“Horoz suyu” çorbasını merak edenlere tarifini vereyim

Salih Seçkin Sevinç yazdı...

Geçen hafta hem iş hem gezi amaçlı bir Bursa seferi daha yaptım. Daha önce de söylediğim gibi Bursa her gittiğimde yeme-içmedeki çeşitliliği ile beni şaşırtmaya devam ediyor. Bu hafta yeni gezdiğim yerleri sizlere de aktarmak isterim.

SADE ÇORBA

Sanayi içerisinde çeşit çeşit çorba yapan bir mekan. Menüsünde meyaneli işkembe suyuna tuzlama kavurma var dersem birçok yeme içme meraklısının dikkatini aniden çekeceğime eminim. Kısacası çorba konusunda uzman olan bir esnaf lokantası.

Lakin asıl spesiyali ise “Horoz Suyu” isimli çorbası. Şimdi “Tavuk suyu tamam biliyoruz da, horoz suyu nedir?” diyeceksiniz. Merak etmeyin, ismi horoz suyu ama ortada haşlanan bir horoz yok. Bol baharatlı, tavuk suyu ile dana ayak paçanın karışımı, yine tavuk etli bir çorba... Fakat lezzeti, içindeki baharatlarla klasik bir tavuk suyu ya da ayak paça çorbasından çok farklı düzeye gelmiş durumda.

Hayatında hiç sakatatla tanışmamış insanlar bu çorba ile güzel bir başlangıç yapabilirler.

“Horoz suyu” çorbasını merak edenlere tarifini vereyim - Resim : 1

GÜVEN ET

Bursa Gürsu’da aile işletmesi olan bir et lokantası. Lakin yeni nesil işletmecileri ile birlikte ürün geliştirmede ve çeşitlemede beni oldukça şaşırttılar. Farklı konseptlerde füme sucuk, füme dil ve salamura ettikleri et çeşitleri ile yeni lezzetler yakalamışlar. Ben özellikle füme dana dili ve sucuğunu çok başarılı buldum.

Her yıl sevgililer gününde kalp şeklinde köfte yaparlarmış. Bu yıl da aynı şekilde sevgililer gününe özel kalpli köftelerinde promosyon yapmışlardı.

Pandemide masa müşterisi alamıyorlar ama tüm ürettikleri ürünlerini sattıkları yeni nesil bir et marketleri var. [1]

Bir inceleyin…

“Horoz suyu” çorbasını merak edenlere tarifini vereyim - Resim : 2

ÖMÜR BOZA

Bilmeyen tanımayanlar için söyleyeyim İstanbul’da Vefa, Eskişehir’de Karakedi Bozacısı neyse Bursa’da da Ömür Boza o. Ömür Boza yetmiş yıllık bir Bursa markası.

Boza basitçe darı irmiği, mısır, buğday su ve şekerle üretilen geleneksel bir içecek. 1950 yılından bu yana hizmet veren Ömür Boza’da yeni kuşak yöneticiler bozada da çeşitlemeye gitmişler ve meyve aromalı boza üretimine de başlamışlar. Bu yeni markanın ismini de “Booza” koymuşlar. Ananaslı, çilekli, ballı muzlu bir sürü çeşitleri var.

Ülkemizde boza özellikle kışın tüketilen bir içecek. Keşke bozayı yaz-kış içebilsek. Ömür Boza yöneticileri de zaten “Boza sadece kışın içilir!” önyargısını kırmaya çalışıyorlar.

“Horoz suyu” çorbasını merak edenlere tarifini vereyim - Resim : 3

PAMUK ET

Nilüfer’de yine Küçük Sanayi sitesi içinde bulunan bir et restoranı Pamuk Et. Diğer steakhouselardan en büyük farkı da bir “Rasyonel” fırına sahip olması... Bilenler bilir, eğer bu fırınınız varsa bütün iş modelinizi bu fırın üzerine şekillendirebilirsiniz.

Günlerine göre değişen şekilde pamuk kıvamında et kavurmalar, brisketler, özel sarım etler, pastrami ve corned beefleri menülerinde bulabilirsiniz.

Sac tava ve kavurmasını mutlaka deneyin.

“Horoz suyu” çorbasını merak edenlere tarifini vereyim - Resim : 4

KARDEŞLER PİDE

Bursa Tuzpazarı’nda esnafın da pek sevdiği bir cantıkçı var. İsmi: Kardeşler Pide. Saner İş Merkezi (Pasajı) içerisinde bulunan Kardeşler Pide’de sadece cantık üretiliyor. Tuzpazarı’na kadar gelmişken burada cantık yemeden dönemezdim tabii.

Pandemi olmasına rağmen kapısında kuyruk vardı. Ben iki tane cantık söyledim ama gelen insanlar onar yirmişer cantık siparişi veriyordu.

Bu arada bilmeyenler için “Cantık” kısaca Bursa usulü yuvarlak kıyma/kuşbaşılı pidelere verilen isim. Bursa’da çok meşhur. Bursa’da onlarca cantık yapan pide salonu var. Buna rağmen sadece yüz yirmi kilometre uzağındaki İstanbul’da bir tane bile cantık yapan yer yok.

Demem o ki, İstanbul’da bir cantık restoranı olması şart.

“Horoz suyu” çorbasını merak edenlere tarifini vereyim - Resim : 5

BAYCAN BEY'İN MEŞHUR TÜRK KAHVESİ

Türkiye’nin en iyi Türk kahvesini yaptıklarını iddia ediyorlar. Haksız da sayılmazlar. Birçok yerde Türk kahvesi içmiş bir olarak Baycan Bey’in bu iddiasını bir oranda haklı buldum. Sivas’taki Çerkesin kahvesi, Beyoğlu’ndaki Mandabatmaz ve şimdi Baycan Bey’in Türk kahvesi… Üçü de en favori kahvecilerimden.

Baycan Bey kahve karışımını kendi hazırlıyor. Kahve için farklı bir demleme metodu geliştirmiş var ve özel yaptırdığı bir ocakta kahvenin suyunu kaynatmadan, en ideal ısıda servise hazır ediyor. Kulpsuz bir fincanda pişen kahve bir daha başka bir fincana boca edilmiyor. Yani piştiği fincanda tüketiliyor. Böylece siz kahvenizi yudumlarken telvesi, kreması hep üstünde kalıyor.

Bursa’ya giderseniz artık Türk kahvenizi nerede içeceğinizi biliyorsunuz.

“Horoz suyu” çorbasını merak edenlere tarifini vereyim - Resim : 6

KÖFTE EVİ

Kayhan Çarşısı’nda onlarca pideli köfteci var. Köfte Evi o bölgede kaşarlı, sade ve acılı köftesi ile kendini bambaşka bir kulvara taşımış. Ayrıca sadece Köfte Evi ile kalmamış, hemen karşısına Döner Evi, yanına Çay Evi onun da çaprazına Et Evi açarak Kayhan Çarşısı’nda adeta entegre bir bir tesis haline gelmiş durumda.

Bence Köfte Evi’nin bir de Tatlı Evi olursa çerçeve tamamlanır.

Ne diyeyim, umarım o da olur.

Önümüzdeki hafta görüşmek üzere…

“Horoz suyu” çorbasını merak edenlere tarifini vereyim - Resim : 7

Salih Seçkin Sevinç

Odatv.com

[1] Etgel.com

“Horoz suyu” çorbasını merak edenlere tarifini vereyim - Resim : 8

arşiv