İtalya'da Zelenskiy tartışması: Müzik festivalinde işi ne

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin İtalya'nın en eski müzik festivalinin son gününde video aracılığı ile mesaj gönderecek olması bazı...

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin İtalya'nın en eski müzik festivalinin son gününde video aracılığı ile mesaj gönderecek olması bazı tartışmalara yol açtı. İtalya'nın Sanremo kentinde bu yıl 73'üncüsü düzenlenecek olan müzik festivali henüz başlamadan büyük bir tartışmayla gündeme oturdu. İtalya basınında çıkan haberlere göre, Zelenskiy, Sanremo festivalinde konuşma yapmak istediğini kısa süre önce röportaj verdiği RAI kanalının programcısı Bruno Vespa aracılığıyla organizasyona iletti ve festival yetkilileri de bunu kabul ettiler.

İktidar partisi ve muhalefetteki birçok partiden, festivalde Zelensky’nin katılımına gerek olmadığını belirten görüşler geldi. Rusya ile ilişkileri nedeniyle kamuoyunda daha önce eleştirilen iktidardaki aşırı sağcı Lig Partisi'nin lideri ve aynı zamanda Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Matteo Salvini, “Sanremo’nun İtalyan şarkılarının festivali olarak kalmasını umuyoruz, başka bir şeyin değil” dedi. Muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi’nin (M5S) lideri Giuseppe Conte de “Açıkçası ben, Başkan Zelenskiy’nin Sanremo’da olmasının çok gerekli olduğuna inanmıyorum” değerlendirmesinde bulundu. Muhalefetteki Eylem Partisi'nin lideri Carlo Calenda da Ukrayna'ya verdikleri destek konusunda şüpheli olduklarını ve bir müzik etkinliğinde bir ülkenin başkanın mesaj vermesinin bir "hata" olduğunu söyledi.

Tarihçi Franco Cardini, yazar Carlo Freccero, aktör Moni Ovadia'nın da bulunduğu bir grup entelektüel de Zelensky'nin festivalde olmasını anlayamadıklarını belirterek, bu durumu "derin bir saygısızlık" olarak niteledi. Zelenskiy'nin festivale mesaj göndermek konusundaki talebini ileten kişi olan Bruno Vespa ise Ukrayna liderinin daha önce başka festivallere de bu şekilde katıldığını hatırlatarak, "Zelenskiy'nin kısa konuşması üzerine koparılan tüm bu gürültüyü anlamıyorum. Faydasız bir tartışma." dedi. Festivalin sunucusu "Amadeus" da Zelenskiy'nin final gününe katılmasının doğru olduğunu savundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, son bir ayda iki üst düzey yetkili de dahil olmak üzere bir çok devlet görevlisini makamlarından alma kararları ile dikkat çekiyor. Sürekli istifaların geldiği Ukrayna hükümetinde daha önce Zelenskiy, devlet kurumlarında personel değişikliğinin yapılacağını ve bunların 'yolsuzluk' ile ‘vatana ihanet’ iddiaları çerçevesinde gerçekleşeceğini söylemişti. Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin 13 rahibinin vatandaşlığını bile 'Rus pasaportuna sahip oldukları gerekçesiyle' askıya alan Zelenskiy, iddialara göre ise Kiev'in ‘yabancı sponsorlarını memnun etmek için’ Ukraynalı yetkililere ani bir ‘yolsuzlukla mücadele tasfiyesi’ gerçekleştirmekle meşgul. İstifalar ve görev değişiklikleri, Ukrayna Altyapı Bakan Yardımcısı İvan Lukerya'nın jeneratör alım ihalesinde 400 bin dolar yolsuzluk yaptığının ortaya çıkmasının ardından geldi. Ukrayna Lideri ayrıca hükümet yetkililerinin tatil için ülkeden çıkmalarını yasakladı. Bu kararda Başsavcı Yardımcısı Simonenko'nun İspanya'da tatil yapmasının etkili olduğu belirtiliyor. Yeni karara göre bir devlet memurunun resmi görevlendirme olmadan yurt dışına çıkması mümkün olmayacak. Zelenskiy, Ukraynalı üst düzey yetkililerin savaş devam ederken yaptıkları tatilleri eleştirdi. Zelenski'nin seçim kampanyası yaptığı dönemde de çalışmalarını sürdüren Timoşenko, savaş sırasında spor araba kullandığı gerekçesiyle Ukrayna medyası tarafından eleştirilmişti. İddialara cevap veren Timoşenko yanlış anlaşıldığını söylemiş ve aracın kiralık olduğunu belirtmişti. Putin'in emriyle başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde neredeyse 1 yıl geride kaldı. Savaş nedeniyle binlerce insan yerlerinden olurken çok sayıda sivil ve asker de hayatını kaybetti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, çarpıcı bir açıklamada bulunarak "Akan kanı durduracaksa istifa ederim. İktidarda tutunmaya çalışmıyorum. " dedi. Washington Post gazetesinin Ukraynalı ve Batılı bürokratlara dayandırdığı habere göre Zelenski, "İktidarda tutunmaya çalışmıyorum. Eğer mesele sadece benim gitmemse ve bu akan kanı durduracaksa, ben bunu kabul ederim. Hemen şimdi giderim. Ben siyasete bunun için başlamadım, savaşı durduracağını söylediğiniz zaman ben giderim" ifadelerini kullandı.

Değişiklikler, Kiev'de savaş döneminde oldukça istikrarlı olan yönetimde nadir görülen bir sarsıntı olarak değerlendiriliyor. Ukrayna-Rusya savaşı devam ederken tartışmalar da sürekli olarak devam ediyor. Çöken bir iktidar ve saçmalıklarla dolu kararlar… Zelenskiy adeta 70 yılı aşkın bir süredir devam eden bir yarışmadan medet umar hale gelmiş. Sanremo ile ilgili yeterli bilgisi olmadığına eminim. İş öyle bir hale geldi ki Sanremo müzik festivali bile bu olanlardan nasibini aldı. Zelenskiy eğer Sanremo müzik festivaline video konferans aracılığı ile katılırsa yarışmacıların festivalden çekileceği bilgisi de kulisleri bir hayli hareketlendirdi. Sanremo müzik festivali 73 yıl sonra iptal edilme tehlikesi ile karşı karşıya… Herhangi bir ülkede ne olursa olsun ilk darbeyi müzik alır. Öyle ya da böyle… Anlaşılan o ki Avrupa bile Zelenskiy’den rahatsız olmuş durumda. Ukrayna liderinin Sanremo müzik festivali ile ne ilgisi var? Belki de Avrupa Zelenskiy’den bıktığını anlamıştır ve ektiğini biçiyordur, kim bilir?

Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl
Odatv.com

italya