M. Ayhan Kara: İki teröristi vuran Büyükelçi Kaya İnal'ın hikayesini biliyor musunuz

Teröristlere karşı koyup ateşli silahla ağır yaralanmasına rağmen kendi kendisine kravatı ve kemeriyle akan kanını durdurmaya çalışmış, iki teröristi de vurmuş ve yaralamıştır.

ASALA terör örgütü, 24 Eylül 1981’de Fransa’nın başkenti Paris’te, Türkiye’nin Başkonsolosluğu ile Kültür Ateşeliği’nin bulunduğu binaya saldırdı. Paris’te Türk diplomatik misyonuna yönelik ilk saldırı değildi bu, dördüncüsüydü. Güvenlik görevlilerini etkisizleştirerek 56 Türk görevli ve vatandaşı rehin alan ve binayı işgal eden ASALA mensubu dört terörist, kendilerine müdahale etmek için atılan güvenlik görevlisi Cemal Özen’i şehit ettiler, Başkonsolos Kaya İnal’ı da yaraladılar. Saldırganlıkta sınır tanımayan gözleri dönük teröristler rehineler arasındaki bir Türk kızını taciz ederek üç yaşındaki bir çocuğu da yaraladılar.

Türkiye’deki 12 siyasi tutuklunun Paris’e getirilmesini talep eden saldırganlar 15 saat sonra polise teslim oldular. Fransa’da Türklere karşı düzenlenen dördüncü saldırı nedeniyle Türkiye, Fransa’yı uyardı. Fransa bu uyarı sonrasında saldırıyı kınadı ama dört ASALA teröristi Vasken Sakosesliyan, Kevork A. Güzelyan, Aram A. Basmaciyan e Agop A. Turfanyan 31 Ocak 1984’te sonuçlanan davada sadece 7’şer yıl hapis cezası aldılar. Fransa’nın Paris’te gerçekleşen bu dördüncü saldırı öncesinde üç saldırıya rağmen adeta toleranslı tutumu kendisini mahkemede de göstermişti.

24 Eylül 1981’de Paris’te gerçekleşen bu terör olayını ve sonrasını durduk yerde anlatmak istemedim. Bu olayda teröristlerle çatışmaya giren ve yaralı olarak kurtulan dönemin kahraman Paris Başkonsolosu Kaya İnal nedeniyle anlattım.

1937 doğumlu İnal, daha sonra meslekte ilerledi ve büyükelçiliğe kadar yükselerek emekli oldu. Eşi de meslektaşı olan E. Büyükelçi Veka İnal’dır. İkisinin de Türk Dışişleri’nde unutulmaz hizmetleri vardır.

E. Büyükelçi Kaya İnal, geçtiğimiz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda 79 yaşında yaşamını yitirdi. Evinde vefat ettiğinde yanında eşi vardı. Sessiz, sitemsiz veda etti yaşama. 26 Nisan’da Ankara Kocatepe Camii’nde kendisini son yolculuğuna uğurlamak için toplanan meslektaşları ise herhangi bir büyükelçiyi değil, bir “kahraman”ı uğurlamaya gelmişlerdi. Çünkü aradan tam 35 yıl geçse de Kaya İnal’ın ASALA’nın Paris saldırısındaki cansiperane kahramanlığı hatırlandı en çok. Dışişleri tarihine geçen bir direnç göstermişti Başkonsolos İnal o saldırıda. Teröristlere karşı koyup ateşli silahla ağır yaralanmasına rağmen kendi kendisine kravatı ve kemeriyle akan kanını durdurmaya çalışmış, hatta görgü tanıklarının anlattığına göre hayata tutunabilmek uğruna enerjisini harcamasın ve daha fazla kan kaybetmesin diye olabildiğince az kelime sarf etmiştir. Bu koşullarda mesai arkadaşlarını korumaya çalışan cesur bir yürek iki teröristi de vurmuş ve yaralamıştır.

İnal, aynı zamanda avcıydı. Deniz ve kara avcısı olarak dağ, bayırda; gölde, nehirde yaban hayatını korumak için usulünce avlanmanın ve kaçak avcıların peşindeydi. İsmiyle müsemma, “kaya” gibi bir adamdı. Paris saldırısından önce bir de araba çarpmıştı Ankara’da kendisine. İki olaydan da bazı hasarlar alsa da yine de sırtında 8 kiloluk tüfeğiyle yorulmaksızın arazi vitesli bir jeep gibi dağ bayır tırmanır, avcı arkadaşlarına nal toplatırdı. Süha Umar ve Turan Moralı gibi meslektaşlarıyla avda da beraber olurdu. Av ve Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme ve Tanıtma Vakfı başkanlığını da meslektaşı E. Büyükelçi Umar’dan devralmıştı. Onu güçlü kılan mükemmel vefa ve dostluk dolu kişiliği, ruhuydu. O yüzden hep dimdik ayakta kaldı geçirdiği badirelere rağmen.

***

İşte böyle diplomatlara ‘monşer’ diyen devlet büyükleri! 23 Nisan’da kaybettiğimiz kahraman diplomat E.Büyükelçi Kaya İnal’ın 1981’deki ASALA saldırısındaki macerası böyle.

***

Bu arada, Fransa’nın ödüllendirir gibi sadece 7 yıl hapis yatırdığı ASALA terör timinin şefi Güzelyan’ın akıbetine de baktım. Güzelyan salıverilince ASALA’nın Lübnan kamplarına geçmiş. Daha sonra da soluğu Erivan’da almış. ASALA’nın sözde ‘savaşçılarını’ bağrında toplayan Ermenistan saflarında Azerbaycan’a karşı Karabağ işgaline katılmış. Hem de “Binbaşı” rütbesiyle!

***

E. Büyükelçi Kaya İnal’ın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu vesileyle ASALA saldırılarında şehit düşen bütün diplomatlarımızı ve vatandaşlarımızı bir kez daha anıyoruz.

M. Ayha Kara

Odatv.com

kata inal büyükelçi adala arşiv