İBB Başkanı İmamoğlu hakim karşısında: O sözler Süleyman Soylu'ya

Fethi Yılmaz yazdı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun YSK Başkanı ve üyelerine “hakaret ettiği” gerekçesiyle açılan davanın duruşması bugün yapıldı. İmamoğlu, davaya konu olan sözleri YSK için değil, İçişleri Bakanı Soylu’ya yanıt olarak kullandığını ifade etti. Odatv, İmamoğlu’nun savunmasının yer aldığı mahkeme tutanaklarına ulaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, 31 Mart 2019’da yapılan seçimin iptal edilmesi sonrasında yaptığı açıklama nedeniyle, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkanı ve üyelerine "alenen hakaret" ettiği gerekçesiyle dava açıldı. İmamoğlu’nun 2019 yılındaki sözleri sonrasında herhangi bir şikayet olmaksızın resen soruşturma başlatılmıştı.

O SÖZLERİ YSK’YA DEĞİL, BAKAN SOYLU’YA SÖYLEDİM

Bugün İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, 4 yıl 1 aya kadar hapsi istenen İBB Başkanı İmamoğlu savunma yaptı. İmamoğlu savunmasında, yaptığı açıklamanın bir soru üzerine verilen demeç olduğunu söyledi.

Sözlerinin YSK başkanı ve üyelerine yönelik olmadığını ifade eden İmamoğlu, “kullanmış olduğum kelimenin muhatabı bizzat İçişleri Bakanının kendisidir” diyerek, mahkemeye konu sözleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu için söylediğini ifade etti.

“AHMAK” KELİMESİNİN MUHATABI İÇİŞLERİ BAKANI

Olayın gelişimini de savunmasında anlatan Ekrem İmamoğlu’nun, duruşma tutanaklarındaki ifadesi şöyle:

“Sorunun temelinde İçişleri Bakanının şahsıma yönelik açıklamalarında ‘ahmak’ kelimesini kullanmasıdır. Söz konusu cevabım bu soru üzerine olmuştur. Dolayısıyla bana kullanılan bu ‘ahmak’ kelimesine karşılık olarak kullanılmış ahmak kelimesidir ve muhatabı da sayın İçişleri Bakanıdır.

İçişleri Bakanı bu tarz ifadeleri birçok kez şahsıma yönelik kullanmıştır ve kullanmaya da devam etmektedir. Bu tarz ifadelerini hem seçim ortamlarında hem de seçim iptal edilmeden önceki beyanlarında görmek mümkündür. Siyasi gücü elinde bulunan kimlikler olarak baskıcı tavırlarına TV programlarında defalarca dile getirmiş, seçim görevlilerine ve sandık görevlilerine de terörist ibaresi kullanarak 700-800 gibi sayılarda vermek suretiyle seçimin iptalini de talep etmiş, baskıcı dil kullanmıştır.

“SEÇİMİ İPTAL EDENLER” İBARESİ SİYASİ İKTİDAR İÇİN KULLANILDI

Bütün bunları bilmemden dolayı ve Avrupa Konseyinde yaptığım konuşmaya yönelik söylemlerde bulunması ve sonuna da ahmak kelimesini kullanması sonucu böyle bir cevabım olmuştur. Kullanmış olduğum kelimenin muhatabı bizzat İçişleri Bakanının kendisidir.

O dönemde ‘seçimi iptal edenler’ ibaresini kullanmamın nedeni ise siyasi iradenin seçimler üzerindeki baskısını ve baskıcı tavrını ifade etmesi şeklinde kullandım. Dolayısıyla asla YSK’yı veya üyelerini herhangi birisini muhatap olarak böyle bir beyanda bulunmadım, söyleyeceklerim bundan ibarettir, beraatımı talep ederim.”

ŞİKAYETE TABİ DEĞİL, DİNLEMEKTEN VAZGEÇTİLER

Mahkeme, suçun şikayete tabi olmadığına ve yargılamanın geldiği aşamayı göz önünde bulundurarak müştekilerin dinlenilmesinden vazgeçilmesine karar verdi. İmamoğlu'nun duruşmalardan vareste tutulma talebinin kabulüne hükmeden mahkeme, mütalaasını hazırlaması için dosyayı cumhuriyet savcısına gönderdi.

İşte o belgeler:

İBB Başkanı İmamoğlu hakim karşısında: O sözler Süleyman Soylu'ya - Resim : 1
İBB Başkanı İmamoğlu hakim karşısında: O sözler Süleyman Soylu'ya - Resim : 2
İBB Başkanı İmamoğlu hakim karşısında: O sözler Süleyman Soylu'ya - Resim : 3

Fethi Yılmaz

Odatv.com

süleyman soylu