Hahamlar Erdoğan'a neden dua etti... İran hoşgörüsü

Rafael Sadi yazdı...

Sefer Tora yazılımı resimdeki gibidir. Gümüş gösterge çubuğu ise hangi satırın ve kelimenin okunduğunu göstermek için kullanılır.

Hahamlar Erdoğan'a neden dua etti... İran hoşgörüsü - Resim : 1

İslam Ülkeleri Hahamlar Birliği, Habad Ashkenaz Sinagogu Hahamı'nın önderliğinde Cumhurbaşkanlığı makamını İslam Ülkeleri Hahamları ve Türkiye Cumhuriyeti Hahambaşısı Rav İsak Haleva Cemaat eş başkanları İzak İbrahimzade ve Erol Kohen ile birlikte kalabalık bir Türkiye Yahudileri Hahamları ile birlikte 2 saat süren bir Kosher Yemekli toplantı gerçekleştirdiler.

Oldukça sıcak geçen bu ziyaret sonunda ARVİT duası (Akşam duası) ile birlikte HANOTEN duası da okunarak Cumhurbaşkanının sağlığı ve selameti için de Tanrı'ya dua edildi.

HANOTEN (her şeyi veren Tanrı anlamındaki sözcük) genellikle düğünlerde okunur ve Cumhurbaşkanı'nın sağlığına dua edilir. Benim düğünümde Cumhurbaşkanı Korutürk adına da bu dua okunmuştu.

Hahamlar Erdoğan'a neden dua etti... İran hoşgörüsü - Resim : 2

Bu önemli ve özel görüşmenin sonrasında da İslam Ülkeleri Hahamlar Birliği'nin ithal ettiği ve İran Yahudi Cemaati'ne hediye edecekleri Sefer Tora (TEVRAT YAZITI RULOLARININ) kargodan alınışı, Türkiye'de bulunan Hahamlar Rav Mendy Chitrik ve Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva eşliğinde geleneksek SEFER TORA KABUL töreni dans ve şarkılar eşliğinde gerçekleştirildi.

Haberin yayınlandığı Hanad haber sitesinde belirtildiği üzere İran'a SEFER TORA HİBESİ Sayın Erdoğan'ın ziyaretinden sonra gerçekleşmesi ondan da icazet alındığı şeklinde yorumlanmıştır. Sayın Erdoğan'ın bu konuda yazılı bir izni gerektiğini sanmıyorum ancak bu konuda olumsuz bir tavır olacağı da düşünülmemektedir.

Hahamlar Erdoğan'a neden dua etti... İran hoşgörüsü - Resim : 3

Kaldı ki hediye edilecek rulo veya kitap eski eser olmayıp mesleğini hakkı ile yerine getiren hattatların elinden çıkmış bir kitaptır.

Tabii matbaada basılmış Sefer Tora da olabilir. Bu konuda bir izahat mevcut değildir.

Hahamlar Erdoğan'a neden dua etti... İran hoşgörüsü - Resim : 4

SEFER TORA Yani Tevrat Kitabı veya Rulosu her hafta 3 kez özel dolaplardan çıkartılıp sabah duası olan TEFİLAT BOKER esnasında PAZARTESİ, PERŞEMBE ve CUMARTESİ günleri o haftanın PERAŞASI (Bölümü) okunarak 52 hafta sonra tekrar başa dönülerek okunmaya devam edilir.

Hahamlar Erdoğan'a neden dua etti... İran hoşgörüsü - Resim : 5

Geleneksel Sefer Tora bu şekilde dolaplarda ve özel işlemeli kaplarında saklanır.

Türkiye ve Dünya Yahudileri yönetimin bu hoşgörüsünden dolayı müteşekkirdir.

Devamını temenni ederim.

Rafael Sadi

Odatv.com

Rafael Sadi