İsrail'den Erdoğan'ı durdurma planı

Dışişleri Bakanı İsrail Katz, ofisine Türk hükümetinin Kudüs'teki faaliyetlerini durdurmak için bir plan hazırlama talimatını verdi...

“Erdoğan yıllarca yalnızca İsrail'i kınamakla kalmıyor, aynı zamanda Doğu Kudüs'ü ele geçirmek için de hareket ediyor.”

Yıllarca ihmal edildikten sonra, İsrail Türkiye'nin Doğu Kudüs'ün genişlemesine karşı mı hareket edecek?

Dışişleri Bakanı İsrail Katz, ofisine Türk hükümetinin Kudüs'teki faaliyetlerini durdurmak için bir plan hazırlama talimatını verdi.

Bu talimata göre, Bakanlık, Türkiye'nin Doğu Kudüs'te kışkırtılmasını ve yıkılmasını durdurmaya yönelik bir dizi tedbir geliştirdi. Hareket, Ürdün'ün statüsünü Türkiye'den korumayı da amaçlıyor ve Katz planı yakında onaylamak amacıyla Başbakan Benjamin Netanyahu'ya sunmayı planlıyor.

Programın Türkiye ile doğrudan bir yüzleşmeyle sonuçlanacak olan duyarlılığı nedeniyle, Bakanlar Kurulu'nda da tartışılması bekleniyor. Katz bürosu, bunun bir güvenlik sorunu olduğu için geçici bir hükümetin bunu uygulayacağı yönünde bir engel olmadığını da söylüyor.

İsrail'den Erdoğan'ı durdurma planı - Resim : 1

FREN ADIMLARI

Şimdiye kadar bu zorluk İsrail tarafından karşılanmadı ve şimdi yaklaşım değişiyor ve İsrail adımlarını atacak. Plana göre, Erdoğan'ın ana hareketi olan küresel Müslüman Kardeşler hareketi, hükümetin Şeyh Raed Salah'ın Kuzey İslami Hareketini yasaklayan uzun süren kararını takiben İsrail'de yasadışı bir dernek olarak tanımlanacak.

Ek öneriler arasında Kudüs'teki "TİKA" Türk derneği faaliyetlerinin sınırlandırılması da yer alıyor. Derneğin faaliyetleri, Kudüs'te yılda 12 milyon dolar değerinde olan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kişisel olarak yönetiliyor.

Belirtilen amacı: "Kudüs'ün Yahudiliğini önlemek."

Planın başlatıcıları, operasyonlarını İsrail ile önceden koordine etmeleri ve Kudüs'te tek taraflı olarak faaliyet göstermelerine izin vermemelerini "TİKA" talep etmeyi teklif ediyorlar.

Ayrıca, Kudüs'teki "TİKA" örgütünün başkanının, sahip olduğu turist vizesinin yenilememesi - İsrail'deki varlığını yasa dışı kılacak bir hareket olarak - diplomatik statüsünün kaldırılması önerildi.

Ek adımlar arasında Vakıf Konseyi üyeleri ile Türkiye'deki üst düzey yetkililer arasındaki söylemlerin sınırlandırılması ve Türk öğretmenlerin Kudüs'te ders veren işlerinin ortadan kaldırılması (önceden alınmış bir önlem) yer alıyor.

Türkiye ile İsrail liderleri arasındaki sık sık sözlü ve diplomatik çatışmalara rağmen, iki ülkenin yıllar boyunca birbirlerine karşı pratik adımlar atmaktan kaçındıkları ve iki ülke arasındaki ticaretin yüksek kaldığı belirtilmelidir.

İsrail'den Erdoğan'ı durdurma planı - Resim : 2

''DİNİ FAALİYETİ GİZLEMEK"

Ancak Dışişleri Bakanı Katz, ön görüşmelerde, "Erdoğan’ın yönettiği Türk hükümetinin Kudüs’te huzursuzluk ve kışkırtma yaratmaya çalıştığı, dini, sosyal, kültürel ve eğitimsel faaliyetler olarak gizlenen bir Müslüman Kardeşler seminerinden radikal İslami faaliyetleri finanse ederek ve sürdürerek çalıştığı bir durumu kabul etmeyeceğimizi" söyledi.

Katz, "Doğu Kudüs'teki Türk faaliyetleri için siyasi temeli ortadan kaldırmak ve şehrin bütün bölgelerinde İsrail egemenliğini güçlendirmek için atılacak tüm adımları atacağız. Osmanlı İmparatorluğu günleri sona erdi ve Türkiye'nin Kudüs'te arayacak bir şeyi olmadığını" vurguladı.

Ona göre, Erdoğan, Kudüs'ün asılsız ve herhangi bir temeli reddeden tüm Müslümanlara ait olduğunu iddia ediyor.

Katz, “İsrail, tüm dinler için tam bir ibadet özgürlüğünü korurken, Kudüs'teki egemendir. Kudüs'teki İslam için kutsal yerler hakkında özel olarak ve bugün olduğu gibi Erdoğan'ın Ürdün'ün statüsüne zarar vermesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanıyor.

EV GELİŞTİRME VE YİYECEK DAĞITIMI

Türkiye'nin Doğu Kudüs’e katılımını derinleştirmeyi hedefleyen İsrail’in başkentindeki geniş kapsamlı faaliyet, geçmişte birçok kez “İsrail Bugün”de ortaya çıktı.

3 Temmuz 2018'de, Türk "Miras" birliğinin, Kudüs'teki Türk payını genişletmek için, Doğu Kudüs'teki evleri ve başkentteki Arap sektörü arasındaki Arap Gıdaları Dairesi'ni yenilediği açıklandı.

Derinlemesine bir inceleme, "mirasımızın" ve diğer Türk derneklerimizin Doğu Kudüs'te olup bitenleri engellediğini ve sakinlerin hayatlarının birçok alanına dokunduğunu ortaya koydu.

Geçtiğimiz yıl “Mirasımız”, Müslüman Mahallesi'ndeki evlerin yenilenmesi için büyük miktarda para harcadı ve hatta Türk bayrağının asıldığı yeleği giyen işçiler bile çalıştırdı.

“Mirasımız” organizasyonunun sosyal ağlarda yayınlanması, amaçlarından birinin “Osmanlı tarihini ve Kudüs'ün gelecek nesiller için miras ve manevi kültürünü korumak” olduğunu belirtiyor.

Buna ek olarak, dernek Kudüs'teki Osmanlı Mirası Koruma Derneği'ni ve çevresini yönetiyor ve Doğu Kudüs'te muhtaçlara yiyecek dağıtımı, Türkiye'den Tapınak Dağı'na keşif gezileri organize etmek ve finanse etmek, Türkiye'de Kudüs'te yaşayanlar için bağış toplamak gibi birçok "sosyal" faaliyette bulunuyor.

TÜRKİYE 500 DOLAR DAĞITIYOR

Bu yılın 10 Temmuz'unda, "Bugün Bugün" kitabımız, Doğu Kudüs'teki eski aktivist Türk Kamplarımız tarafından, Arap sektörünün başkentindeki çocukları arasındaki tutumunu derinleştirmek için geniş bir şekilde yayınlandı.

Dernek, Türk hükümetinin yönetici kolu anlamında olan görevinde, "Yeruşalim'deki çocuklara ülkelerini sunarak ve sosyal faaliyetlerin bir parçası olarak öğretiyoruz. Bu ülkenin haklı sahipleri" diyor. Buna ek olarak, Mayıs 2018'de, Türk derneği “TİKA”nın Ramazan ayında 500 dolar dağıttığını, Doğu Kudüs tüccarlarına ve sakinlerine Müslüman halkı Türkiye'nin pozisyonlarını desteklemesi için her birini 500 dolarlık olarak kontrol ettiğini duyurduk.

Rafael Sadi

Odatv.com

Rafael Sadi odatv arşiv