HDP’ye oy vermeniz için Kürt veya HDP’li olmak gerekmiyor

Başlığı tekrar ederek gireyim yazıya... HDP’ye oy vermeniz için Kürt veya HDP’li olmanız gerekmiyor. Muhalif kanatta iseniz eğer…

Başlığı tekrar ederek gireyim yazıya... HDP’ye oy vermeniz için Kürt veya HDP’li olmanız gerekmiyor. Muhalif kanatta iseniz eğer… Görünen odur ki, Meclis seçimlerinde bir kısmınızın hiç değilse, illâki de HDP’ye oy atmanız gerekiyor.

Çünkü sevgili dostlar, çünkü: Malûm: Muhalefet’in önceliği, MECLİS’te çoğunluğu sağlamak.

Ve bir çünkü daha: HDP’nin baraj altında kalması durumunda, 70-80 kadar milletvekilliğinin AKP’ye gideceği realitesi, hiç kimsenin göz ardı edemeyeceği bir realite olarak ortada duruyor.

HDP’nin yüzde 10’luk barajı aşamaması halinde, Meclis’teki 80 sandalyenin 68’i AKP’ye geçiyor hesaplara göre.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ne olur, ne biter? Bilemem. Biz çift taraflı bir düşünce jimnastiği yapalım.

Olaya AKP açısından bakalım. Meclis’teki çoğunluk AKP’li… Ve cumhurbaşkanı da bu partiden olursa eğer, bir sıkıntı yaşanmıyor. Cumhurbaşkanı ile Meclis’teki çoğunluk farklı olursa, her şey değişiyor.

Söz gelimi cumhurbaşkanlığı bütçesi reddedilebiliyor. OHAL’e de “hayır” denilebiliyor. Veya OHAL kapsamındaki düzenlemeler, TBMM’den geçirilecek yasalar ile ortadan kaldırılabiliyor.

Cumhurbaşkanı, temel hak ve özgürlükler ile anayasada yasayla düzenlenmesi gerektiği belirtilen konularda kararname çıkartamıyor.

Muhalefet önemli konularda yasalar çıkartabiliyor.

Bir kere daha yazmıştım. Tek tük akıl kıtı dışında fanatik dışında herkes anlamıştı. Genişleterek yazıyorum, bu sefer belki onlar da anlar.

MATEMATİK BİLMENİZ YETER

İster karalar bağlayın, ister göbekler atın - Kürtlersiz ve HDP’siz çözüm olmayacak görünen o ki. HDP, isteseniz de istemeseniz de kilit parti.

Özetleyelim mi:

Cumhur İttifakı; yüzde 42.5 oy alır ve HDP de barajı geçerse Meclis’te ancak 280 sandalye kazanabiliyor. Yeni Meclis 600 sandalyeden oluşacağı için bu ittifakın toplamı, Meclis çoğunluğunu kaybediyor. HDP ise yine 80 milletvekili çıkarıyor.

HDP yüzde 9.9 oy alarak barajın altında kalırsa, bu 80 sandalyenin 74’ü Cumhur İttifakı’na, 6’sı Millet İttifakı'na geçiyor.

Cumhur İttifakı 354 sandalyeye ulaşarak Meclis çoğunluğunu ele geçiriyor.

Selahattin Demirtaş’a, sevenleri beni bağışlasınlar, bu aşamada fuzulî bir israf olur cumhurbaşkanlığı için oy atmak.

Ama…

Muhalefet Cephesi’nde iseniz ve de kararsızsanız CHP ile İYİ arasında eğer, HDP son derece akılcı bir tercih olur.

Halit Kakınç

Odatv.com

halit kakınç odatv arşiv