Hem havanız hem müziğiniz temiz olsun

Kaan Çağlayangöl yazdı

Müzik dinlemenin yıllar boyunca alışkanlık haline gelmiş olan bazı yolları ve kuralları vardır. Daha doğrusu bir süre öncesine kadar vardı. Bu alışkanlıklar ve kurallar yıllar içerisinde gittikçe değişti. Gramofondan müzik dinlemek, pikaptan müzik dinlemek, kasetçalardan veya cd çalardan müzik dinlemek, hi-fi sistemlerle müzik dinlemek, hi-end sistemlerle müzik dinlemek. İşin bu tarafı klasik müzik dinleme yöntemlerini ifade ederken diğer taraftan son yıllarda işin içine teknoloji girdi. Telefondan kulaklıkla müzik dinlemek, bluetooth hoparlörler aracılığı ile müzik dinlemek, televizyon veya bilgisayardan müzik dinlemek gibi. Sadece konser veya bar programları aracılığıyla canlı müzik dinlemek de elbette bir seçenek. Yıllar geçtikçe şüphesiz müzik dinleme kültürü de değişiyor. Fakat bu değişimler bir yönüyle müziği de erozyona uğratarak devam ediyor. Son yıllarda müzik üretiminin dijitalleşmesine bağlı olarak müzik dinlemek de “hafif” bir hale geldi desek pek de yanılmış olmayız.

Hem havanız hem müziğiniz temiz olsun - Resim : 1

Geçtiğimiz günlerde haber ajanslarına düşen yeni bir gelişme müzik dinlemenin son halini bizlere tanıtmış oldu. Son teknoloji elektrik süpürgeleri ile ün yapmış olan İngiliz “Dyson” firmasının araştırma ve geliştirme direktörü olan Jake Dyson, hem hava temizlemeyi hem de kulaklığı bir araya getiren kulaklık kiti Zone'u geçtiğimiz günlerde tanıttı. Zone, Dyson'ın hava temizleme teknolojisi ile üst düzey bir kulaklığı bir araya getiriyormuş. Dyson Zone isimli bluetooth kulaklıklar, ayrıca manyetik bir yüz vizörüne de yer veriyormuş. Bir bölümü kesilmiş motor kaskına benzeyen hava temizleyici kulaklık, hem havayı hem de ses gürültüsünü engelleyerek yüksek bir rahatlık sunmayı hedefliyormuş.

Hem havanız hem müziğiniz temiz olsun - Resim : 2

Daha bitmedi; Dyson Zone, kulaklığın sağ ve sol bölümleri, bulundurduğu küçük kompresörlerle havayı içine çekiyormuş. Daha sonra bu hava, kulaklığın vizör bölümüne iletiliyor ve temizleniyormuş. Vizörün tam ortasından da, yani burun kısmına denk gelen bölümden, temizlenmiş hava kişiye aktarılıyormuş. Hava, tüm bu süreçte tertemiz olarak kişiye sunuluyormuş. Ne kadar havanın kişiye verildiği de kişinin o anki aktivitesine bağlı olarak otomatik olarak değişiyormuş. Dyson Zone ayrıca; düşük, orta, yüksek ve otomatik olmak üzere 4 hava temizleme modunu müşterilerine sunuyormuş. Farklı efor seviyeleri, farklı solunum modelleri gerektirdiği için kulaklık, hareket ölçme sensörleri tarafından bilgilendiriliyor ve gerektiğinde modlar arasında otomatik olarak geçiş yapıyormuş.

Hem havanız hem müziğiniz temiz olsun - Resim : 3

Söz konusu bu kulaklığı sadece kulaklık olarak kullanmak isteyenler, vizörün manyetik olarak kulaklığa bağlanması sayesinde istedikleri zaman bu vizörü kolayca sökebileceklermiş. Bununla birlikte vizör, ağız bölümünün altına da indirilebiliyormuş. Bu sayede insanlar, karşısındakilerle rahatlıkla konuşabilecekmiş. Kulaklık, üç farklı aktif gürültü engelleme moduna sahipmiş. Vizör indirildiğinde otomatik olarak sohbet modu etkinleştirilirken araba kornaları gibi yüksek seslerin duyulabilmesi için de “şeffaflık” modu seçilebiliyormuş Üçüncü mod ise kişiyi tamamen izole etmeyi hedefliyormuş. Ayrıca kulaklık, Dyson Link uygulaması üzerinden kontrol edilebilecekmiş. Dyson kulaklığın fiyatı henüz bilinmiyor. Ayrıca bu ürün şirketin hava kalitesi konusundaki 10 yılı aşkın süredir devam eden Ar-Ge çalışmalarının bir sonucuymuş.

Hem havanız hem müziğiniz temiz olsun - Resim : 4

Şehir kirliliğinden dolayı günlük hayatta maruz kalınan gaz, alerjen ve partikülleri yakalayabilen kulaklık, gelişmiş gürültü engelleme özelliği sayesinde de istenmeyen sesleri ortadan kaldırarak kullanıcılara pürüzsüz ve yüksek ses kalitesi sunacakmış. Jake Dyson, yaptığı açıklamada “Hava kirliliği, gittiğimiz her yerde bizi etkileyen küresel bir sorun. Evlerimizde, okulda, işte veya seyahat ederken ister yürüyerek ister bisikletle ister toplu taşımada veya özel ulaşım araçlarında hava kirliliğine maruz kalıyoruz. Dyson Zone, hareket halindeyken soluduğunuz havayı temizliyor. Yüz maskelerinden farklı olarak, yüksek performanslı filtreler ve iki küçük hava pompası kullanarak yüzünüze temas etmeden temiz hava akışı sağlıyor. Uzun bir Ar-Ge sürecinin ardından, her yere temiz hava ve pürüzsüz bir ses sunmaktan heyecan duyuyoruz" ifadelerine yer vermiş. Dyson’ın ses mühendisleri ve akustik uzmanlarından oluşan ekibi, kapsamlı dinleme denemeleriyle mükemmel bir sesi tasarlamaya çalışmışlar. Sonuç ise çok sevindiriciymiş; pürüzsüz, zengin ses ve gelişmiş gürültü engelleme özelliğine sahip yeni bir teknoloji… Geniş frekans aralığı, hassas sol ve sağ kulak dengesi ve insan kulağının algılayabileceğinin çok altında ses bozulması, müzisyenlerin amaçladığı gibi aslına sadık bir ses çıkışı sunuyormuş. Dyson, adeta bir referans kulaklık ürettikleri iddiasında.

Hem havanız hem müziğiniz temiz olsun - Resim : 5

Covid-19 pandemisi başladığı günden itibaren yaptığı çelişkili açıklamalarla insanların kafasını karıştırma konusunda dünyaca ün yapmış olan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir süre önce hava kirliliği ile ilgili yaptığı açıklamada dünya nüfusu artmaya devam ederken, küresel olarak her 10 kişiden 9’unun hava kirliliği limitlerinin çok üstünde kirli hava soluduğunu tahmin ediyormuş. Covid-19 pandemisi sırasında şehirlerde NO2 (Azot Dioksit) kirliliğinin azaldığı yerlerde, kirlilik seviyeleri artık hızla normale dönerken, birçok şehirde pandemi öncesi seviyeleri geçmiş. Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si olan 100 milyondan fazla insanın ise DSÖ verilerine göre uzun süreli gürültüye maruz kaldığı da tahmin ediliyormuş.

Müzik dinleme araçlarının gramofon döneminden başlayarak evrilmesi teknoloji ve şarj edilebilen cihazların işin içine girmesiyle bugünkü halini almış gözüküyor. Her yeni teknoloji ile birlikte “acaba daha ne kadar uçuk fikirler üretibiliriz” düşüncesi ise hiç değişmiyor. Dünyanın her ülkesinde kapitalizmin bu kadar yoğun yaşanması şüphesiz her konuda klasikleşmiş alışkanlıkları da bir tarafa itiyor. Her yeni çıkan teknolojiye talep gösteren kullanıcıların sayısı ise hiç azalmıyor. Dyson’ın bu yeni buluşu müzik dinleme adına geçmiş tüm buluşları demode hale getirecek gibi gözüküyor. Hem temiz hava hem de müzik. Bir insan daha fazla ne isteyebilir ki? Zaten tüm insanlık bu buluşu büyük bir merakla bekliyordu. Hem hava temizlensin hem de müzik dinlensin. En büyük buluşların da ötesinde bir buluşla karşı karşıyayız. Bu buluşla birlikte Dyson firmasını takip edecek olan birçok firma da bu yeni nesil müzik dinleme işine girişecektir. Hiç şüphem yok. Kapitalizm ile müziği bir araya getirin, sonra karşısına geçip olan biteni seyredin. Göreceğiniz manzara inanılmaz bir yozlaşma ve hafiflikten ibaret olacaktır.

Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

Hem havanız hem müziğiniz temiz olsun - Resim : 6
Kaan Çağlayangöl