Göztepe'nin neye ihtiyacı var

Muzaffer Ayhan Kara yazdı

Süper Lig’de geride kalan iki hafta şampiyonluk için her şeye rağmen en hazır iki takımın geçen sezonun şampiyonu GS ile aksaklılarına rağmen BJK’nın olduğunu gösteriyor. Toparlanabilecek bir FB de onları kovalayabilir. Başka bir takımın bu üçlünün arasına girmesi çok zor gözüküyor ligdeki takımlara baktığımızda. Belki Başakşehir... GS, BJK ve Başakşehir aynı hocalarla ve alışılmış, oturmuş futbolcularla yoluna devam ediyor. FB’deki yönetim ve teknik heyet değişikliği bir ara dönem demek. Ancak bu sezon takımların sorunu ekonomik ve finansal sıkıntılar. GS geçen sezonun açık ara gol kralı Gomis’i bile bütçe yüzünden elden çıkarmak istedi. Göztepe, elindeki en yüksek bütçeli futbolculardan Scarione ve Ghilas’la yolunu ayırmadan belki transferde daha cesur olamıyor. Bu örnekler çok… Kısacası eldekini çıkarmadan har vurup harman savurarak bir zamanlar olduğu gibi kimse takımını "futbolcu hurdalığına" çevirmek istemiyor. Bu sezon ekonomik krizin ve finansal açıkların takımları çok zorlayacağı açık. Transferin sönük geçmesi birçok takım için bu nedenle. GS, Emre ve Onyekuru transferleriyle takviye yaparken bu hafta karşısındaki geçen sezonun flaş takımı Göztepe ise Gassama, Titi, Yasin, Deniz, Borges ve Alpaslan takviyelerini aldı. Bu futbolcuların hepsi de GS karşısında ilk on birde oynadı ve önümüzdeki süreçte de duruma göre 4-5’inin on bir futbolcusu olacağı açık. Göztepe’nin hoca değişikliği oldu ama geçen sezonun başarılı iskeleti ile başlaması bir avantaj. Sivasspor’a giden Tamer Tuna’nın yerine gelen Bayram Bektaş’ın da Süper Lig’de ilk sezonu. Göztepe’ye devam edeceğim ama genel olarak geçen iki haftaya bir bakalım.

KASIMPAŞA VE Y. MALATYASPOR İYİ BAŞLADI

Ligin yeni takımlarından Rizespor ve BB Erzırumspor iyi bir başlangıç yapamadı ama Ankaragücü ikinci haftada Alanyaspor karşısında aldığı deplasman galibiyetiyle ligde kalıcı olabileceği işaretini verdi. Henüz erken bir yorum diye görülebilir ama bu sezon iki Antalya takımı için de kabus dolu bir sezon olacak gibi gözüküyor geçen sezon gibi. İki Antalya takımı bu hafta da deplasmanda ligin tepesindeki iki takımla oynuyor ki, puan almaları imkansıza yakın! Kendi sahasında öne geçtiği maçlarda bile tutunamayan Rizespor ve BB Erzurumspor da ciddi takviye yapmazsa ligde zor tutunurlar.

Lefter Küçükandonyadis Sezonu’nda geçen sezonki ilk dört bozulmaz gibi gözüküyor; beşincilik için, yani Avrupa için yarışacak takımlar da büyük ölçüde aynı olacak kanımca. İlk iki haftayı puan alamadan kapatsa da Göztepe’nin yanında, Trabzonspor, Malatyaspor, Sivasspor, Kayserispor, Kasımpaşa beşinciliğe en yakın takımlar. Y. Malatyaspor ve Kasımpaşa’nın biri deplasmanda olmak üzere ikide iki yapması önemli bir gösterge. Şu notu da düşmezsem olmaz: Bu sezon Göztepe’nin ve Trabzonspor’un performansı iyi giderse ilerleyen haftalarda, GS ve BJK’nın arkasından kötü gidebilecek FB ve Başakşehir’i ekarte etmeleri işten bile değil.

GÖZTEPE’NİN NEYE İHTİYACI VAR?

Geçen sezonun son iki haftaya kadar beşinciliği kovalayan en flaş takımı Göztepe’nin falına sezonun ilk çeyreğinde performansına göre 7-13 arası olarak bakmıştım. Bu sezon daha da ileri gidiyorum; İzmir’in sarı kırmızılıları bu sezonu performansına göre 5-10 arası bir yerde tamamlar ve düşme sıkıntısı yaşamaz. İlk iki haftaya bakarak Göztepe’nin üç şeye ihtiyacı olduğunu söyleyebilirim.

1) Zamana ihtiyacı var: Bayram Hoca şanssız bir ilk hafta ve zor bir fikstürle başladı geçen sezonki gibi. O yüzden kredi verilmeli, üzerinde baskı oluşmamalı, zaman tanınmalı.

2) Takımda oyun içinde bir lidere ihtiyaç var kaledeki Kaptan Beto’nun yanında. Sanırım Borges bu boşluğu doldurabilir.

3) Göztepe’nin iyi bir merkez santrfora ihtiyacı var. Jahoviç ve Demba Ba gibi yüksek toplarla da buluşabilecek iyi bir isim Göztepe’nin gücüne güç katacaktır.

GS karşısındaki Göztepe ilk 35 dakika sahada istediklerini yapabildi. Önde bastı, oyunu kendi yarı alanında kabul etmedi ve iyi konsantre olarak dikkatlice alan ve adam savunması yaptı. Kontrataklarla da gol aradı. Ancak ilk yarının son 10 dakikasında yorulan Göztepe GS’nin oyunu kendi yarı sahasına yığmasına engel olamadı ve gol de bir kedeme hatasına ilave olarak kaleci-defans anlaşmazlığından geldi. Bu arada Göztepe’nin çocuğu Göktuğ gol dışında iyi yer tutarak ve heyecan yapmadan oynayarak en az üç tehlikeli atağı önledi. Bayram Hoca total futboldan yana ancak bunun için güç ve kondisyonu, konsantrasyonu çok daha fazla dakikaya yaymak gerekiyor. Keşke 73’te Yasin’i çıkarmasa ve Ngando’yu da o dakikalarda Halil’i de sonuna kadar tutarak yorulan Tayfur’un yerine alsaydı, Alpaslan-Gouffran değişikliğini de aynı dakikalarda yapsaydı daha iyi olabilirdi. Çünkü Göztepe’ye bir gol gerekiyordu. Gol koklayan ve dikine oynayan dirençli ve diri isimlere sahada ihtiyaç vardı son 15-20 dakikada. Öyle gözüküyor ki Göztepe’nin, kalede, Gassama ve Titi’nin katılımıyla defansta ve GS karşısında cezalı olduğu için oynamayan Poko ve Castro’yu da dikkate alırsak orta sahada önemli sorunu, eksiği yok. Sağ bek Gassama da sol bek Traore gibi hücuma çıkabiliyor ki bu önemli bir avantaj total futbol açısından. Göztepe’nin Merkez santrforla tamamlanacak ileri hatlarda, gol bölgelerinde dersini iyi çalışması gerekiyor önümüzdeki haftalarda. Bir de tabii yerli yersiz kart görmemeyi öğrenmesi…

Muzaffer Ayhan Kara

Odatv.com

Not: Okurlarımın Kurban Bayramını kutlarım

Muzaffer Ayhan Kara odatv arşiv