Rant hesapları nasıl kuma saplandı

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan mahallesinde bulunan dünyaca ünlü İztuzu...

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan mahallesinde bulunan dünyaca ünlü İztuzu plajını kiralayan İngiliz ortaklı özel şirket, mahkemenin ihtiyati tedbir kararına rağmen gece yarısı plaja girmeye çalışınca araçları kuma saplandı. Gece yarısı olay yerine giden yöre halkı şirkete tepki göstererek sabaha kadar plaja giden yolu kapatarak nöbet tuttu. Jandarma ve belediye çalışanlarının müdahalesiyle şirket alandan çıkartıldı. Plajların özel şirketlere verilerek paralı hale getirilmesine tepki gösteren yöre halkının nöbeti ise sürüyor.

Rant hesapları nasıl kuma saplandı - Resim : 1

BAKANLIK ŞİRKET KURUP, PLAJLARI KİRAYA VERİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2005 yılından bu yana İztuzu’ndaki plajı yerel kooperatiflerle birlikte işleten Ortaca Belediyesi’ne 31 Aralık 2013 tarihinde bir yazı göndererek plajın işletmesini sürdürüp sürdürmeyeceğini belirtmesini talep etti. Bakanlığın yazısına plajı işletmek istediği yönünde yanıt veren Ortaca Belediyesi’ne bakanlıktan geri dönüş olmadı. 29 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin hemen ardından 4 Nisan tarihinde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği arasında yapılan bir protokol ile MUÇEV adından bir şirket kuruldu. 14 Nisan’da ise dönemin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan tarafından şirketin kuruluş protokolü jet hızıyla onaylandı. Ardından da 28 Mayıs tarihinde yapılan bir sözleşme ile aralarında Sarıgerme, Dalyanağzı ve İztuzu gibi ÖÇK alanlarının da bulunduğu il genelindeki 14 korunan alanın işletme yetkisi MUÇEV’e verildi.

Rant hesapları nasıl kuma saplandı - Resim : 2

İZTUZU, İNGİLİZ ORTAKLI ŞİRKETE İHALESİZ DEVREDİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 12 Haziran tarihinde Ortaca Belediyesi’ne gönderdiği tahliye emriyle plajın boşaltılmasını talep etti. Ardından da İztuzu plajının işletmesi, MUÇEV tarafından İngiliz ortaklı DALÇEV adlı şirkete verildi. Ortaca Belediyesi ise bunun üzerine konuyu yargıya taşıdı. Davayla ilgili sorularımızı yanıtlayan Ortaca Belediyesi’nin ve davanın avukatı Berna Babaoğlu Ulutaş, MUÇEV’in bu alanların işletmesini kamu kurumu statüsüyle devraldığını ancak bir başka özel şirkete işletme hakkını devrederken özel şirket gibi davrandığını belirterek şunları söyledi: “şu anda İztuzu’ndaki girişime yönelik açtığımız 6 ayrı dava sürüyor. Bu alan ihalesiz olarak özel şirkete devrediliyor. Bu 2886 sayılı Kamu İhale Yasası’na aykırıdır. Muğla İdare Mahkemesi, İztuzu’nun devrine ilişkin yapılan sözleşmelerle ilgili açtığımız davalarda ihtiyati tedbir kararı aldı. Bu davalar sonuçlanıncaya kadar İztuzu’na girmesi hukuken mümkün değil” dedi.

Rant hesapları nasıl kuma saplandı - Resim : 3

GECE YARISI İZTUZUNA GİRMEYE ÇALIŞAN ŞİRKET KUMA SAPLANDI

25 Aralık tarihli mahkeme kararını, 26 Aralık tarihinde hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hem de Muğla Valiliği ile Ortaca Kaymakamlığı’na ilettiklerine dikkati çeken Ulutaş, “ancak buna rağmen 29 Aralık Pazartesi gecesi saat 23.00 sularında ilgili şirket üç otomobil, bir traktör ve iki jeneratörle alana zorla girmeye çalıştı. Bu sırada İztuzu Plajı’ndaki görevlinin de tehdit edildiğini öğrendik. Bunun üzerine gece yarısı halk plaja giden yolda nöbet tutmaya başladı. Jandarma ve Ortaca Belediyesi çalışanları da alana gelerek şirketin çalışmasına izin vermedi. Biz de elimizdeki mahkeme kararlarını jandarmaya göstererek konuyla ilgili bilgilerimizi aktardık” diye konuştu.

Rant hesapları nasıl kuma saplandı - Resim : 4

YÖRE HALKI PLAJLARIN PARALI HALE GETİRİLMESİNE KARŞI

Gece boyunca İztuzu’nda süren hareketli saatlerin ardından bugün olay yerine gelen Muğla Valiliği yetkililerinin girişimiyle şirket alandan çekildi. Ancak alana giren yol üzerinde yurttaşların nöbeti sürüyor. Yargı süreci sonuçlanıncaya kadar İztuzu’na şirketi sokmamaya kararlı olan yöre halkı plajların özel şirketlere devredilerek paralı hale getirilmesine karşı çıkıyor.

‘MAHKEME KARARINA UYULMALI’

29 Aralık gecesi kıyı tarafından İztuzu’ndaki Boğazağzı Mevkiindeki tesislere girerek yerleşmeye çalışan İngiliz ortaklı DALÇEV şirketine ait üç otomobil, yağmurun da etkisiyle kumlara saplandı. MUÇEV, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve DALÇEV şirketi arasında yapılan sözleşmeyle ilgili mahkemenin ihtiyati tedbir kararı almasına rağmen alana girmeye çalışan şirkete yönelik tepkiler sürüyor. Ancak şirketin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını reddetmesini gerekçe göstererek alana girdiğiyle ilgili iddialara açıklık getiren avukat Berna Babaoğlu Ulutaş, mahkemenin bu kararının söz konusu davada ‘hukuka aykırılık’ ile ‘işlemin uygulanması halinde telafisi olanaksız zararlar doğacağı’ hallerinin aynı anda gerçekleşmediği gerekçesiyle alınan teknik bir karar olduğunu belirterek, “şu aşamada bu davalar sonuçlanıncaya kadar mahkemenin ihtiyati tedbir kararına uyulması zorunludur” görüşünü dile getirdi.

Rant hesapları nasıl kuma saplandı - Resim : 5

MUÇEV PLAJLARI YANDAŞLARA VERMEK İÇİN PARAVAN MI?

2005 yılından 2013 yılına kadar Ortaca Belediyesi’nin yerle kooperatiflerle ortaklaşa işlettiği İztuzu Plajı ve bölgedeki diğer korunan alanlardaki günübirlik tesisler, Büyükşehir Yasası ile birlikte belediyelerden alınarak MUÇEV aracılığı ile yandaş şirketlere devredilmeye başlandı. MUÇEV gibi vakıfların, kıyıları yandaş şirketlere peşkeş çekmek için paravan olarak kullanıldığı öne sürülüyor.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Dalyan mahallesi Muğla iztuzu arşiv