İsrail'de neler oluyor

Kendisini ister sevin ister sevmeyin ama günümüze kadar gelmiş geçmiş en anasının gözü İsrailli siyaset adamıdır kendisi. Benim benzetmem hep rahmetli Süleyman Demirel’dir...

Bibi Meleh Yisrael

Tercüme edersek Bibi İsrail'in Kralı.

Nette ve sosyal medya ağlarında yankılanan cümle bu…

Kendisini ister sevin ister sevmeyin ama günümüze kadar gelmiş geçmiş en anasının gözü İsrailli siyaset adamıdır kendisi. Benim benzetmem hep rahmetli Süleyman Demirel’dir.

Netanyahu nam'ı diğer BİBİ, meclis aritmetiğini çok iyi bilen, en içinden çıkılmaz havuz problemlerini bile lehine çevirebilecek bir beyne sahip uzman bir siyasetçidir. Bu siyasi Timsah veya Fil ayakta kalabilmek için en yakınındakileri bile harcamaktan bir salise bile düşünmeden kafasında doğru bildiğini yapan ve başarıya ulaşan biridir.

Ben burada adama methiye yazmıyorum. Sadece İsrail siyasetinin kaptan köşkünde nasıl bir kişiliğin oturduğunu anlatmaya çalışıyorum. Basit Türkçe ile anlatacak olsaydım çok fırlama su katılmamış iyi bir aile çocuğu demem gerekirdi. Hoş zaten sevenleri olduğu kadar sevmeyeni hatta ondan nefret edeni olmasının da sebebi bu özelliğidir. Gözünü kırpmadan kendisine ve siyasi geleceğine zarar verebilecek herkesi anında harcamış olan bir kişiliktir.

MOSHE BOOGY YA’ALON, NATANYAHU DÜŞMANI OLDU

Şu anda İsrail siyasetinde art arda 3 seçime mal olmasının ardında, en yakınındaki Savunma Bakanını, koalisyonuna 8 sandalye eklemek uğruna bakanlıktan eden ve yerine Liberman'ı Savunma bakanı yapan kişidir. Bu yüzden de Moshe Boogy Ya’alon, su katılmamış bir Natanyahu düşmanı oluvermiştir. Moshe Boogy Ya’alon, Natanyahu uğruna Savunma Bakanını yenmek ve yerine atadığı Liberman'ı da (ki adeta kendi eğittiği bir askerini bile dindarlar ile kapışıyor diye de harcayabilmiştir) birden bire karşısında bulabilmiştir.

İSRAİL AYVAYI YEDİ

3. seçim sonucunda İsrail, sağ kanadı 58 Milletvekili artı 1 kaçak Milletvekili ile hükümet kuramaz hale gelmiş ve İsrail genelinde bu sefer, ayvayı yedi denmesine de sebep olmuştur.

Yeter ki BİBİ olmasın ne olursa olsun mantığı ile hareket eden İsrail Aşırı Sol'u, ardından yüz binleri de sürüklemiştir. Mavi Beyaz ittifakı adeta İsrail solunun simgesi haline gelmiş ilginç bir sonuçtur. O kadar ki BİBİ karşıtları Mavi Beyaz'ın bu siyasi kapışması sayesine 15 Milletvekili Çıkartabilmiş olan Birleşik liste (Arap milletvekilleri) ile bile işbirliği yapabilecek duruma gelmişlerdir. Seçim sonrası Devlet Başkanı Reuven Rivlin'e Benny Gantz'ın Başbakanlığı için, 61 Milletvekili’nin tavsiye mektubunu takdim etmişlerdir. Hedef yeter ki BİBİ Başbakan olmasın.

Evet, Hükümet kurma görevi Başkan Rivlin tarafından Binyamin Benny Gantz'a takdim edildi ve Natanyahu ile pazarlık masasına oturuldu. Masada neler konuşulduğunu kimse bilmiyor.

Natanyahu'yu zorlamak için Mavi Beyaz ekibi, Parlamento (KNESSET) Başkanı YULİ EDELSTEIN'ın başkanlığını bir hafif darbe ile almayı ve yerine Mavi Beyaz ittifak adamı olan eski işçi sendikaları konfederasyonu başkanı olan AVİ NİSSAN KOREN 'i getirmeyi planladı. Parlamento başkanı seçilmesi için meclisin toplanması ve oylama kararı alınması gerekmekteydi.

YULI EDELSTEIN’E İHTAR

Başkan Yuli Edelstein, parlamentoyu toplamayı kendine has ve arkasında Bibi'nin olduğuna adım gibi emin olduğum bir uslup ile meclisi toplamayı geciktirdi. Doğru mu değil mi tartışılabilir ama yasal. Mavi Beyaz ekibi vakit kaybetmeksizin durumu Yüksek Mahkemeye taşıdı ve aynı gün Yüksek mahkeme (BAGATZ) Yuli Edelstein'e bir ihtar kararı ileterek Meclisi toplamasını yoksa aleyhinde karar alınacağı tehdidinde bulundu.

İşte bu karar ve Yüksek Mahkeme tehdidi bence Bibi'nin beklediği fitilin ateşlenmesi oldu. Bir kaç yıldır kendisinin kuyusunu kazmaya çalışanların, kendilerine İsrail Elit tabakası diyen ve başta yargı sisteminin olduğu, muhalif solun kaynağına adeta pankart oldu. Evet İsrail siyasetinde ve adalet sisteminde yargının demokrasiye ve Parlamentoya karışması ilk defa gerçekleşiyordu.

Meclis Başkanı YULİ EDELSTEIN de ilk defa bir Meclis Başkanı olarak yargı kararına itiraz ederek hukuk sisteminin, İsrail ‘deki demokrasiyi etkilemesine seyirci olmayacağını beyan etti ve bu karara uymadı ardından istifa etti. Aynı gün de Yüksek Mahkeme, meclisin toplanmasını ve başkanını seçmesi talimatını verdi.

Bütün bunlar aynı gün içinde yani dün oluverdi.

Natanyahu devreye girerek Gantz'a ortaklık şartlarını dikte ettirdi. Ne dedi bilmiyoruz ancak Gantz'ın neler yaptığı ortada. Evet, yine dün oldu bunlar.

BENNY GANTZ İPLERİ KOPARDI

Benny Gantz aynı gün içinde İttifak ortakları ile ipleri kopardı ve ittifak’ın iki ağır topu YAİR LAPİD ve MOSHE BOOGY YA’ALON'dan ayrılıverdi. Aynı gün içinde meclis başkanlığına adaylığını koydu ve Likud Partisi’nin desteği ile aynı gün Meclis Başkanı seçildi.

Tabii koalisyon ortaklığı yani Milli Birlik Cephe Hükümeti koalisyonu da az buçuk şekillenmeye başladı. Benny Gantz koalisyon kurulur kurulmaz Meclis Başkanlığı görevini bırakacak ve yerine Yuli Edelstein oturacak. Benny Gantz kurulacak hükümette Natanyahu'nun Başbakanlığını 18 ay sonrasında Başbakan olarak görevi teslim alacak ve bu safhada kendisi kurulacak hükümette Dış İşleri Bakanlığı koltuğuna oturacak. Bu ittifakın bozulmasında Benny Gantz'ın yanında duran eski Genel Kurmay başkanlarından Gaby Ashkenazi ise Savunma Bakanı olacak. Tabii ki Likud Partisi içinde de bir takım hareketlilikler ve huzursuzluklar mevcut. Diğer sağ kanat partilerinde de kimin hangi bakanlığa oturacağı konusunda endişeler ve burukluklar olacak ama ne olursa olsun bir senedir sürüncemede olan Hükümetsizlik krizi Yair Lapid ve Ya’alon hatta Liberman’ın devre dışı kalmış olması ile neticeye bağlanmış oldu.

Tabii ki Yair Lapid ve taraftarları köpürmekte ve Gantz'ı hain olarak damgalamaktadır.

Sosyal medya: Bunu atlamamak lazım. Günümüzde en azından main stream (ana akım) gazete ve televizyonlarından bile daha etkindir ve gerçek halkın neler dediği ve çizdiğini söylemeden geçmemek lazım. Bir resim bin kelime eder aslında.

Facebook sayfalarında yer alan mizahi bir montajı tercüme ederek yazıyı sonlandırmak istiyorum.

İsrail'de neler oluyor - Resim : 1

"Politika okulu. Birinci sınıftan günaydın..."

İsrail'de neler oluyor - Resim : 2

"İş arıyor..."

Rafael Sadi

Odatv.com

Rafael Sadi arşiv