Hakimin eşine dikkat

Barış Terkoğlu yazdı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği KHK kararı kuşkusuz bir dönüm noktası.

Bilmeyenler için özetleyelim…

Gökhan Köksal ismindeki öğretmen KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile meslekten atılmış ve konuyu AİHM’e taşımıştı. AİHM ise verdiği kararda henüz iç hukuk yollarının tüketilmediğini söyledi ve Keskin’e OHAL Komisyonu’nu adres gösterdi.

Karar, Türkiye’de normal olarak tartışma yarattı.

Nihayetinde Avrupa’nın en üst mahkemesi, KHK’yı ve onun hatalarını düzeltmek için kurulan OHAL Komisyonu’nu resmi olarak tanıyor, bunları hukuki sürecin bir parçası sayıyordu. Kararın tersi yönde çıkmaması bir yana, OHAL sürecine dair beklenen eleştirilere bile yer verilmemesi muhalif kesimde hayal kırıklığı yarattı. Öte yandan iktidara yakın kesimler ise kararı “OHAL meşruiyetine katkı” sayarak sevinçle karşıladı.

Ancak…

KARAKAŞ’IN YERİNE İSİM ARANIYOR

Kararda dikkat çekici bir ayrıntı daha var ki bugüne kadar nedense kimse konuşmadı.

Şöyle söyleyelim…

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği karar oybirliği ile alındı.

Kararı veren yedi kişilik hakim heyeti ise şöyle: Robert Spano (İzlanda), Ledi Bianku (Arnavutluk), Nebojša Vučinić (Karadağ), Valeriu Griţco (Moldova Cumhuriyeti), Jon Fridrik Kjølbro (Danimarka), Stéphanie Mourou-Vikström (Monako) ve Işıl Karakaş (Türkiye).

İşte tartışma burada başlıyor.

Hayır, mesele Işıl Karakaş ile Türkiye’deki iktidar arasında yaşanan gerginlik değil.

Malum, Hükümet Türkiye adına AİHM’de görev yapan Işıl Karakaş’ı görevden alıp yerine başka bir ismi getirmeye çalışıyordu.

Bu gizli saklı da değildi.

Görev süresi Nisan ayında dolan Karakaş’ın yerine Dışişleri ve Adalet bakanlıklarının web sitelerinde AİHM’ye yargıç adayı belirlenmesine ilişkin bir duyuru bile yayımlandı. AİHM yargıcı olmanın hem teknik hem de siyasi zorlukları düşünüldüğünde süreç hiç de kolay değildi. Zira hem “iş ilanı”nın gerektirdiği nitelikleri sağlamak hem de AİHM tarafından da kabul edilmek zor işti.

Nitekim daha önce Türkiye’nin önerdiği adaylar AİHM tarafından reddedilmişti. Bu koşullar ortasında Karakaş’ın vereceği karar merak ediliyordu.

EŞİ KHK İLE ATILDI

Ancak bu merakın daha ilginç bir sebebi var…

O da şu, kararı veren Işıl Karakaş’ın eşi olan Eser Karakaş da KHK kararı ile İstanbul Üniversitesi’nden atılmıştı. Eser Karakaş’ın görevine geçen yıl 29 Ekim’de yayımlanan 675 sayılı KHK ile son verilmişti. Karakaş’a yapılan suçlama FETÖ iltisakıydı.

Kendisini “liberal” olarak tanımlayan, AKP-Fethullah koalisyonu süresince fanatik bir şekilde iktidarı destekleyen Karakaş’ın yolu koalisyonun bozulmasıyla değişmişti. “Değişmişti” demeyelim, daha doğrusu yaptığı “mütevazi” eleştiriler üzerine başta yazdığı Star gazetesi olmak üzere iktidar kurumları Karakaş’ı kendilerinden uzaklaştırmıştı. Eser Karakaş kendisine Fethullahçı olarak bilinen medyada yer bulmuş, oradan eleştirilerini sürdürmüştü.

Buna rağmen, İstanbul Üniversitesi’nde profesör olan Karakaş hakkında 15 Temmuz sonrası sürece kadar herhangi bir işlem yapılmadı. Darbenin ardından herkesin gördüğünü gören Karakaş, emeklilik dilekçesi verdi. Emekli olan Karakaş, memuriyeti gereği taşıdığı yeşil pasaportla Türkiye’yi terk etti ve Fransa’ya, eşinin de görev yaptığı Strazburg’a yerleşti.

Daha emekli bile olamadan apansız kovulan, pasaportuna el konan, hatta hapse atılan akademisyenler arasında olmaması kendisi için bir şanstı. Kendi isteği ile emekli olup yurtdışına yerleşmesinin ardından sembolik bir şekilde “devlet memuriyetinden ihraç” edildi.

EŞİ İÇİN DE KARAR VERDİ

Kuşkusuz merak edilen ayrıntılardan biri Karakaş’ın AİHM’ye başvurup başvurmayacağıydı. Eşinin AİHM hakimi olması nedeniyle bu soru herkesin kafasında olacak ki açıkça sorulduğunda “asgari etik benim AİHM’e başvurmamı engeller; gitmeyeceğim de zaten, gidemeyeceğim yani. Yani eşim orada olduğu sürece ben AİHM’e gidemeyeceğim” yanıtını verdi.

İşte eşi bu şartlar altında olan Işıl Karakaş’ın vereceği kararın rengini herkes merak ediyordu.

Nihayetinde Işıl Karakaş’ın vereceği kararın yalnız Gökhan Köksal için değil KHK ile işten çıkarılan herkes için bir karşılığı olacaktı. Işıl Karakaş bu kararıyla KHK ile atılan ve yurtdışına yerleşen eşine de temyiz yolu olarak OHAL Komisyonu’nu göstermiş oldu.

Eser Karakaş, Türkiye’ye gelip olayı OHAL Komisyonuna taşır mı bilinmez…

Ancak yargı camiasında KHK ile atılan akademisyenler dahil tanıdığımız pek çok kişi “eşim de KHK ile atıldı etik değerler nedeniyle çekiliyorum” demek yerine bu kararın altına imza atan Işıl Karakaş’ın durumunu sorguluyor.

Işıl Karakaş’ın OHAL’i ve KHK kararlarını hukukçu gözüyle eleştirdiğinden emin oldukları için basit bir soru soruyorlar:

Neden?

Barış Terkoğlu

Odatv.com

AKP eser karakaş istanbul üniversitesi ışıl karakaş Gökhan Köksal khk hakim ohal fethullah gülen avrupa insan hakları mahkemesi karar star gazetesi arşiv