İsrail polisi Natanyahu'ya kumpas mı kurdu

Dün akşam HANUKA bayramının ilk gecesi idi ve Likud Partisi’nin bayramlaşma gecesinde Natanyahu bir konuşma yaptı.

İsrail basını oldukça özgür olduğu gibi neredeyse büyük bir çoğunluğu sola yakındır. Bu, kuşkusuz yanlış ve hata değildir ancak gerçeklerin saptırılmadan verilmesi esasının da korunması gerekmektedir.

Son iki yıldır Natanyahu ve eşi için olmadık davalar açılmaya çalışıldı ve olmadık suçlamalar isnat edildi. Şu ana kadar da Başbakan Natanyahu aleyhine açılmış bir dava da mevcut değil.

Son olarak “Polis tavsiyesi Dosya No.4000” olarak adlandırılan soruşturma dosyasında Natanyahu, rüşvet almak ile suçlanmakta ve dava edilmesi tavsiyesi ile savcılığa sevk edileceği ifade edildi.

Aynı tavsiye mektubunda rüşvet verdiği iddiası ile İsrail telekomünikasyon şirketi BEZEK ve WALLA grubu sahibi Shaul Elowitch hakkında da rüşvet vermekten dolayı suç duyurusu mevcut.

Tabii Başbakan'ın eşi Sara Natyanyahu ve Bayan Elowitch te bu dosyadan eksik tutulmamış.

ŞİRKET ALMA İDDİASI

Peki bu dosyanın içeriğine kısaca bakalım. Dosyada, Natayahu’nun eski arkadaşı Bezeq şirketinin sahibi olan Shaul Elowitch ile buluşmaları ve buluşmalarının nedeni olarak ileri sürülen iddialar yer alıyor. Dosyada, Natanyahu’nun Elowitch’le buluşmasının altında, Bezeq’in, YES şirketi ile birleşmesi ve bu sayede Elowitch'in servet kazanması iddiası yatıyor. Elowitch’in YES’i alması karşılığında ise aynı şirketler grubuna ait olan WALLA yayın grubunun da Başbakan'a ve partisine destek olması istendiği iddia ediliyor.

Bütün bu suçlamalar aslında yeni değil. Başbakan Natanyahu'nun dün akşamki Bayram toplantısında yaptığı konuşmada da belirttiği üzere bu suçlamalar “dosya 4000”in ilk sorgusu yapılmadan bile polis tarafından basına sızdırılmıştı. Yani sorgusu yapılmamış bir konuda nasıl oluyor da sorgu sonunda varılan kararın aynısı 1 seneden daha önce yayınlanabilmişti?

NATANYAHU: BU BAŞTAN SATILMIŞ BİR OYUNDUR

Dün akşam HANUKA bayramının ilk gecesi idi ve Likud Partisi’nin bayramlaşma gecesinde Natanyahu bir konuşma yaptı.

Natanyahu şunları kaydetti:

“Hanuka Mucizeler bayramıdır. Alın size bir mucize. Bugün Emniyet Genel Müdürü görevini bırakmaktadır. Nasıl olur da bu tavsiye mektubu Emniyet Genel Müdürünün görevi terk edeceği gün yayınlanır. Yayınlanmasının anlamı nedir dersiniz. Nereden bildiler.

Ne diyebilirim bu gerçek bir HANUKA MUCİZESİDİR.

Daha bir sene önce bu kararın çıkacağı basına sızdırılmıştı. Peki YENİ OLAN NEDİR?

Artık bazı şeyleri söyleme zamanı gelmiştir.

Bana olan desteğiniz için teşekkür ederim. Ama ben güçlüyüm. Yine de teşekkür ederim.

Gerçekçi şeyleri söyleme zamanı geldi. Herkesin midesinde hatta bağırsaklarından hissettiklerini söylemek lazım.

Bir şeylerin doğru ve düzgün olmadığını söylemek lazım.

Başka türlü bir sonuç beklemek yanlış olurdu. Teşkilatın başındaki kişinin yüzü kızarmadan iddia etmiş olduğu ve benim polislerin peşine özel dedektifler koyduğum iddia edilebiliyorsa başka bir sonuç bekleyemezdiniz. Bitmedi sözümona eşim Sara, polis amiri bayan T.S.'yi sorgu birimi amiri hakkında cinsel taciz ile suçlaması için gönderdiği iddia edildi. Eşim Sara’ya bu suçlama da yer aldı. Nasıl hayali iddialar bunlar? İnanılmaz.

Hatırlayacaksınız sorgu memurlarının peşine dedektifler koyduğum iddiaları televizyonların prime time saatlerinde büyük bir gürültü ile yayınlandığını hatırlarsınız.

Bu suçlamaların tamamı adeta bir toz bulutu olarak ortadan yok oldu. Teşkilatın başındaki kişi ise bir şey olmamış gibi ve bu suçlamaların hesabını vermeden bir tek kelime bile etmedi. Polisler bu soruşturmayı devam ettirdiler.

Aynı Emniyet Genel Müdürü devlet bütçesinden siyasi danışman tutup milyonlarca shekel ödeyebilmiş ve görevini asılsız iddialar sızdırmakla kötüye kullanmıştır.

Bir basın kuruluşu sahibi ile görüşmemi dava konusu eden teşkilat defalarca Yediyot Ahronot sahibi Noni Moses ile gizlice görüşen ve devlet tanığı statüsünde olan Yayr Lapid'i sorgulamamakta ve suçlayamamaktadır.

İsrael Hayom gazetesinin kapatılması ile Noni Moses'in cebine milyonlar girebilecekti. Bunun için parlamentoda savaş veren milletvekilleri hakkında aynı gazete tarafından oldukça okşayıcı yayınlar yaptılar ama onlara dokunulmuyor.

Bu yasa tasarısını gömen ve ortadan kaldıran beni sorguluyorlar.

Bana göre demokratik rejimlerde polisin siyasiler ile gazeteciler arasındaki ilişkileri sorgulamasını doğru bulmuyorum. Bu demokrasiye aykırıdır.

Başka suçlar varsa tabii ki sorgulamalıdırlar. Ama ille de sorgulayacaksanı Ahlan ve Sahlan herkesi sorgulayın.

Bu sorguların maaliyeti en azında onlarca milyon shekeldir. Belki de yüzlerce milyon shekel asılsız sorgulamalar için. Artık gerçekleri söyleme zamanıdır.

Ama parlamentoda yasa çıkartmak için onlarca milletvekilinin özel çabasını sorgulamadılar. Kural belli; Bibi yoksa sorgu da yok.

Bundan sonraki Emniyet Genel Müdürü kim olacak bilmiyorum ancak teşkilatı tedavi etmek için oldukça büyük çabası ve çalışması olacaktır.

Bunu söylemek acı ama toplumun polise güveni her zamanki üst seviyesinde değil ne yazık ki. Bunu nasıl söylersin diyecekler bana. Ben herkesin gördüklerini söylüyorum.Polis derken memur ve savaşçılardan söz etmiyorum onların çalışmasına sadece şapka çıkartabilirim. Ama ortada doğru olmayan şeyler var ve düzeltilmesi gerekir.

Bu arada sevindirici bir şey ifade edeyim. İsrail bir hukuk devletidir. Polis tavsiyelerinin herhangi bir hukuki bağlayıcılığı yoktur. Örnek isterseniz belediye reisleri hakkında onlarca suçlama tavsiyesi sıfır netice ile sonuçlandı. Sıfır. Hiç biri karalanamadı.

Bunun da nasıl biteceğini siz de biliyorsunuz. Bir şey yok, çünkü bir şey yoktu.

Biraz detay: Elovitch'e bir şey vermedim ve Elovitch'ten bir şey almadım.

Ben karar alırken tek bir kriterim vardır. İsrail vatandaşlarının yararı ve İsrail Devletinin yararı.

Bezek konusundaki YES şirketi ile birleşme kararı uzun ve dikkatli bir süreçtir ve her bir merhalesi uzmanlar tarafından onaylanmadan alınmamıştır. Serbest rekabet piyasası kurulu onayından da geçmeden bir karar alınmamıştır. Yıllar sürdü ve birçok yetkili kurum onayı olmadan birleşme kararı alınmamıştır. Sorarım size bütün bu kurumlar iddia edilen tezgahın içindemiydiler? Hadi oradan. Kimse bu tezgahın içinde değildi çünkü ortada tezgah yoktu.

Gelelim Bezek ve Elovitch ilişkisine... Benim başbakanlığım döneminde Bezek ve sahibi Elovitch yüz milyonlarca dolar para kaybettiler. Çünkü bu dönemde interneti serbest rekabete açtık ve Bezek şirketinin bütün geliri neredeyse sıfırlandı.

Elovitch bunun için mi bana rüşvet verecekti.

Bezek ve Elovitch bu işten sadece para kaybetti.

Peki ben ne aldım. WALLA'dan korkunç tepkiler aldım. Walla, sol görüşlü bir yayın sitesi ve yıllardır bana sadece muhaliftir. Yıllardır bu muhalefetini de sürdürmektedir. Özellikle de seçim gecesi düşmanca bir yayın yapmıştır.

Bu nasıl bir anlaşmadır ki tarafların hiçbiri bir şey almamıştır.

Ben ve Sara Hepinize HAG HANUKA SAMEAH (İYİ BAYRAMLAR DİLERİZ)"

Rafael Sadi - Tel Aviv

Odatv.com

natanyahu israil rüşvet arşiv