İçki yasağı geldi

Elif Aktuğ yazdı...

Yazı günlerimin "özel günlere" denk gelmesinden hiç hoşlanmıyorum. İki gündür cadılar bayramı aşağı, cadılar bayramı yukarı; ünlüler ne giydi, ne yaptı, hangi kostümle kimi ti'ye aldı, bunlar var magazin gündeminde. Çok sıkıcı, çok sıkıcı olan bir başka şey, cadılar bayramı denen Halloween'in Türkiye'de de böylesine karşılık bulması. Benim açımdan ise olayın en güzel yanı, her markette satılmaya başlayan o koca kabaklardan alıp tatlı yapmak, içinden çıkan çekirdekleri yıkayıp kurutup tuzla kavurmak ve afiyetle yemek. Orta boy kabak 1 pound (13 Törkiş lira), ayıklayınca bir kilo falan ediyor ama bizim kabaklar gibi değil tadı, daha sulu ve lifsiz, lezzetsiz yani. Tabii kaymak ve ceviz boca edince üstüne bir şeye benziyor. Kabak alıp içini oyacak ve cadılar bayramı geldi diye içine mum koyup korkunç bir figür yapacak değilim, delirmedim o kadar. Henüz...

Başka bir şeyden bahsedeceğim zaten, bir süredir kraliyet ailesinden de kraliçemizden de haber vermedim size, nasıl meraklanmışsınızdır, nasılll!

MARTİNİ YASAKLANDI

Kraliçemiz Elizabeth'imize doktoru iki hafta dinlenme tavsiyesinde bulundu, geçtiğimiz hafta bir geceyi hastanede geçirmişti. Bir de elinde bastonla görüntülendi Galler Parlamentosu açılışında, üzüldük tabii. Bütün hafta boyunca toplantılarını ekran karşısında yaptı, inanılmaz iyi bakılıyor kraliçeye aslında, söylenenlere göre, yediği içtiği her şey çok özel. Bitkisel karşımlar, gıda takviyeleri falan, zaten bir ekip çalışıyormuş bunun için. Ah bir de her akşam içtiği "dry martini"yi bırakması gerekiyormuş (Martini Prens Charles'in da favori içkisi). Tabii özel günler ve davetler dışında, "aman kraliçem uzak durun her gece her gece olmaz ki" demiş doktoru.

İçki yasağı geldi - Resim : 1

Kraliçemiz, haziran ayında düzenlenecek platin jübilesine hazırlanıyor, bu şu demek; tahtta 70. yılını kutlayacak!

O güne dek sağlığına çok dikkat etmesi gerekiyor, çünkü bir dizi etkinlik yapılacak, kadıncağız oradan oraya koşturacak, artık gelenler gidenler, ziyaretler, o saraydan bu saraya, bir Galler bir İrlanda, bir İskoçya... Geçit törenleri sokak partileri, canlı konserler... Tamam abarttım partileyecek değil koca kraliçe, partiler biz sade vatandaşlar için!

İçki yasağı geldi - Resim : 2

HAZİRAN 2022'YE HAZIRLANIYOR

1952'de 25 yaşında tahta çıkan ve en uzun süre tahtta kalan hükümdar olarak halkını selamlayacak, en önemlisi de bu. 2 Haziran'dan 5 Haziran'a kadar kutlamalar yapılacak ama bütün yıl boyunca İngiliz Milletler Topluluğu bu mühim olay için törenler yapacak, demem o ki sağlıklı ve zinde olması lazım...

Aslında tahta çıkışı 52 yılının şubatı ama havalar güzel olsun diye törenler haziranda olacak.

Neyse ne diyordum, hah içkisi yasaklandı, saraydan gelen bilgi şöyle, zaten çok içen içkiye düşkün biri değil ama hayatındaki en büyük zevklerinden biri olan martiniyi bırakacak olması biraz canını sıkmış. "Bir kadeh keyfimiz var o da mı yasak" demiş ve hüzünlenmiştir, bilirim ben kraliçemi...

Akşam yemeklerinde bir kadeh tatlı kırmızı şarap içtiği, şampanyayı da sevdiği biliniyor, kuzenlerinden biri yatmadan önce şampanya içtiğini söylemişti bir ara, çok benziyoruz Elizabethciğimle.

Yemek programı da şöyleymiş, günde dört kez küçük öğünler yiyormuş, su ve meyve suyu içmesine izin varmış... Dört öğüne akşamüstü çayı ve minik bir dilim kek de dahilmiş...

Şurası çok acayip değil mi, koskoca kraliçesin; herkes önünde eğiliyor, hiç kimseyi dinlemek zorunda değilsin ama bir kişi ne derse onu yapıyorsun; doktorun!

(Bir şey itiraf edeyim, illa şu Halloween'de bir kostüm giy deseler, takarım kafama tacımı, alırım elime asamı, giyerim kat kat abiyelerimi Elizabeth olurum; çok da güzel kraliçe olurum, hatta neden olmuyorum ki? Durun ben kostümcüye gidiyorum, aaa neden karşı çıktıysam cadılar bayramına...)

Elif Aktuğ

Odatv.com