Hangi ülkenin Başbakanı ülkesini pazarlamak için dünyayı 10 kez turladı

İktidara geldiği günden bu yana tam 640 günü yurtdışında geçiren Başbakan Erdoğan'ın...

İktidara geldiği günden bu yana tam 640 günü yurtdışında geçiren Başbakan Erdoğan'ın gezileriyle ilgili bir değerlendirme yapan Prof. Dr. D. Ali Ercan, 6 kıtayı kapsayan 293 resmi ziyaretin 30'una Emine Erdoğan'ın da eşlik ettiğine değinerek, "Bu kadar masrafla, bu kadar alâ-yu-valâ ile dünyayı gezen Başbakan'ın resmi ziyaretleri Türkiye'ye ne kazandırdı dersiniz? Ülke 'pazarlandı.' Ancak bu pazarlamak süreci de aslında yaşam kaynaklarımızı; topraklar, sular, ormanlar, madenler, limanlar, fabrikalar ve bankaları 'özelleştirmek' adı altında 'komisyon karşılığı' ve ucuz fiyata yabancılara satmaktan başka bir şey değildi maalesef" görüşünü savundu.

Nükleer fizik ve çevre konularının yanısıra kamu yönetimi ve istatistik gibi pek çok alanda çalışmaları bulunan Sanayi Bakanlığı Eski Müsteşarı Prof. Dr. D. Ali Ercan, Başbakan Erdoğan'ın iktidara geldiği günden buyana geçen yaklaşık 4 bin gün içerisinde yaptığı yurtdışı gezilerine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

BAŞBAKAN HER 6 GÜNDEN BİRİNDE YURT DIŞINDA

Başbakan Erdoğan'ın, görev süresi boyunca toplam 90 ülkeye 293 resmi ziyarette bulunduğuna değinen Ercan, "bunların 30 kadarında eşi Emine Erdoğan'ı da yanında götürmüş olmalı. Resmi ziyaretlerin toplam süresi 610 gün; ancak bazı zincir ziyaretler arasında geçen günlerle birlikte toplam 640 gün yurt dışında kalmış. Yani 4 bin günlük mesaisinin 640 gününü (yüzde 16'sını), yani her 6 günden bir günü yurt dışı seyahatlerde geçirmiş bulunuyor" dedi.

Hangi ülkenin Başbakanı ülkesini pazarlamak için dünyayı 10 kez turladı - Resim : 1

DÜNYAYI 10 KEZ TURLADI, 30 MİLYON DOLAR HARCADI

Başbakan Erdoğan'ın, Grönlad, Güney Kutbu ve Orta Afrika Ülkeleri dışında 6 kıta'da neredeyse gitmediği ülke kalmadığına işaret eden Prof. Dr. D. Ali Ercan, "leblebi-çerez parası sayılabilecek 150 bin dolar kadar şahsi yurt dışı harcırah bedelini saymasak da, dünyanın çevresini tam 10 kere dolanacak kadar uçuş yapan Başbakanın ve yanına aldığı 15-20 kişilik heyetin toplam seyahat bedeli tahminen 30 milyon dolar kadardır" diye konuştu.

'GEZİLERDE KOMİSYON KARŞILIĞI KAYNAKLARIMIZ SATILDI!'

Değerlendirmesinde, "şimdi sormak gerekir; Bu kadar masrafla, bu kadar alâ-yu-valâ iledünyayı gezen Başbakan'ın resmi ziyaretleri Türkiye'ye ne kazandırdı dersiniz?" diye soran Ercan, "Türkiye'nin imajını mı iyileştirdi, kredisini mi artırdı? Komşularımızla ilişkilerimiz mi iyileşti? Türk dünyası ile bağlarımız daha mı kuvvetlendi? Sözü geçen bir ülke mi olduk, ne olduk? Ülke 'pazarlandı'... Ancak bu pazarlamak süreci de aslında yaşam kaynaklarımızı (topraklar, sular, ormanlar, madenler, limanlar, fabrikalar, bankalar...) 'özelleştirmek' adı altında ucuz fiyata (komisyon karşılığı) yabancılara satmaktan başka bir şey değildi maalesef" görüşünü savundu.

'TÜRKİYE ÇÜRÜYOR, GELİŞMİŞLİKTE 93. SIRADAYIZ'

Türkiye'de bilim, sanat, teknoloji ve sporda elle tutulur hiç bir ilerleme olmadığını da öne süren Ercan, "aksine, son 12 yılda dünya gelişmişlik (HDI) sıralamasında 4 basamak daha geriye gittik, 135 Ülke arasında 92. sıraya düştük. Türkiye yine yeterince üretemeyen, yaşam kaynaklarını ipotek ederek, satarak, borçlanarak yaşayan, ulus bilincinden gittikçe uzaklaşan, kültürel çözünüm ve çürüyüş sürecine girmiş, küresel uygarlığa katkısı olmayan sıradan insanlar ülkesi olmaya doğru evriliyor" sözleriyle kaygılarını dile getirdi.

Hangi ülkenin Başbakanı ülkesini pazarlamak için dünyayı 10 kez turladı - Resim : 2

Yusuf Yavuz

Odatv.com

başbakan erdoğan arşiv