Hava neden döndü

Erdoğan'ın Washington'da görüşmeler yaptığı o gün New York'ta önemli bir toplantı vardı. Konu şuydu...

Bir ay önceydi:

ABD, Türkiye'ye ateş püskürüyordu.

Amerikan medyasının gündeminde Türkiye vardı.

Siyasi-ekonomik yaptırımlarla tehdit ediliyordu Türkiye.

Konu malumdu; Mehmetçik, Kuzey Suriye'de “İkinci İsrail-Kürdistan” kuruluşunu engellemişti. Silahlarla donattıkları terör örgütlerini çok kısa bir zamanda darmadağın etmişti. Bunları biliyoruz.

Peki…

Erdoğan, Beyaz Saray'da Trump ile ikili ve heyetler arası görüşmeler yaptıktan sonra siyasi hava nasıl döndü? Şu mu:

-“Erdoğan o kadar etkileyici bir lider ki Amerikalıları etkiledi!”

-“Erdoğan anlattıklarıyla terör örgütlerinin içyüzünü bilmeyen Amerikalıları yola getirdi!”

Güldürmeyin beni…

Ama. Ortada bir reel durum var: Erdoğan gezisinden sonra Batı kamuoyunda politik sertleşme yerini ılımlı havaya bıraktı.

Evet, bu nasıl oldu?

Ne oldu da “Ermeni soykırım” tasarısı bile birden rafa kaldırıldı?

Mehmetçik ilerlemesini durdurdu ama geri de çekilmedi. Yaşadık: Bu tür Batı baskılarında sınır ötesi operasyonlardan geri çekilirdi. Benzeri olmadı bu kez…

Geziden sonra politik iklimin değişmesinin sebebi şu olabilir mi:

Erdoğan'ın Washington'da görüşmeler yaptığı o gün New York'ta önemli bir toplantı vardı.

Konu şuydu:

ASIL MESELE ŞU

Henry Kissinger adını bilirsiniz:

ABD'de Alman Yahudi lobisinin önde gelen ismi… ABD dış politikasını belirleyen “derin devletinin” has adamı! Şili gibi birçok darbenin uygulayıcısı…

Erdoğan, Beyaz Saray'da görüşme yaparken 14 Kasım Perşembe günü New York'ta ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi tarafından düzenlenen etkinlikte konuştu Kissinger.

Dedi ki:

-“Dünyanın geleceği ABD-Çin ilişkisine bağlı…”

-“Çin gelişmesinin ABD'ye meydan okuduğundan hiç şüphe yok…”

-“Zorunluluk, her iki ülkenin de aralarında kalıcı çatışmanın kazanılamayacağını anlaması. Kalıcı bir çatışmaya yol açarsa, feci sonuç olacaktır… ”

-“Herhangi bir çözüme ulaşılmadığı takdirde, ortaya çıkan çatışma Avrupa medeniyetini harap eden dünya savaşlarından daha kötü olacak…”

-“Bir tarafın diğerine egemen olabileceğini düşünmek artık mümkün değil. Bu tür bir rekabetin olduğu gerçeğine alışmamız gerekiyor…”

Kissinger konuşmasında, 2012 yılında yazdığı, “China on China” (Çin Üzerine) kitabına da bol atıf yaptı. Örneğin…

İngiltere ve Almanya arasındaki ilişkileri inceleme görevini üstlenen İngiliz Dışişleri Ofisi yetkilisi Sir Eyre Crowe tarafından 1907 yılında yayınlanan incelemeye-mutabakata değindi. Crowe raporunda, “Alman yöneticilerinin niyeti ne olursa olsun ekonomik yükselişinin Avrupa'da çatışmanın kaçınılmaz olduğu anlamına geldiğine” vurgu yaptı.

Yani Kissinger, Obama yönetiminden başlayarak Çin yükselişinin, ABD'nin ekonomik ve askeri hegemonyasına karşı hem askeri-istihbarat hem de siyasi kuruluşlarını sürekli geliştirerek varoluşsal tehdit oluşturduğu belirtti…

MAO-KİSSİNGER

Yıl, 1973.

Mao ile Henry Kissinger'ın tokalaşma görüntüsü Soğuk Savaş'ın en bilinen ve tartışılan fotoğraflarından oldu. Kissinger, Sovyetler Birliği'ne karşı ABD-Çin politik ittifakını destekleyen ilk isimlerdendi. 1971'de gizlice Çin'e gidip ilişki kurdu. Bir yıl sonra Başkan Nixon, Çin'i ziyarete gitti.

Bu ilişkiler sonucu Dışişleri Bakanlığı'na getirildi Kissinger. Yani…

Kissinger, Çin konusunda “uzman” politikacı. George W. Bush'dan Clinton'a, Obama'dan Trump'a ABD'nin her başkan değişikliğinde Çin ile ilişkilerin değişim göstermesinden yakınıyor; “kimse tehlikenin farkında değil” saptamasında bulunuyor.

Keza:

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, düşünce kuruluşu Hudson Institute akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, -Demokratların Çin'e yönelik saldırgan tavırlarını eleştirerek- Kissinger'ın sözlerini tekrarladı: “Çin'in gücünü görmezden gelmek artık gerçekçi değil.”

Anımsayınız:

Bir ay önce bizim muhalefetin söylemi “dünyayı karşımıza aldık” üzerineydi!

Yazdım; “Yahu 81 milyonluk dev bir pazarız; dünyanın en büyük 20 ekonomisi içindeyiz; kim böyle bir ülkeyi dışlayabilir?”

Dış politika “poker” oyununa benzer; bazen “rest” blöfünü görmek gerekir!

Dünya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ABD imparatorluğunun hegemonyasına girdi. Ancak. Son on yılda siyasal konjonktür değişti; “sahneye” artık Çin, Rusya gibi ülkeler girdi: Yeni Soğuk Savaş başladı.

Kendimize güvenelim.

Kuzey Suriye meselesinde olduğu gibi “kartları” akılcı oynayalım…

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

Odatv.com

Hava neden döndü - Resim : 1

soner yalçın arşiv