İsrail'in konuştuğu olay Türkiye'de olsaydı ne olurdu

Hebron şehrinde vurulmuş bir militanı yerdeyken tekrar ateş ederek ölümüne sebebiyet vermek şüphesi ile İsrail Savunma Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde yargılandı...

18 yaşında bir asker.

Hebron şehrinde vurulmuş bir militanı yerdeyken tekrar ateş ederek ölümüne sebebiyet vermek şüphesi ile İsrail Savunma Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde yargılandı.

Yargı süreci 10 ay sürdü.

Bu sabah 3 saate yakın süren celsede suçlu olduğuna mahkeme heyetince karar verildi.

Aynı zamanda ifadesini samimi bulmadıkları gerekçesiyle geçersiz saydılar.

2 hafta içinde cezası belirlenecek ve ne kadar hapis yatacağına karar verilecek.

10 aydır gerek askerin kendisi gerekse ailesi İsrail'in yarısı adeta bir cehennem azabı çekti. İsrail'in diğer yarısı ise 18 yaşındaki askeri adeta katil diye damgalamaya ve yargı önüne çıkartılarak cezalandırılması için adeta bir algı operasyonu sürdürdü.

Başbakan Netanyahu askerin babasını arayıp yanında olduğunu söyledi.

Eski Savunma Bakanı Moşe Bugi Yaalon bu olay nedeni ile Başbakan ile ters düştü ve kendini kabine dışında buldu. Yerine de en şahin Bakan Liberman geldi.

Siyonist Cephe koalisyona katılmak üzereyken Liberman'ın kaçmakta olan koalisyon trenine atlaması ile treni resmen kaçırdılar.

Elor Azarya uzman avukatların yorumlarına bakacak olursak çok da doğru savunulmadı ve bugünkü sonuç alınmış oldu.

Azarya'nın iddiasına göre 18 derece sıcakta kapalı bir mont giyen teröristin üzerinde bomba olma ihtimali ile ateş ettiğini söylemesi hakimleri tatmin etmedi.

Olay İsrail Ordusu kurallarına aykırı ve askerin etkisiz hale getirilmiş bir saldırganı, militan da olsa vurma ve öldürme yetkisi vermiyor. Ta ki ortada hayati tehlikeyi kanıtlar bir durum olmadıkça...

BETSELEM TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN KAMERA KAMPANYASI

Olayın bu denli yaygınlık kazanması ve herkesin diline düşmesindeki en büyük pay ise İsrail karşıtı olarak bilinen insan hakları savunucusu BETSELEM derneğinin İsrail Ordusu aleyhine geliştirmiş olduğu kampanya. Bu kampanya kapsamında İsrail askerlerinin hatalarını kaydetmek amacıyla Filistinlilere dağıtılan kameralar kullanılıyor.

Gerek İsrail devleti gerekse İsrail ordusu bu görüntüler karşısında askeri cezalandırmamazlık edemezdi. Kamera görüntüleri olmasaydı ne olurdu bilemeyiz ancak bunu politik fırsat olarak bakın biz ne kadar insani bir orduyuz ülkeyiz demek için fırsat sayıldığını sadece ben söylemiyorum. Bütün İsrail basını bu tutumdan ve siyasilerin bu olayı siyasi malzeme olarak kullandıklarını ve davanın sonucunu değiştirmiş olabileceğini de iddia ediyorlar.

Hatta Genel Kurmay Başkanı Gadi Eisenkot'un en son dün mikrofonların karşısına geçip 18 yaşında bir genç hepimizin yavrusu değildir. 18 yaşında bir erkek veya bir kız İsrail ordusunun askeridir ve hepimizi koruyacak bir askerdir. Diyerek adeta askeri mahkemeye bu askere acımayın gereken cezayı kesin dediğini iddia ediyor yorumcular.

Uzmanlar böylesi bir karar ve suçlama adeta bir intikam beyannamesi gibi diyorlar.

Sonuç şu anda bu askerin adam öldürmekle suçlandığıdır. Ne kadar ceza verileceğini kimse bilmiyor. 2 ile 12 yıl arası olabilir.

Bu kararın sonuçları ne olacak...

İsrail ordusunda askerlerin savaşma motivasyonunu kırma ihtimalinden söz ediliyorsa da şahsen gençlerin asker olma hevesini kıracak bir durum değil gibi.

Avukatları dosyayı temyize sunacakları belirtti.

Yorumcular avukatları acımasızca eleştiriyorlar ve askerin ailesine avukat değiştirme tavsiyesinde bulunuyorlar.

Tabi dava dosyasının savunma ve iddia makamlarının 300'er sayfadan oluştuğunu hesaba katarsak hiç bir yorumcunun 600 sayfayı okuyarak konuştuklarını sanmıyorum.

Filistinliler ise bu mahkemenin bir tiyatro olduğunu ve inanmadıklarını söylüyorlar.

Likud partisi milletvekillerinden Oren Hazan ve Bakan Miri Regev bu asker için af dilekçesi vereceklerini söylediler.

Bakalım sonuç ne olacak.

Sadece gerçek bir durum varsa İsrail bu türden davaların görülebildiği ender ülkelerden biri. Düşünün ki Türk mahkemeleri bir PKK militanı öldürdü diye askeri yargılayıp hapse atar mı acaba..?

Rafael Sadi

Odatv.com

Rafael Sadi Tel Aviv arşiv