İsmailağa Cemaati İstanbul'un barajına mı çöktü

Fethi Yılmaz yazdı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Beykoz Belediyesi tarafından hazırlanan ve Elmalı Baraj Havzası’ndaki nüfusun 25 binden 68 bine çıkmasını sağlayacak imar planlarını onayladı. Çavuşbaşı olarak bilinen ve 6 mahalleyi kapsayan imar planları bir ay süreyle askıya çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Temmuz ayının başında Beykoz Belediyesi’ni ziyaret etmiş ve ilçenin yeni planlarının kısa sıra sürede bitirileceğini açıklamıştı.

Onaylanan planda dini tesis alanının anormal şekilde artışı, akıllara bölgedeki İsmailağa Cemaati tesislerini getirdi.

İsmailağa Cemaati İstanbul'un barajına mı çöktü - Resim : 1

(Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum - 4 Temmuz)

AKP’li Beykoz Belediyesi, Çavuşbaşı olarak bilinen alan için hazırladığı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. “Bakanlık Makamının 16.07.2021 tarihli oluru” ile onaylandığı belirtilen imar planları, itirazların alınabilmesi için 29 Temmuz 2021-29 Ağustos 2021 tarihleri arasında bir ay süreyle askıya çıkarıldı.

İmar planlarının açıklama raporunda yer alan bilgiye göre, söz konusu Elmalı Baraj Havzası bölgesinde halen 25 bin 228 kişi yaşıyor. Hazırlanan planlara göre ise baraj havzasında 68 bin nüfusun yaşaması öngörülüyor. Konuyla ilgili olarak raporda şu değerlendirme yer alıyor:

“Koruma alanlarına ilişkin kıstaslar göz önünde bulundurulduğunda, planlama alanı için maks. Nüfus 79.102 kişi olmaktadır. Elmalı 1-2 Barajı Havzası Koruma Planı’nda belirtilen yoğunluk kararlarına uygun olarak hazırlanan imar planı ile planlama alanında öngörülen projeksiyon nüfusu 68.000 kişidir.”

İsmailağa Cemaati İstanbul'un barajına mı çöktü - Resim : 2

PLANIN AMACI

Planlama alanının, 32 milyon 753 bin 611 metrekareyi kapsadığı belirtilen raporda, planın amacı ise şöyle tanımlandı:

“Korunacak Alanlar ve çevresinin doğal, kültürel ve tarihi değerlerin koruma-kullanma dengesinin kurularak sürdürülebilirliğinin sağlanması, gelecek kuşaklara aktarılması, korunması gerekli alanlara yönelik plan kararlarının geliştirilmesi, fiziksel gelişmenin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması, mekânsal, sosyo-ekonomik ve kültürel gelişmenin sağlanması için koruma amaçlı imar planları ile plan araştırma ve açıklama raporunun hazırlanmasıdır.”

İsmailağa Cemaati İstanbul'un barajına mı çöktü - Resim : 3

PLAN ONAMA YETKİSİ İBB’NİN ELİNDEN ALINDI

İmar planları olmadığı için baraj havzası içinde nüfus artış hızı son yıllarda düşmeye başlayan Çavuşbaşı, geçen kasım ayında “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal Sit Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmişti. Böylelikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınan plan onama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçmişti.

İSMAİLAĞA CEMAATİNİN YENİ MERKEZİ OLARAK BİLİNİYOR

İsmailağa Cemaati’nin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu da sağlık sorunları nedeniyle uzun zaman önce cemaatin merkezi olan İstanbul Fatih’ten çıkarak, Beykoz Çavuşbaşı’nda yaşamaya başlamıştı.

Çavuşbaşı mahallesine yaptırılan "Mahmut Efendi Külliyesi" de, tartışmalara neden oldu. "Mahmut Efendi Külliyesi"nin bazı bölümlerinin 5 yıl önce yıkılması gündeme geldi. Cemaatin kiraladığı alana yaptırdığı külliyede Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler incelemede bulunmuş, ardından anlaşma koşullarının ihlal edildiği ileri sürmüştü. Müdürlük bu durumu "Suç Zaptı" düzenlenmesiyle Beykoz Cumhuriyet Savcılığına iletmiş ve şikayetçi olmuştu.

Külliyenin bu durum üzerine yüzlerce cemaat üyesi Çavuşbaşı’na gelerek durumu protesto etmişti.

İsmailağa Cemaati İstanbul'un barajına mı çöktü - Resim : 4

YENİ PLANDA “STANDARTLARIN ÜSTÜNDE” DİNİ TESİS ALANI

Bakanlığın onayladığı yeni plandaki bir ayrıntı ise dikkat çekti. Plana göre alandaki dini tesislerin normalin çok üstünde artacağı görülüyor. Bakanlığın onayladığı plana göre olması gereken dini tesis alanı 34 bin metrekare iken, planda dini tesis alanı 83 bin 117 metrekareye çıkıyor.

Dini tesis alanlarıyla ilgili raporda şu saptama yapıldı:

“Planlama alanında 48 adet dini tesis alanı bulunmaktadır. Toplam alanın binde 25’ni kapsamaktadır. Sosyal Altyapı Alanlarının asgari alan standartlarına göre dini tesis alanlarında kişi başı metrekare büyüklüğü 0,5’dir. Plan nüfusuna göre olması gereken toplam alan 34 bin metrekaredir. Planlama alanında ise asgari standartların üstüne çıkarak 83 bin 117 metrekare dini tesis alanı planlanmış olup kişi başı metrekare büyüklüğü 1,22’dir.”

Bu durum da İsmailağa Cemaati’nin bölgedeki dini tesislerini akıllara getiriyor.

ARAZİNİN MÜLKİYETİ

Planlana alanındaki arazinin yüzde 71,51’i Maliye Hazinesi Mülkiyetinde, yüzde 25’i ise şahıs mülkiyetinde bulunuyor. Yaklaşık yüzde 2’lik kısım ise Beykoz Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunuyor. Yaklaşık 140 bin metrekarelik kısım ise davalık.

Fethi Yılmaz

Odatv.com

ismailağa cemaati fethi yılmaz