devreye girmesiyle bu göreve Kurtoğlu'nun getirildiği, Demir'in ise Diyarbakır'a gönderildiği konuşulmuştu.

Yeni kararname ile Kurtoğlu'ndan boşalan İstanbul İl Jandarma Komutanlığına, Karargâhta Güvenlik Daire Başkanı olan ve Tuğgeneralliğe terfi ettirilen Nuh Köroğlu'nun atanmasının da dikkat çekici bulunduğunu belirtelim.

BYLOCK'ÇU PAŞA İDDİASI

Geçen Kasım ayında TSK'daki “ByLock'çular” epeyce konuşulmuştu.

O söylentiler sırasında adı “ByLok'çu Paşa”ya çıkanlardan birisi de halen Jandarma'da “etkili ve yetkili” konumda bulunan bir komutandı.

MİT'in önce bu Paşa'nın bir yakınının, sonra bizzat kendisinin ByLock kullandığını tespit ettiği belirtildi.

Bir kesim, onun isminin MİT'in listesine kasıtlı şekilde konularak, FETÖ soruşturmalarında en önemli delili olan ByLock'un etkisizleştirmek ve listelerde kuşku yaratmak için yapıldığını savunurken, bir diğer kesim Paşa'nın telefonu için MİT'ten alınan isimsiz-imzasız “ByLock yok” yazısının ciddi bir inceleme yapılmadan verildiğini öne sürdü.

Yine o günlerde, o “Paşa”nın aklanması için çeşitli çevrelerin Saray'a ulaştığı, askeri çevrelerin de, “Şu geçiş döneminde görevden alınması sıkıntı yaratır” dediği, ayrıca Paşa'nın halen Saray'da görevli oğlu ile TSK'da görevli gelini hakkında ilginç iddiaların gündeme geldiğini kaydedelim.

Bunları hatırlatmamızın sebebi mi?

Denilen o ki, bu kararnameyle Jandarma'ya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanısıra işte bu isim damga vurmuş.

Herkes bu yılki YAŞ'ta ne olacağını, kimlerin kalıp, kimlerin gideceğini merak ediyor ya; Jandarma kararnamesinde epey mesaj yok mu?!.

Müyesser Yıldız

Odatv.com

Jandarma'nın yükselen yıldızı kim - Resim : 1

jandarma atamalar şifreler İçişleri Bakanlığı süleyman soylu arşiv