Valilikten çarpıcı İztuzu Plajı açıklaması

Muğla Valiliği'nden İztuzu Plajı açıklaması: ‘İzin almadan akşam saatlerinde sahaya girmeleri valiliğimizce de tasvip görmemiş olup…’

Muğla Dalyan’da koruma altındaki dünya mirası İztuzu Plajı’na gece yarısı zor kullanarak giren ve araçları kuma saplanan İngiliz ortaklı şirketin yarattığı tartışmaların ardından dün Muğla Valiliği’nden yapılan açıklamada, “ilgili şirket yetkilileri o bölgeyi sözleşme ile teslim almış olsalar dahi hiçbir yetkili makamdan izin almadan akşam saatlerinde sahaya girmeleri Valiliğimizce de tasvip görmemiş olup, bu konuda gerekli tahkikat başlatılmıştır” denildi. TEMA Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli ise, “mahkeme kararlarını uygulamayan, dünya mirasımız olan İztuzu sahilini gece tahrip eden kişilere güvenmiyoruz. İztuzu’nda nöbet tutuyoruz. Plajların özel şirketlere kiraya verme projelerinde kamu yararı yoktur” diye konuştu.

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan mahallesinde bulunan dünyaca ünlü İztuzu Plajı’na gece yarısı zor kullanarak araçlarıyla giren ve yöre halkının tepkisini çeken İngiliz ortaklı şirkete yönelik tepkiler sürerken Muğla Valiliği de konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

MUĞLA VALİLİĞİ: ‘İZTUZU MUÇEV’E TESLİM EDİLDİ’

İztuzu Plajı’nın işletme hakkının 28 Mayıs 2014 tarihinde Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığı ile kurulan MUÇEV şirketine verildiği belirtilen valilik açıklamasında, alanla ilgili Ortaca Belediyesi’nin açtığı davalardaki yürütmeyi durdurma kararlarının kaldırılması nedeniyle plajın MUÇEV’e teslim edildiği kaydedildi.

Valilikten çarpıcı İztuzu Plajı açıklaması - Resim : 1

AV. B. BABAOĞLU: ‘İHTİYATİ TEDBİR KARARI VAR İZTUZUNA GİRİLEMEZ’

Ortaca Belediyesi’nin ve davanın avukatı Berna Babaoğlu Ulutaş ise dava konusu işlemle ilgili mahkemenin ihtiyati tedbir kararı verdiğini anımsatarak, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasının teknik bir karar olduğunun altını çizdi. Ulutaş, mahkemenin alanın devriyle ilgili sözleşme hakkında aldığı 25 Aralık tarihli ihtiyati tedbir kararını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla Valiliği ve Ortaca Kaymakamlığı’na ilettiklerini belirterek, bu konudaki hukuki süreç sonuçlanıncaya kadar İztuzu’na girilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

VALİLİK: ‘ŞEZLONG, ŞEMSİYE VE BÜFE İŞLETMESİ İÇİN DALÇEV’E VERİLDİ’

Muğla Valiliği’nin açıklamasında koruma altındaki İztuzu’nda caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı dışında kalan Dalyanağzı mevkiinin şezlong, şemsiye ve büfe işletmeciliğinin MUÇEV tarafından en yüksek fiyatı veren DALÇEV şirketine verildiği belirtiliyor. İlgili şirketin hukuki süreç devam ettiği için alanı teslim almadığı kaydedilen valilik açıklamasında, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını kaldırmasıyla alanın şirkete teslim edildiği belirtildi.

DALÇEV’İN ZORBALIĞI VALİLİĞİ DE ZORA SOKTU

Ancak İngiliz ortaklı şirketin sözleşmeyle ilgili ihtiyati tedbir kararına rağmen alana zorbalıkla girerek yerleşmeye çalışması Muğla Valiliği’ni de zora soktu. Valiliğin açıklamasında 29 Aralık Pazartesi günü yaşanan skandal şöyle ifade edildi:

VALİLİK: ‘HAVA YAĞIŞLI, ZEMİN ISLAKTI, YOLDA KALMIŞLAR’

Dalyan Ağzı Karasal Alanına normal ulaşım yolu tekne yolu iken ilgili şirket, hava muhalefeti nedeni ile tekne yolu ile gidemediğinden bilgimiz dışında 3 adet özel araçla İztuzu bölgesinden kara yolu ile gitmeye çalışmış, havanın yağışlı olması ve zeminin ıslak olması nedeni ile de bölgeye ulaşamadan binek araçları yolda kalmıştır. Söz konusu araçlar bu araçlardır. Başka bir iş makinesi alana girmemiştir. Daha sonra batan araçları kurtarmak amacıyla Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nün bilgisi ve izni dâhilinde alana bir adet kurtarma aracı sevk edilmiş, bu kurtarma aracı tarafından batan araçları çıkarılmış ve 17. 30 itibari ile de alanda hiçbir araç kalmamıştır.

Valilikten çarpıcı İztuzu Plajı açıklaması - Resim : 2

‘SUÇ UNSURU TESPİT EDİLİRSE ADLİ İŞLEM YAPILACAK’

Bu araçların giriş yaptığı yerlerle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, Ortaca Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan aldığı ön bilgilere dayanarak yaptığı ilk değerlendirmeye göre araçların battığı bu nokta ‘Caretta Carettaların Yumurtlama Koruma Alanı’nın dışında bir alan olduğu tespit edilmiştir. Ancak buna rağmen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanları tarafından detaylı bir inceleme yapılacak, bir suç unsuru tespit edildiği takdirde raporlanarak ilgili araç sahipleri hakkında her türlü idari ve adli işlem yapılacaktır. Kapıya verilen zararlarla ilgili olarak da Ortaca Belediyesinin yaptığı suç duyurusu üzerine Jandarma tarafından tutanak tutulmuş ilgililer hakkında gerekli hukuki işlem başlatılmıştır.

‘KORUNAN ALANA ARAÇ GİRMESİ VALİLİĞİMİZCE DE TASVİP GÖRMEDİ’

Alana jenaratör veya herhangi bir malzeme de kesinlikle sokulmamıştır. İlgili şirket yetkilileri o bölgeyi sözleşme ile teslim almış olsalar dahi hiçbir yetkili makamdan izin almadan akşam saatlerinde sahaya girmeleri Valiliğimizce de tasvip görmemiş olup, bu konuda gerekli tahkikat başlatılmıştır. Alanın koruma alanı olması nedeniyle izinsiz araç ve diğer makinelerin girmesi yasak olup bu yasak kuralı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Valiliğimizce tavizsiz uygulanacak ve takip edilecektir. Valiliğimiz şuana kadar işleyen süreçle ilgili, yasalar ve yargı kararlarını hassasiyetle takip etmekte olup; bundan sonra da yasalara ve yargı kararlarına aykırı bir durum görüldüğü takdirde gerekli her türlü hukuki süreci başlatacaktır.”

İZTUZU’NDA GECE YARISI ‘YARASA OPERASYONU!’

Öte yandan konuyla ilgili bir açıklama da TEMA Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli’den geldi. Dünya mirası İztuzu Plajı’nda gece yarısı ‘yarasa operasyonu’ yapıldığını dile getiren Okyay Tirli, o gece yaşadıklarını şöyle anlattı: “30 Aralık Pazartesi günü sabaha karşı saat 05’de telefonla uyandırıldım. İztuzu’nda doğa katliamı yapılıyor, yasak olan kumsala araçlar girdi denince, arabamıza atlayarak sabaha karşı İztuzu’na gittik. Doğasına sahip çıkmaktan başka hiçbir menfaati olmayan arkadaşlarım ve Dalyan halkı orada toplanmışlardı. Arkadaşlarımızla durum değerlendirmesi yaptık. Olayı duyan Muğla milletvekillerimiz Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan Dalyan’a geldiler. Yapılan toplantılarda mahkeme kararlarının uygulaması ve toplumsal barışın kollanması konusunda Valilik ile anlaşmaya varıldı. Mahkeme kararlarını uygulamayan, dünya mirasımız olan İztuzu sahilini gece tahrip eden kişilere güvenmiyoruz. Mahkeme kararı ile durduran ihtiyati tedbir kararlarına dayanarak İztuzu Dağdibi’nde nöbet tutuyoruz.”

‘SİT ALANLARINI ÖZEL ŞİRKETLERE VERMEK YOKOLUŞ ANLAMINDA’

Rantın doğanın efendisi olmadığını savunan Tirli, “30 Aralık’ta sabaha karşı saat 05’de Dalyan İztuzu’nda gördük ki, devletimizin korumakla görevli olduğu SİT alanlarını özel şirketlere vermek demek, dünya mirası doğal varlıklarımızın yok oluşu anlamını taşımaktadır” görüşünü dile getirirken doğa mirası alanların yasalarla belirlenen devlet kurumları tarafından işletilmesi yönünde Muğla Valiliği’ne çağrıda bulundu.

‘ÖZEL ŞİRKETLER DOĞAL VARLIKLARIMIZA ZARAR VERİYOR’

TEMA Temsilcisi Okyay Tirli, bu konudaki gerekçelerini ise şöyle sıraladı: “Muğla valiliği MELSA tarafından senelerce işletilen ölüdeniz belce kız ve Kumburnu turizmciler ve halk tarafından beğeni görmüş valiliğin elde ettiği gelirlerle okul ve yerel altyapı gibi kazanımları yerel halka kazandırmıştır. Özel şirketlere kiraya verme doğal varlıklarımıza zarar verdiği defalarca tespit edilmiştir. Plajların özel şirketlere kiraya verme projelerinde kamu yararı yoktur. Plajların özel şirketlere verilmesi ekosistemin içinde yaşayan türlerin yok oluşunu hızlandırmaktadır. Dünya mirasımız olan Ölüdeniz ve Dalyan Plajlarını Valiliğimiz biz işletmeci değiliz diyorsa o zaman yerel belediyelere belirli bir beden karşılığında vermelidir.”

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Valilikten çarpıcı İztuzu Plajı açıklaması - Resim : 3

Valilikten çarpıcı İztuzu Plajı açıklaması - Resim : 4

arşiv