İsrail'e bu kış "Dindar Siyonizm" gelebilir

Geçtiğimiz seçimlerde 4 milletvekili ile sıradan bir koalisyon ortağı olma durumunda iken iki parti ittifakı olarak bu seçime giren BEN GVİR ve SMUTRİCH ikilisi neredeyse 14 veya 15 milletvekili çıkartma ihtimali var...

Rafael SADİ

İsrail’de seçimlere 10 gün kaldı. Seçim kampanyaları ise hız kazandı.

Oldukça hareketli geçen seçim sürecinde her parti kendisine rakip olabilecek koalisyon ortaklarından nasıl oy kapabileceğinin hesaplarını yapıyor. Diğer koalisyon partilerinin ne şekilde önünü kesebileceğine dayalı eylemler içine de girmiş durumdalar.

Öte yandan eski Başbakan Yair Lapid’in partisi YEŞ ATİD (Gelecek var), solda yer alan HAAVODA (İş /İşçi) ve MERETZ partileri ile ortak bir seçim stratejisi kurmayı gereksiz gördü. Hatta bu iki parti lideri ile de birlikte resim vermeme telaşı içinde.

Binyamin Natanyahu ve LİKUD partisi ise bu seçimlerden 3. Büyük parti olarak çıkması beklenen DİNDAR SİYONİZİM partisinden oldukça rahatsız. İdeolojileri tutmuyor diye değil kendi seçmeninin oylarını kapıyor diye rahatsız. Geçtiğimiz seçimlerde 4 milletvekili ile sıradan bir koalisyon ortağı olma durumunda iken iki parti ittifakı olarak bu seçime giren BEN GVİR ve SMUTRİCH ikilisi neredeyse 14 veya 15 milletvekili çıkartma ihtimali ile 3. büyük parti olma yolunda süratle ilerliyor.

4 milletvekili olan bir parti ile yapılabilecek koalisyon ile 15 milletvekili olan bir parti ile yapılabilecek koalisyon şartları arasında çooook fark var. 15 milletvekili olan bir parti çook daha fazla bakanlık talebinde bulunacaktır. Natanyahu ekibini endişelendiren sadece bakanlık talepleri olmayıp esas endişe DİNDAR SİYONİZM partisinin oylarını klasik LİKUD seçmenlerinden aldığı gerçeğidir.

Natanyahu bloğu son günlerde artarken LIKUD partisinin az bir şey geri gittiği ve Dindar Siyonizmin ileriye gittiği anketlere görülmektedir.

Anketlerin ne kadar doğruyu yansıttığı ise ayrı bir tartışma konusudur. Sol basını temsil eden televizyonlarda Natanyahu bloğu sürekli 59-60 milletvekili bandında gösterilirken Sağ basının temsilcisi olan TV ve gazetelerde Kanal 14 ve İsrael Hayom Natanyahu 62 milletvekili bandında yer almakta hatta BİBİ'nin (Natanyahu) bu seçimleri 65 milletvekili ile kapatabileceğini düşünenler de var.

Anket sonuçlarını taraflı olmakla suçlamadan evvel bununda olası olduğunu kabul etmem lazım ki o anketlerin yapıldığı seçmenler de Basının o kesimini izleyen ve o ideolojideki seçmenler olabileceğini de anlamak lazım.

Taraflı olduğuna inandığım bir konu ise bütün anketlerde hükümetlerde yer almayacağını beyan etmiş olan HADAŞ+TAAL Arap partisinin (AYMAN ODEH ve AHMET TİBİ'NİN) YEŞ ATİD bloğundaymış gibi gösterilmesinin ince bir taktik olduğunu anlamamak içinde saf olmak gerekir.

Sol görüş'e göre bunun altında LAPİD blogunu Natanyahu ile Başabaş veya ona yakın göstermek yatarken sağ görüşe göre de “Lapid en aşırı Araplarla bile ittifak içindedir” diyerek sağ seçmenleri tetiklemek ve kendilerine oy vermeye zorlamak olduğunu düşünüyorum.

Bu arada Natanyahu partisi LİKUD seçim kampanyaların Arap partilerine karşı bir siyasi tavır takınırken bu hafta bu tavrından çark ederek Arap seçmenlere yönelik olumlu ve eşit vatandaş olarak hitap etmeye başladı. Arap oylarının Arap partilere değil de LİKUD partisine akmasını hedeflediği ve de fazla milli bir kampanyanın Arap seçmenler üzerinde olumsuz etki yaparak inadına Arap partilere vermesinin sakıncasını görmüştür. LİKUD partisinin Arap seçmen havuzundan oldukça önemli bir oy oranı olduğu bilinmektedir. Ve her oy için kıyasıya mücadele edildiği bu seçimlerde bu hesaplar herkesin kafasını ve stratejisini etkiliyor.

Her ne kadar seçim henüz olmadıysa ve de kimin kazanacağı belli olmamasına rağmen: DİNDAR SİYONİZM ittifakının en önemli bakanlıklara talip oldukları basında yer aldı. ADALET ile İÇ GÜVENLİK bakanlıklarına göz diktikleri yazılıyor.

Natanyahu çok güçlü ortak sevmez ama Ben Gvir ile Smutrich'in birlikte seçime girmelerini tavsiye eden ve aralarını bulan da kendisi idi.

Arap partilerinden BALAD için barajı geçememe riski kesinleşirken HADAŞ+TAAL ittifakının da baraj sınırında olduklarını ve 4 milletvekili veya sıfır milletvekili çıkartamama ihtimali de halen mevcut. Her şey seçmenlerin hangi oranda sandığa gidecekleri ile ilintili.

KURŞUN GEÇİRMEZ OTOBÜSTE SEÇİM KAMPANYASI

Bu nedenle de BİBİ kampanya etkinliğini AKVARYUM denilen kurşun geçirmez camdan yapılmış bir otobüs sahnesinde mahalle mahalle dolaşıp oy talep etmekte ve yalnız gelmeyin komşunuzu da getirin diye adeta yalvarıyor.

Bu kurşun geçirmez akvaryum olayı beni oldukça rahatsız etti. BİBİ'ye yakışmadı bence. Sokakta halkla iç içe kısa pantolonla ve kravatsız dolaşabilen Natanyahu'nun kendi halkından korkuyor imajı vermesini çok da doğru bulmadım.

Gerçek bir tehdit varsa tabii ki önlem alınmalıydı ama keşke olmasaydı.

Bu arada seçim sürprizlerinden biri ise AYELET ŞAKED'in seçim barajı olan yüzde 3.25 oy oranını aşabilmesi olacaktır. Bu oranı aşarsa 4 milletvekili çıkartabilecek ve BİBİ de kendisini koalisyon ortağı olarak görmesi kaçınılmaz olacaktır. Tabii önce bunu aşabilmesi lazım. 10 gün sonra İsrail seçimleri için oldukça uzun bir zamandır. Her şey olabilir.

Hayırlısı olsun...

İşte o tablolar:

Bir ‎şunu diyen bir yazı '‎>>> POLLS DIRECT אם จก 2022 בחירות 14 עכשיו 58 לפיד גוש והערבים חלוקה לגושים 62 גוש נתניהו‎'‎ görseli olabilir
Bir 11 kişi ve yazı görseli olabilir
İsrail'e bu kış "Dindar Siyonizm" gelebilir - Resim : 3
İsrail'e bu kış "Dindar Siyonizm" gelebilir - Resim : 4
İsrail'e bu kış "Dindar Siyonizm" gelebilir - Resim : 5

Odatv.com

israil