İsrailli siyasetçi hayatını kaybetti

İsrail İşçi Partisi üyesi eski bakan ve general Binyamin Ben Eliyezer 80 yaşında hayatını kaybetti...

İsrail İşçi Partisi üyesi eski bakan ve general Binyamin Ben Eliyezer 80 yaşında hayatını kaybetti.

Eski general, bayındırlık bakanlığı, başbakan yardımcısı, iletişim bakanlığı, savunma bakanlığı, enerji bakanlığı ile sanayi ve ticaret bakanlığı yapan Binyamin Ben Eliyezer, Irak Basra doğumlu. 1950 yılında sadece 16 yaşında iken Iraklı bir çocuk olarak İsrail’e göç etmiş ve 1954’te İsrail’de, GOLANİ birliğine asker olarak girip ordudan general olarak çıkabilmiş bir özel yetenek olarak görülüyor.

Bu nedenle Iraklı çocuk, general oldu yakıştırması basında söylenen bir ifade. Arapça adı ise Fuad olup İngilizce ve Arapça biliyordu.

Arap mantalitesini, kültürünü en iyi bilen savaşçı ve siyasetçi olarak tarih sayfalarında yerini alacak. Lisanı ve samimiyeti hatta sevimliliği ile bir çok insanın dostluğunu kazanabilmiş ender politikacılardan biriydi. En yakın arkadaşı ise Mısır devrik Başkanı Hüsnü Mübarek idi.

İsrailli siyasetçi hayatını kaybetti - Resim : 1

O PROJENİN MİMARIYDI

Yaygın adı ile Fuad, İsrail-Türkiye arasındaki en önemli projelerden biri olan MED STREAM projesinin mimarıydı. Bu proje ile Hatay’dan başlayacak olan ve deniz altından geçecek olan boru hattı su, gaz, petrol, elektrik ve optik hatlar ve Hayfa ve Aşdod üzerinden Hindistan’a kadar uzayacak olan bir alt yapı projesinin mimarı idi. Bu nedenle de en yakın mesai arkadaşlarını Türkiye büyükelçisi ve başkonsolosu olarak tayin ettirebilmiş ve anlaşmanın iki devlet arasından imzalanmasını sağlamıştı. Çalık grubunun bu altyapı projesinin ihalesiz ön fizibilitesini yapma hakkı devletler arası anlaşma ile sağlanmıştı. Bu kuşkusuz İsrail’de eleştirilmişti.

Fuad, sadece partisi olan Haavoda seçmenlerince değil muhalif parti seçmenlerince de sevgi ve saygı gören bir liderdi.

İsrailli siyasetçi hayatını kaybetti - Resim : 2

İsrailli siyasetçi hayatını kaybetti - Resim : 3

Son yıllarda hakkında çıkan yolsuzluk iddialarıyla suçlanmışsa da mahkemeler ve uzun soruşturmalar davayı sonuçlandıramamıştır. Son beş yıldır Fuad, bir kalp durması olayı yaşamış ve 40 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşama döndürülmüştü. Ancak yakalandığı amansız hastalığı onun peşini bırakmadı ve 28 Ağustos 2016 günü vefat etti.

BİR SÖYLEŞİ AYARLAMIŞTIM

2009 yılında gazeteci televizyoncu Elif Ural’a Kanal D ve CNN Türk için yardımcı olmuş, Fuad ile Tel-Aviv’deki ofisinde bir söyleşi ayarlamıştım.

İsrailli siyasetçi hayatını kaybetti - Resim : 4

Fuad bu söyleşide Medstrem konusunda izahatta bulunmuş ve Filistinliler ile nasıl barış yapabileceğimizi sorduğumda şunları söylemişti:

"Filistinliler ile ne yazık ki barış yapamayacağız. Taa ki başlarına katil ('killer' demişti) bir lider geçene kadar. Filistinlilerin İsrail ile barış yapması FKÖ’nün hatta HAMAS’ın da kuruluş beyannamelerinde İsrail’in tamamının Filistin olduğu maddesi yazdıkça bu mümkün değil. Başka bir deyiş ile bu maddeyi kale almayan Filistin lideri aynı gün öldürülür. Bu nedenle katil olan bir lider gelmeden bu iş çözülmez’. ‘Nasıl yani ne yapacak ki katil lider?’.’Rakiplerini kendisini öldürmeden önce öldürecek ve bu maddeyi kuruluş beyannamesinden sildirecek. Ancak öyle barış olur’.’Peki böyle bir lider var mı?’ diye sorduğumuzda ‘Var.’ dedi. ‘Ama bizde, hapiste. MARWAN BARGHUTİ. Benim yetkim olursa onu hapisten çıkartır barış yapmasına yardımcı olurdum."

Dediğim gibi Arap dünyasını tanıyan ve belki de onlar gibi düşünebilen ilginç bir sima idi.

Allah rahmet eylesin.

Rafel Sadi

Odatv.com

Rafael Sadi arşiv