Hafızalardan silinemeyecek bir nefaset

Salih Seçkin Sevinç yazdı...

Gelin bu hafta size Kars dönüşü Erzurum’da oldukça iddialı ama iddiasını gerektiği kadar ortaya koyamayan mütevazı bir restorandan bahsedeyim.

Güzelyurt Restoran. Kuruluş 1928. Bir Cumhuriyet restoranı. Erzurum’un en işlek caddesi Cumhuriyet caddesi üzerinde... Eski yığma taş bir bina. İçeri girdiğinizde 1930’ları, tarihi, yani adeta Cumhuriyet’in ilk yıllarını soluyorsunuz.

Çevrede sayıları her geçen gün artan cağ kebapçı, dönerci, kavurmacıların arasından sıyrılmış bir vaha gibi. Nostaljik masaları ve menüsüyle sadece Erzurum ve çevre illerine değil, Doğu Anadolu’ya örnek olacak tarihi bir restoran.

Hafızalardan silinemeyecek bir nefaset - Resim : 1

Üstelik alkol ruhsatına sahip. Belki de Erzurum’un bu kalibredeki tek alkollü restoranı... O yüzden numunelik.

Öyle ki Erzurum gastronomisini et, et ve yine et olarak düşünenler için ezber bozan bir gastronomik zenginlik anlayışı ortaya koyuyor.

Ne gibi mi?

Hafızalardan silinemeyecek bir nefaset - Resim : 2

HAFIZALARDAN SİLİNEMEYECEK BİR NEFASET

En basitinden Erzurumluların evlerinde de yedikleri göğermiş peyniri ile su teresini birlikte lavaşa dürüm etmeleri gibi... Ya da Erzurum’a gidip de çoğumuzun bilmediği lor dolması gibi. Patlıcan ruşeni isimli, Köpoğlu benzeri ama Erzurum dokunuşlu mezesi gibi. Yoğurtlu Erzurum meze dedikleri; aş otu ve sarımsaklı yoğurtla harman edilen yarma gibi...

Hafızalardan silinemeyecek bir nefaset - Resim : 3

Hafızalardan silinemeyecek bir nefaset - Resim : 4

Daha sayayım mı?

F-14 ismini verdikleri patates, tarhun ve kendi yaptıkları mayonezle bize Azerbaycan ve Gürcistan tatlarını hatırlatan meze gibi. Daha önce benzer bir yorumunu sadece İtalya’da yediğimiz güveçte tereyağlı işkembe gibi. Bu öyle bir işkembe ki sirkeyle ekşitilmiş, hafızalardan kolayca silinemeyecek bir nefaset. Biz ismi hakkını bulsun diye ona “Güveçte Tereyağlı İşkembe Paça” ismini verdik.

Hafızalardan silinemeyecek bir nefaset - Resim : 5

Ana yemeklerden devam edelim... Şiş tavanın güveç versiyonu, ya da tuzla terbiyelenmiş kırmızı soğanlı arnavut ciğeri... Daha çok sayarım... Ama saymayacağım!

Hafızalardan silinemeyecek bir nefaset - Resim : 6

Tertemiz giyimli, kibar, ne sattığını bilen garsonlar, bembeyaz örtülü masalar, malzemelerini mevsiminde yerinden temin eden, restorancılığı dahası hizmetin ne olduğunu idrak etmiş bir işletme anlayışı...

Güzelyurt Restoran’da yediğim her şeyden ziyadesiyle memnun kaldım.

Erzurum’da 1928 yılından bu yana açık olan bir restoran.... Ömrü daha da uzun olsun.

Umarım uzun vadeli düşünen, temiz hizmet ve yerel gıda anlayışının peşindeki birçok restorana ve işletmeciye örnek olur.

Salih Seçkin Sevinç

Odatv.com

Hafızalardan silinemeyecek bir nefaset - Resim : 7

Salih Seçkin Sevinç odatv arşiv