İsrail'de Türk fırtınası

İsrail’de birçok ülkede olduğu gibi The Voice ve X Factor yani O Ses Bizim ve Yetenek Sizsiniz benzeri yarışmalar en fazla izlenen programlardır. Gün geçmiyor ki bu programlarda Türkçe performans gösteren veya Türkçe parçaların İbranice versiyonlarını duymayasınız.

Önce bu başlığı Türk Müziği esintisi olarak düşünmüştüm. Ancak biraz daha derinlemesine incelemeye başladığımda bunun bir esintiden fazla adeta bir fırtına gibi ilerlediğini söylemek daha doğru geldi.

Tabii ki Türk Müziği ve gerek Türkçe şarkılar İsrail müzik piyasasında çok eskilerden gelen bir gelenek adeta... Kuşkusuz bu müzik etkileşiminde İsrail’e Türkiye’den göç etmiş Türk Yahudilerinin etkisi çok büyük olsa da; Türkiye’yi ziyaret eden yaklaşık 3 milyon kadar İsrailli ve 10 milyon İsrailli ile aynı coğrafyayı paylaşmakta olan yaklaşık 5 milyon kadar Arap vatandaş ve Filistinlinin her an izlemekte oldukları Türk diziler ve müzik kanallarının da kesin etkisi olduğunu yazmadan edemeyeceğim…

YARIŞMAYA KATILAN TÜRK

Şöyle ki müzikal zevklerin oldukça benzer olduğu bu iki toplum arada siyasi gerginlikler hatta düşmanlık seviyesine ulaşan çirkinlikler yaşasa bile müzik konusunda anlaşıldığını kimse yadsıyamaz. Keza yemek kültürü konusunda da bu aynıdır.

İsrail’de birçok ülkede olduğu gibi The Voice ve X Factor yani O Ses Bizim ve Yetenek Sizsiniz benzeri yarışmalar en fazla izlenen programlardır. Gün geçmiyor ki bu programlarda Türkçe performans gösteren veya Türkçe parçaların İbranice versiyonlarını duymayasınız.

Son günlerde ise İsrail’in Eurovision’a katılma elemelerinde İsrailli ve 25 yıldır Türkiye’de ikamet eden bir şarkıcı olan Linet de katıldı. Kabul etmek lazım ki Linet, hocası Orhan Gencebay’dan şarkı söyleme tekniklerini en iyi şekilde öğrenmiş olmanın yanı sıra müthiş bir ses kabiliyetini en iyi şekilde kullanan sanatçılardan biri.

İsrail'de Türk fırtınası - Resim : 1

Linet Eurovision elemelerinde

Kısaca Linet iyi bir ses sanatçısıdır bunun aksini söylemek doğru değil.

Eurovision elemelerinde jüri üyeleri İsrail’in en iyi bilinen sanatçılarından müteşekkil idi ve hepsinin de Linet’in performansına hayran kaldıkları oldukça net bir şekilde görüldü. Jüri üyeleri ise: Margalit Tsanani, Neta Barzilay, Miri Messika, Aviv Gefen ve Ran Dankner.

Şuana kadar sahne alan sanatçılar arasında Linet ve ikincisi ise Akşam olmadan gel isimli şarkıyı seslendiren Gali Ben Shushan oldukça büyük ilgi ve beğeni kazandı.

İsrail'de Türk fırtınası - Resim : 2

Gali Ben Shuhan

X Factor İsrail de sadece Türk şarkıları ve Türk sanatçıları yoktu aynı zamanda. Azerbaycan kökenli bir sanatçı da vardı ki gönüllerde yer etti: Kamelya Kama.

Mutlaka izleyin çok özel bir ses…

A picture containing person, indoor, music  Description automatically generated

Kamelya Kama Azerbaycan Yahudisi İsrail Eurovision elemelerinde

Katılımcılar arasında 3 yıldır duyduğumuz müthiş bir ses daha var Sapir Saban. Türk Yahudisi bir ailenin kızı olan Sapir Saban bugünlerde sahne alacak ve performans sergileyecek. Sapir Saban The Voice İsrael yarışması birincisi idi.

ספיר סבן: "אחרי הפרידה הרגשתי עצובה, למרות שהייתי מוקפת אנשים אהובים" |  מעריב

Sapir Saban müthiş bir ses ve kabiliyet..

Neden “fırtına” dediğimi anlıyorsunuz sanırım.

Hepsine başarılar…

Rafael Sadi – Tel Aviv

Odatv.com

israil türk müzik tel aviv yarışma