İşte Rumlara verilecek topraklar

Halit Kakınç yazdı

Kıbrıs’ta Rum kesimi yine tatsız ses verdi. AKEL M. K. Genel Sekreteri Andros Kiprianu, “İki tarafın tezleri arasında büyük mesafenin olduğu meseleler var. Bundan sonrasında durumun nereye varacağını hiç kimse önceden belirleyemez. Eğer güvenlik, mülkiyet, toprak ve yürütme erki konularında çözüme ulaşamazsak, çözüm için umutlu olamayız. Çözüm olacak mı? Bunu konuda kesin bir şey söyleyemem. Bu, Türk tarafının bu çok önemli meselelerde yapacaklarına bağlı olacak” buyurdu.

Kıbrıs Gazetesi’nin birinci sınıf bir yazarı var Serhat İncirli… Başlığı ondan esinlendim. Gerçekten de Allah Kahretsin… Zor bu iş…

Al Maraş’ı desen işler çözülecek mi?.. Rum tarafından Omorfo gibi başka bölgelerden de söz açılıyor… Toprak konusu giderek büyütülüyor. Dönüşümlü başkanlık işi yokuşa sürülüyor… Tazminatlar birdenbire gündemin ağırlık noktasını oluşturmaya başlıyor. Mülkiyette ilk söz hakkı, şımarıkça telaffuz ediliyor.

Kıbrıs Rum kesiminde faaliyet gösteren aşırı sağ eğilimli ve ırkçı bir örgüt var: Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM). 2008 yılında kuruldu.

İşte Rumlara verilecek topraklar - Resim : 1

Kıbrıs’ta federal bir çözümü katı bir şekilde reddeden bu örgüt, kurulduğu günden beridir KKTC, Kıbrıs Türkler ve mülteciler aleyhine yayınladığı bildiriler ve düzenlediği organizasyonlar ile tanınıyor.

Kıbrıslı Türkler aleyhine yürüttükleri sözlü saldırıları fiziksel kuvvete de dönüştüren örgüt, protesto gösterileri sırasında sıklıkla Kıbrıslı Türkler’in araçlarına da saldırılar gerçekleştirerek maddi ve manevi zararlara yol açıyor. Yunanistan’daki aşırı sağ görüşlü Altın Şafak Partisi’nin bir uzantısı olan ELAM, eylemlerinde Altın Şafak militanları tarafından yönlendiriliyor.

Kıbrıs Türkü de, Türkiye’nin ne istediğini tam olarak bilememekten yakınıyor.

Azınlık Hükümeti’nin bu seçimde seçilip seçilmeyecekleri belli olmayan adı BAKAN olan(!)ları ise fazla konuşmaktan kaçınıyor ve BAKMAK’la yetiniyorlar.

Gerçekten de Kıbrıs’la ilgili bazı şeyleri açıklamak zordan da öte, özellikle şu sıralar çok zor…

Serhat meslekdaşım, bu zorluklara gönderme yapan bir Kıbrıs fıkrası kaleme almış. Paylaşıyorum:

NEYİ, NASIL AÇIKLAYACAKSIN

“Bir çiftçi, barda dertli dertli birasını yudumluyormuş.

Yakın bir arkadaşı durumu fark etmiş; ‘Neyin var kardeşim, bak hava ne güzel, niye dertlisin ki?’ diye sormuş!

‘Bazen bazı şeyleri açıklamak çok zordur’ demiş çiftçi.

‘Bizim ineklerden birini sağıyordum, tam kovayı doldurdum, sol ayağıyla vurup devirdi.’

Arkadaşı kızmış: ‘Kardeşim bu da açıklanamayacak bir şey mi?’

‘Daha bitmedi’ diye cevap vemiş çiftçi:

‘Bir ip buldum, sol ayağı demire sabitledim, tam ikinci kovayı sütle doldurmuştum ki bu kez sağ ayağı ile devirdi...’

‘E yani sen de amma abartıyorsun ha; bu felaket mi? Bu açıklanamayacak bir şey mi?’ diye kızmış arkadaşı.

‘Duuur yahu, daha bitmedi’ demiş çiftçi:

‘Bir ip daha buldum, sağ ayağı da bağladım, üçüncü kovayı doldurmuştum ki bu kez kuyruğu ile devirdi...’

Arkadaşı, ‘Bak, bu da açıklanamayacak bir şey değil’ derken, çiftçi devam etmiş:

‘Kuyruğunu bağlamak istedim. İp bulamadım, kemerimi çıkardım, ineğin arkasına geçtim, kuyruğunu tam bağladığım esnada, pantolonum düştü ve karım da aynı anda içeri girdi!’”

KKTC’de olağanüstü bir mizah anlayışı var. The Mandıra Times diye bir site de, harikalar yaratıyor. (www.mandiratimes.com/)

Yazıyı, bu sitenin konuyla bağlantılı bir örnekleriyle noktalayalım:

İşte Rumlara verilecek topraklar - Resim : 2

“İŞTE RUMLARA VERİLECEK TOPRAKLAR”

“Haritaydı, maldı, mülktü, bir karıştı, bir bi’ hamdı derken nihayet Rumlar’a verilecek olan topraklar belirlendi… Onlarca sivil toplum örgütünün organize ettiği “Verecek Olan Adamın Alnını Garışlarık” isimli Çalıştay, dün sona erdi ve olası bir anlaşma neticesinde Rumlar’a verilmesi gereken topraklar üzerinde konsensüs sağlandı…

Fotoğrafta da görüldüğü üzere Rumlar’a 4 avuç toprak verilecek… Topraklardan biri Güzelyurt, biri Paşaköy, biri Maraş, biri de Karpaz’dan alındı… Toprakları almak için görevlendirilen şahsın ellerinin çok büyük olmasına itiraz eden bazı sivil toplum örgütleri, daha az toprak verilmesini sağlamak için yeni bir görevlendirme yaptı ve ilkokul 3. sınıftan bir öğrenciyi seçti…

Toprakların eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun “Bir karış toprak vermeyiz” konseptine uygun olarak özellikle bir karıştan az olmasına dikkat edildi… Bu arada El Sen Yönetim Kurulu Üyesi, anarşist, vatan haini ve Rumcu Toprak Altay’ın da Rumlara Garanti Bankası aracılığı ile “Bonus” olarak verilmesine karar verildi…

Söz konusu Çalıştay’a şu sivil toplum örgütleri katıldı:

1- Vatan – Millet – Sakarya Derneği

2- Girne Kapısı – Arasta – Bandabuliya Milli Cephesi

3- Biz Gonnora Yemeyik, Ganimet Yerik Kültür Derneği

4- Bayrak Bayrak Bayrak Işıklı & Işıksız Hareketi

5- Kan Döktük Aldık Vermeyik Sanat Derneği

6- Türk’ün Türkten Başka Türkü Yoktur Beraber ve Solo Türküler Korosu

7- Milli & Lilli Değerleri Koruma Yüceltme ve Hammalama Derneği

8- Tereyağcılar, Gaymak Yağcılar ve Grassocular Konfederasyonu

9- Rum Piçlerini Tertipleme Komitesi”

Halit Kakınç

Odatv.com

kıbrıs rum kesimi KKTC arşiv