Harekete geçtiler... "Yargılansınlar" talebi

Çanakkale’deki Assos antik kenti liman bölgesinde büyük tahribata neden olan kaya ıslahı projesiyle ilgili kamu kurumları ve yüklenici firma hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Yusuf Yavuz yazdı...

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behram köyünde yer alan Assos antik kentinin liman bölgesinde AFAD tarafından yürütülen kaya ıslahı projesi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Assos Dostları’nın Ayvacık Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda devam eden inşaat faaliyetinin acilen durdurulması, sorumlular hakkında ise soruşturma başlatılması talep edilerek, “soruşturma sonucunda belirlenecek sorumlular hakkında eylemlerine uyan suçlardan dolayı ceza davası açılmasını talep ederiz” denildi.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos antik kentinin liman bölgesinde AFAD tarafından geçtiğimiz Nisan ayında başlatılan kaya ıslahı projesi sırasında alanın tarihi ve doğal dokusunun tahrip edilmesi tepkilere neden olmuştu.

Harekete geçtiler... "Yargılansınlar" talebi - Resim : 1

ÇANAKKALE VALİLİĞİ: ‘AMAÇ ASSOS’UN DAHA DEĞERLİ HALE GELMESİ’

Konuyla ilgili haberimizin ardından bir açıklama yapan Çanakkale Valiliği, bölgedeki büyük kayaların can ve mal kaybına neden olmaması için AFAD tarafından ‘Assos Antik Liman kaya düşmesi ıslahı projesi’ hazırlandığını ve alanın afet bölgesi ilan edildiğini kaydetti. Hazırlanan raporun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmasının ardından çalışmalara başlandığı kaydedilen Valilik açıklamasında, “Çalışmanın amacı bölgenin gözde turizm merkezlerinden biri olan Assos Antik Limanı ve turistik tesislerin daha değerli hale getirilerek marka değerinin artırılması ve düşen kayaların engellenerek insanların can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Çalışmalar projesine uygun olarak müze personelinin gözetiminde devam etmektedir” denildi.

TEPKİLER DİNMİYOR, YIKIM PROJESİNE SUÇ DUYURUSU

Ancak Çanakkale Valiliği’nin bu açıklaması tepkileri dindirmeye yetmedi. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Assos’taki inşaat çalışmalarının durdurulmasını talep eden Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Assos Dostları, Ayvacık konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu.

Harekete geçtiler... "Yargılansınlar" talebi - Resim : 2

KAYALAR KIRILIP 12 BİN M2’LİK OTOPARK ALANI İNŞA EDİLECEK

Çalışmaları sürdürülen proje kapsamında 12 bin metrekarelik otopark yapılacağı iddiasının gündeme geldiğini kaydeden dernek üyeleri, Ayvacık Kaymakamlığı’na verdikleri dilekçede proje hakkında bilgi talebinde bulunarak, “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve 1. derece arkeolojik sit ve doğal koruma alanı olan bir yerde 12.000 m2 otopark alanı inşa etmek için bilimsel, yasal, uluslararası koruma ilkelerine uygun süreçler izlemek gerekir. Bu otopark kararını kim vermiştir? Hangi onay süreçlerinden geçmiştir? Koruma yasa ve ilkelerine uygun mudur?” ifadelerine yer verdi.

Ayvacık Kaymakamlığı’na verilen dilekçenin ardından Cumhuriyet Başsavcılığına konuyla ilgili suç duyurusunda bulunan dernek üyeleri, daha sonra ise basın açıklaması yaptı.

İLGİLİ KURUMLAR VE YÜKLENİCİ FİRMA HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Çanakkale Valiliği, Ayvacık Kaymakamlığı, Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Çanakkale Müze Müdürlüğü, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve yüklenici firma hakkında yapılan suç duyurusunda, devam eden inşaat faaliyetinin acilen durdurulması, sorumlular hakkında ise soruşturma başlatılması talep edilerek, “soruşturma sonucunda belirlenecek sorumlular hakkında eylemlerine uyan suçlardan dolayı ceza davası açılmasını talep ederiz” denildi.

‘ÇALIŞMALAR SIRASINDA BİR TAPINAĞA RASTLANDI’ İDDİASI

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Assos Dostları’nın ortaklaşa yaptığı basın açıklamasında ise can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik olarak başladığı söylenen işin otopark inşasına yönelik bir faaliyete dönüşmesinin, ulusal ve uluslararası koruma mevzuatına uygun süreçlere aykırı olarak yürütüldüğü öne sürülerek, “Öte yandan şifahen öğrenilen bilgilere göre, söz konusu kazılar sırasında alanda bir tapınağa rastlandığı ve kazı güzergâhın bu nedenle değiştirildiği ancak tapınağın akıbetinin bilinmediği anlaşılmaktadır” denildi.

‘SİT ALANINDA KEPÇELERLE KAZI YAPILIP TOPRAK TAŞINDI’

Çalışmaların yürütüldüğü alanın 1. Derece arkeolojik sit alanı olduğu anımsatılan basın açıklamasında, bu alanlarda hiçbir yapılaşmaya izin verilmediğine işaret edilerek, şöyle denildi: “İmar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenir, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz. Oysa fotoğraflar, videolar ve basına yansıyan haber ve görüntüler, 1. Derece arkeolojik sit alanı olan Assos’da iş makinaları ve kepçelerle kazı yapıldığı, toprak alındığı ve taşındığı, bu işlerin hiçbir denetim yapılmadan gerçekleştirildiğini göstermektedir.”

‘ASSOS’U KATLEDENLER YARGILANSIN’

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na atıfta bulunulan basın açıklamasında, ilgili yasaya aykırı olarak yapılan müdahalelerle ilgili yasal yaptırımlar da anımsatılarak şu ifadelere yer verildi: “Assos Antik Liman bölgesinde, suç oluşturan işlem ve eylemleri gerçekleştirenlerin, izin ve denetim yükümlülüğünü hukuka uygun biçimde yerine getirmeyen kamu görevlilerinin ve Ayvacık Cumhuriyet Baş Savcılığı tarafından yapılacak soruşturma sonucunda belirlenecek tüm sorumluların T.C.K. uyarınca haklarında soruşturma başlatılması, yapılan işin geriye dönülmez zararlar verdiği gözetilerek faaliyetin tedbiren ve ivedilikle durdurulması, bu kapsamda kamu görevlileri ve diğer ilgililerin ihmali ya da görevi kötüye kullanması tespit edildiği takdirde haklarında eylemlerine uyan suçtan dolayı ceza davası açılmasını istiyoruz. İnşaat faaliyeti acilen durdurulsun, Assos’un katline sebep olan sorumlular bulunsun ve yargılansın! Assos Antik Kenti’nde meydana gelen yıkım acilen bilimsel yöntemlerle rehabilite edilsin!”

Yusuf Yavuz

Odatv.com