İnsanın aklıyla alay eden rapor

Köylüden aldılar şirkete verdiler...

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Havdan köyündeki mera arazileri, orman arazisiymiş gibi gösterilerek özel bir şirkete taş ocağı olarak tahsis edildi. Girişimle ilgili iki yıldır hukuk mücadelesi sürdüren Kenan Taş, sorumluların ceza almaktan kurtarıldığını öne sürerek, bölgedeki yağmanın bir an önce durdurularak kamunun ortak çıkarlarının korunmasını talep etti.

Çanakkale’nin Biga ilçesinde yaşayan Kenan Taş, ilçeye 8 kilometre uzaklıkta bulunan Havdan köyündeki meraların orman arazisi gibi gösterilerek İÇDAŞ adında özel bir şirkete taş ocağı olarak tahsis edilmesi üzerine iki yıl önce Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Biga Orman İşletme Şefliği arazinin ormana ait olduğunu belgelemek için tapu iptal ve tescil davası açtı. Bu girişimin delil karartmak anlamına geldiğini öne süren Kenan Taş Orman İşletme Şefi hakkında bir suç duyurusunda daha bulundu. Yılda 1 milyon 200 bin ton kalker üretilen tesis yaklaşık 100 hektarlık alanı kapsıyor.

ORMAN BAKANLIĞININ HABERİ YOK, ÇEVRE BAKANLIĞI ÇED İZNİ VERMİŞ

Bu arada konuyu gündemine alan Çanakkale İl Mera Komisyonu, söz konusu arazinin mera vasfından çıkartılarak orman olarak tescil edilmesi taleplerini 31 Ocak 2014 tarihinde aldığı bir kararla reddetti. Konuyla ilgili yapılan soruşturmada ise söz konusu mera arazisinde işletilen taş ocağına ilişkin orman idaresince herhangi bir iznin verilmediği ortaya çıktı. Ancak buna rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kalker üreten tesise ÇED izni verdiği iddia edildi.

‘İNSAN ZEKÂSIYLA ALAY EDEN RAPORLAR DÜZENLENDİ, İŞGAL SÜRÜYOR’

Bölgedeki hukuksuz uygulamalara karşı yargı yoluyla mücadelesini sürdüren Kenan Taş, yerel idarecileri entrika çevirmekle suçlayarak şöyle konuştu:

“İlçemiz yöneticileri çeşitli entrikalar çevirerek sorumluların ceza almaması için elinden gelen her şeyi yapmış, insan zekâsıyla alay eden raporlar düzenleyerek hem şirketi hem de dönemin Orman İşletme Müdürünü ceza almaktan şimdilik kurtarmıştır. Yüzlerce dekarı bulan söz konusu mera alanındaki şirketin işgali ise halen sürmektedir.”

‘SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN, KAMU ÇIKARLARI KORUNSUN’

Konuyla ilgili hukuki girişimlerinin ardından olayda sorumluluğu görünen yetkililerin aklandığını ancak bir köy muhtarının zamanında ihbarda bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma izni verildiğini kaydeden Taş, öte yandan bir önceki AKP’li Biga Belediyesi’nin de mera alanının bitişiğinde bulunan ve kamulaştırma yoluyla elde ettiği yaklaşık 20 dönümlük araziyi söz konusu şirkete bedelsiz olarak devrettiğini öne sürdü. Mera arazisindeki taş ocağı işgalini kılıfına uydurmak için alelacele yapılan girişimlerin sorumluları hakkında gereğinin yapılmasını talep eden Taş, “Biga’da hem devletin kurumları hem de belediye söz konusu şirketin çıkarları için çalışmaktadır. Bölgedeki yağmanın bir an önce durdurulmasını, kamunun ortak çıkarlarının korunmasını istiyoruz” dedi.

İnsanın aklıyla alay eden rapor - Resim : 1

İnsanın aklıyla alay eden rapor - Resim : 2

İnsanın aklıyla alay eden rapor - Resim : 3

Yusuf Yavuz

Odatv.com

köylü şirket orman taş ocağı arşiv