Hangi tıp fakültesi bu kitabı önerebilir ki

Prof. Dr. Suat Çağlayan yazdı: Ne yazık ki, böyle bir bilimsel ve bir o kadar da eğlenceli olan bir kitabın okunmasını isteyen üniversite hocası, Yaradılış Teorisi’ne karşıt olarak gösterilebilecek ve bir tür ‘din düşmanı’ ilan edilebilecektir...

Evrimi en basit şekliyle anlatan, çok güzel bir kitap okudum.

Bir çocuk doktoru -ve sınıf arkadaşım- olan Dr. Şenel Uğuroğlu, hekimlik yılları boyunca bir hücreden bir bebeğe olan yolculuğudüşünerek, gözleyerek ve bu yolcuğa ait bir düşünce sistematiği geliştirerek,‘Evrim Teorisi’ne farklı bir boyuttan bakmayı öğretiyor bizlere.

Çocuğun tek hücreden bir insana dönüşünü izlemek, evrimi anlamanın en kestirme yoludur!” diyor, Bir Hücreden İnsana Evrim Yolculuğu (Pusula Yayınevi) adlı kitabında.

Milyarlarca yıl önce evrenin yaradılışıyla birlikte başlamış olan veilk insansı türlerden bugünkü Homo Sapiens’e kadar geçen milyonlarca yıllık dönemde oluşan evrimi okurken çoğu zaman ayakları yere değmeyen ya da tatmin etmeyen bilgilerle karşılaşırız.

Yetersiz bulgular üzerine oturan bilgiler,‘Evrim Teorisi’nin anlaşılmasını zorlaştırmış, bu durum da ‘Yaradılış Teorisi’ne inananların tutunduğu dallardan biri olmuştur. (Aslında onlar, kökünden reddettikleri Evrim Teorisi’nin tartışmaktan bile kaçınmışlardır!)

EVRİM TEORİSİNİ BEBEĞİN OLUŞUMU İLE ANLATMAK

Milyonlarca yıl önce başlayan bir Evrim yolculuğunu, annenin karnında döllenen bir hücreye indirgeyerek başlatmak…

Bu büyük evrim yolculuğu sonunda ortaya çıkan ‘İNSAN’ı, sağlıklı doğan ve sonrasında bazı gelişim evreleri geçiren BEBEK’in yolculuğu ile açıklamak, çok önemli bir düşünce sisteminin ürünü olsa gerek!

Yani milyonlarca yılın gelişim ve dönüşümünü, bir bebeğin anne karnında geçen dokuz ay on gün ile doğum sonrası birkaç aydaki gelişim evrelerine sığdırmak gerçekten ilgi çekici!

Dr. Şenel Uğuroğlu, kitabı yazma aşamasında evrim üzerine binlerce kitap ve makale okumuş. Bunun verdiği özgüvenle;

Evrim’i,bir bebeğin oluşumu ve gelişimi ile ve örnekleyerek anlatan başka bir kitabın ya da makalenin bulunmadığını gördüm!” diyor.

KIZ DOĞURTMAK ERKEĞİN İŞİ

Hücreden başlayarak olgun bir bebeğe gidişi anlatırken, herkesin anlayabileceği bilgiler de veriyor, Şenel Uğuroğlu. Örneğin Anadolu’da, sadece kız çocuk doğurduğu için dışlanan kadınlarımıza bilimsel olarak sahip çıkıyor;

“…Bebeğin cinsiyetini belirleyen kromozomlar erkeğin spermindedir, kadın sadece yumurtasını verir,” diyor ve devam ediyor;

Neden kız doğurdun?diye kadına yüklenen erkekler şunu bilmelidir; Çocuğun cinsiyetinin sorumlusu kendisidir!”

EVRİM BİR YAP-TAKÇIDIR!

Evrim konusunda çok anlaşılır şeyler var bu kitapta;

“… Evrim, eskiyi koruyarak yeniyi ortaya çıkarır. Eskinin orasını burasını değiştirir, gereken yerde gereken zamanda yaptığı onarımlarla ortama uyum sağlayacak yeni yapıyı ortaya çıkarır. Yeni yapı yeni işlev demektir. Francis Jokop’un deyimiyle, evrim bir yaptakçıdır!”

“Balıktan sürüngenlere, onlardan memelilere doğru ilerleyiş sırasında kalp yapısında oluşan evrimsel dönüş ile insan embriyosunun kalp yapısındaki dönüşüm çok benzerdir…”

“İLK ŞEMPANZE” KİTABI

“Gribbin ve Cherfas, birlikte yazdıkları İlk Şempanze kitabında şunları söylüyor; …Orangutanlar yedi milyon yıl önce ortaya çıkmış, dört milyon yıl önce ise insan-şempanze ve goril olarak üçe ayrılmıştır.”

KANITIN YOKLUĞU, YOKLUĞUN KANITI DEĞİLDİR”

Uğuroğlu yapmış olduğu çalışmalar ve kurmuş olduğu düşünce sistematiği ile bebeklerdeki reflekslerin evrimsel önemini de vurguluyor. Bebeklerde var olan Babinski refleksini anlatırken kendi teorisini ortaya atarak şu soruyu soruyor;

“…Bebeklerde ayak parmaklarının bir şempanze benzeriiçe bükük duruşu 1-1.5 yaşında kaybolur ve yürüme başlar. Sadece bu bile, şempanze morfolojisinin insana doğru evrildiğinin bir göstergesi değil midir?”

TIP ÖĞRENCİLERİ VE EVRİM MERAKLILARI İÇİN

Dr. Şenel Uğuroğlu’nun kitabını okuyanlar çok şey öğrenecek ve evrim hakkında inandırıcı kanıtlar bulacaklardır.

Özellikle de tıp öğrencileri ve mesleği tıp olanlarla evrim konusuna kafa yoranlar için bu kitap önemli bir başucu kitabı olacaktır.

Ben bile, çocuk doktoru olmama ve evrimle ilgilenmeme karşın çok şey öğrendim. Özellikle de, keşke böyle bir kitabı öğrenciyken okuyabilseydim, diye hayıflandım.

HANGİ TIP FAKÜLTESİ BU KİTABI ÖNEREBİLİR Kİ

Elbette bugünkü koşullarda Evrim Teorisi’ni savunan bir kitabın bir tıp fakültesinde kaynak kitap olması mümkün değildir.

Ne yazık ki, böyle bir bilimsel ve bir o kadar da eğlenceli olan bir kitabın okunmasını isteyen üniversite hocası, Yaradılış Teorisi’ne karşıt olarak gösterilebilecek ve bir tür ‘din düşmanı’ ilan edilebilecektir.

Zaten bu kitabın okunmasını isterken hedef olarak belirlediğimiz kesim, düzenden korkan üniversite hocaları değil, öğrenciler, gençler, evrim meraklıları ve okuduğunu anlayabilen özgür beyinlerdir.

Kitabı sipariş etmek için tıklayınız

Prof. Dr. Suat Çağlayan

Odatv.com

evrim suat çağlayan