İslam sağcı değil

Soner Yalçın yazdı...

Sordum:

İttifak yapmak için kendinden vazgeçip, ötekine boyun eğmek şart mı? Bilkent Deklarasyonu'nda niçin Atatürk yok?

Bu sorulardan kimi okuyucular Saadet Partisi'ni kastettiğimi sanmış! Erbakan'ın hayatını yazmış gazeteciyim; Milli Görüş programının mevcut CHP yönetiminden solda olduğunu biliyorum. Örneğin… 1974 yılı CHP-MSP koalisyon hükümetinin protokolüne bakılırsa ne demek istediğim anlaşılır…

SP, 6'lı masada neoliberalizme karşı net tavır alan tek parti.

Madem konu açıldı. Bırakın CHP'yi en uçtan soru yönelteyim:

-Marksistler ile İslamcılar ittifak yapabilir mi?

Öncelikle yanıtı “uygulama dönemleri” dışında tutmak gerekiyor; ideal saik ile iktidara gelenlerin acı uygulamaları oldu çünkü. Muaviye gibi…

Keza:

Marksizm ile İslam'ın ezilenler ittifakı, Şah'a karşı mücadele verip İran'da devrim yaptı. Devrim sonrası Tahran tüccarı etkisindeki Humeyni otoritesinin solcuları katletmesi tarihsel ittifaka büyük darbe vurdu. Ki:

Olumlu örnekler de yok değil; kısmen Hariciler, bazı kesimleriyle Mutezile, kesin olarak Karmatiler gibi… Bunlar dünün “Marksistleri” idi!

Ayrıca, maddi gelişmeleri inkâr eden dogmatik İslamcılar ile dogmatik Marksistleri de bu tartışma dışında tutmalıyız.

Marksizm kuşkusuz Avrupa'da doğdu. Aydınlanmayı, gerici kiliseye karşı savunan Marksizm benzerini cami için yaptı mı? Hayır. Çünkü:

Teorisini, Avrupa argümanları üzerinde temellendirmiş “geleneksel solcu” dışında olanların katkılarıyla Marksizm yerelleşti. Böylece, Hz. Muhammet'in aydınlanmacı devrimci kimliği ön plana çıkarıldı.

Açayım konuyu:

MARKS'IN MÜSLÜMAN YOLDAŞLARI

Marksizm'in, İslam'ın içinde öğretisini/doktrinin araması, bulması günümüzün konusu değil.

İslam'ın ahlaki eşitlikçiliğine, mülkiyeti sınırlama isteğine, “sınıfsal” kökenine dair ilk vurguyu yapanlar; “Kerim Sadi”/“A.Cerrahoğlu”, Abidin Nesimi, Dr. Hikmet Kıvılcımlı oldu.

Dr. Kıvılcımlı'nın özgün tarih tezlerinden “Allah Peygamber Kitap” eseri İslam'ın toplumsal düzenini tahlil eden iyi çalışmadır. Ki öncesi var:

Sinop'ta sürgün hayatı yaşayan Melami Terlikçi Salih, (geleceğin TKP lideri) Mustafa Suphi'yi Türkçülükten sosyalizme yönlendirmedi mi? Melami Şeyhi Mecdi Tolun, Balkan Federasyonu ütopyasını “sosyalizm” temeli üzerinden kurgulamadı mı? “Melamilerin kitabını yazan Abdülbaki Gölpınarlı, TKP davasından yargılanmadı mı?

Nazım Hikmet'in Şeyh Bedrettin Destanı'nda yazdığı din adamı tekke köşelerinde post üzerinde oturan değil, isyancı devrimci “komünizan” hedefli hareketinin önderi değil miydi? Nurettin Topçu, Cemil Meriç'in çalışmaları göz ardı edilebilir mi? Mihri Belli ve Doğan Avcıoğlu birlikte Fransız Komünist Partisi'nden Roger Garaudy'nin “Sosyalizm ve İslamiyet” kitabını çevirmedi mi?

Sadece bizde değil…

Müslüman Kardeşler'in sol kanat lideri Suriyeli Mustafa Sıbai veya kendini “Allahperest Sosyalist” diye tanımlayan İranlı Ali Şeriati'nin arayışları unutulabilir mi?

İsimleri uzatmayayım:

İTİRAZIM VAR

Tarih sahnesine 7'inci yüzyılda “devrimci kimliğiyle” çıkan İslam'ın, Marksizm ile ittifak kurması niçin şaşırtıcı olsun? Bu ezen ile ezilen arasındaki tarihsel zorunluluk. Bu özünde ezilenlerin kurtuluşunu hedefleyen Marksizm ile İslam'ın sentezi.

Muaviye “krallığına” karşı çıktığı için çöle sürülen Ebuzer Gifari ile (K.Marks'ın en sevdiği devrimci) Roma köle isyanının lideri Spartaküs arasında ne fark var?

Evet Marksizm, dünya üzerindeki çeşitli toplumların farklı -inanç gibi- kültürleriyle önce “anlama-kavrama üzerinden” ilişki kurdu. Sonra, ülkelerin kendine özgü şartlarını göz önüne alarak anti-feodalizm, anti- kapitalizm gibi ortak programlar inşa etti/ ittifaklar- cepheler kurdu…

O halde: Gece gündüz Marksizm'e küfür eden dinci yobazın bu aşırı tavrının sebebi ne? Dini avucuna alıp kitlelere karşı sindirme “aracı” olarak kullanan egemen güçler, konuyu sınıf çatışmasından, sömürüden, emperyalizmden çıkarıp “inançlı-inançsız” ikilemine soktu çünkü… İnsana dair cüz'i iradeyi yok ettiler.

Oysa İslamcıların, “hakikate teslim olan” Marksistleri “hanif” görmesi gerekmiyor mu?

Diğer yandan şunu da eklemeliyim:

Genellikle doğa bilimleriyle birlikte anılan pozitivist yöntem, sosyal bilimlere uygulanarak dini dışladı. Toplumsal gerçeği bunun dışında arayan “tarihselcilik” Marksistleri ve İslamcıları nasıl birleştirmez? Lenin, “akıllı idealizmin (inancın), akıllı materyalizme aptal materyalizmden çok daha yakın olduğunu” söylemedi mi?

Toparlarsam:

İttifaklara karşı değilim.

Sağcılığa eklemlenen CHP'nin yeni siyasal çizgisine itirazım var.

Soner Yalçın

Odatv.com

SONER YALÇIN'IN ESERLERİNİ SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İslam sağcı değil - Resim : 1
soner yalçın