İsrail bunu konuşuyor... 30 yıllık sır perdesi aralandı

Rafael Sadi yazdı...

İsrail Mahkemesi, cinsel taciz, kaybolma olayları ve cinayetle suçlanan Yahudilerin önde gelen Hahamlarından Eliezer Berland'ı 2016 yılında tutukladı. Mahkeme, 'Shuyu Banim' adlı ultra ortodoks tarikat lideri Berland'ın ardından bugün Kudüs'teki cinayet ve kaybolma davasında iki kişinin adının daha yayınlanmasına izin verdi.

30 yılı aşkın bir süre önce işlenen Nissim Shitrit ve Avraham Edri cinayetleriyle ilgili soruşturmada, 83 yaşında ki Haham Berland'ın ardından Zvika Zucker ve Baruch Sharvit'in de karıştığı ortaya çıktı. Zucker tarikatta "dini polis" başkanı, Sharvit de tarikatın öne gelenlerinden olduğu öğrenildi.

Soruşturmada olaya karışan diğer kişilerin kimliklerinin yayımlanması ise hâlâ yasak.

Zucker, Berland'ın damadıdır ancak son yıllarda hahamın rakiplerinden biri haline geldi. Şüpheliye göre, emri Berland'den alan ve olaya karışan diğer kişilere ileten iki cinayetin planlanmasının arkasındaki "beyin" kendisiydi...

Kudüs bölgesindeki soruşturma biriminin bir temsilcisi olan Sarah Elhadad ise mahkemeye şunları söyledi:

"Zucker'ın, cinayet emrini planlayan ve hayata geçiren komplocu olduğundan şüpheleniliyor. Zucker cinayet ve adam kaçırma olaylarının gerçekleştirilmesinde yer aldı. Sorgusu sırasında tokatlandı çünkü Haham Berland ona talimat verdiğini söyledi."

Zucker'ı temsil eden avukat Roy Brauner ise duruşmalardan birinde şunları söyledi:

“Müvekkilim bu olaylara karışmadı. Müvekkilim soruşturmanın başından beri aynı şeyi söylüyor: "Bu olaylarla hiçbir ilgim yok" ve “ bugün hahamın en önde gelen muhaliflerinden biri."

Olay şu anda polis tarafından 'el yıkama' olarak adlandırılıyor ve iki eylemin Berland'ın zamanında 'Bekaret Muhafızları'nın bir parçası olarak faaliyet gösteren bir grubun işlediğinden şüpheleniliyor. Polis soruşturması sırasında Berland, kayıp çocuğun kardeşi Meir Sheetrit ile karşı karşıya getirildi ve Berland, özür diledi.

Zanlıların adliyeye çıkarıldığı duruşmada Berland'ın müritleri duruşma salonunun dışında toplanarak protesto düzenledi. Gözaltı uzatma duruşmaları boyunca, Kudüs Bölge Polis Soruşturması temsilcileri;

"Soruşturmada gelişmeler olduğunu ve tutuklulara yönelik şüphenin arttığını" kaydetti. Sulh Ceza Mahkemesi'nden Yargıç Elad Lang, duruşmanın sonunda şunları kaydetti:

"Şüphelilerin iki cinayete karıştığına dair makul bir şüphe var ve soruşturmaların sonuçları şüpheyi güçlendirdi."

Geçen yıl ortaya çıkan yeni bilgilerin ardından dosya tekrar açıldı ve polis, zanlıları yakaladı.

Rafael Sadi

Odatv.com

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İsrail bunu konuşuyor... 30 yıllık sır perdesi aralandı - Resim : 1
yahudi israil