Göçersem öldürürler, göçmezsem ölürüm

Göç yoluna çıkmaya hazırlanan Sarıkeçililer için umut da korkuda dağların...

Göç yoluna çıkmaya hazırlanan Sarıkeçililer için umut da korkuda dağların ardında….

Türkiye'nin göçebe yaşamı sürdüren son topluluğu olan Sarıkeçili Yörükleri, binlerce yıllık bir kültürü de inatla yaşatmaya çalışıyor. Mersin sahilinden Konya yaylalarına Toroslarda yılda iki kez göçerek keçi yetiştiriciliğiyle geçimlerini sağlayan Sarıkeçililer için bir kez daha göç vakti geldi. 20 Nisan'dan itibaren Aydıncık'taki kış obasından yayla yollarına düşecek olan Sarıkeçililer yaklaşık 500 kilometreyi iki aya yakın bir sürede kat edecek. Geçtiğimiz yıl göç yolunda saldırıya uğrayan 15 yaşındaki Ali Yağıl ise bu yılki yolculuktan endişeli. Sarıkeçililer, ülkenin dört bir yanından gelecek olan yaşam savunucularıyla Nisan sonunda Ali'ye destek yürüyüşü yapmaya hazırlanıyor.

Göçersem öldürürler, göçmezsem ölürüm - Resim : 1

SARIKEÇİLİLER’İN BAHAR GÖÇÜ HAZIRLIĞI BAŞLADI

Sarıkeçili Yörükleri'nin Mersin'in Aydıncık ilçesinde bulunan kış yurdunda bugünlerde hummalı bir telaş var. Baharla birlikte 'can yoldaşlarımız' dedikleri develeri, keçileri ve köpekleriyle göç yoluna dizilen Sarıkeçililer yaklaşık 500 kilometrelik yolculuk için son hazırlıkları yapıyorlar. İki aya yakın sürecek olan yolculuk 20 Nisan'da başlayacak. 200'e yakın aile, havanın da durumuna göre gruplar halinde Konya yaylalarının yolunu tutacak. Binlerce yıldır, otun, kuşun, suyun ve keçinin peşinde umudu kovalayan Sarıkeçililer kültürlerini inatla yaşatma savaşımı veriyor.

Göçersem öldürürler, göçmezsem ölürüm - Resim : 2

UMUT DA KORKU DA DAĞLARIN ARDINDA

Ancak Sarıkeçililer için umutla birlikte korku da dağları bekliyor. Bir yandan modern yaşamın baskısı bir yandan da karmaşık yasal düzenlemelerin etkisiyle yaşam alanları giderek daralan Sarıkeçililer göç yolunda kimi zaman tatsız olaylarla da karşılaşıyorlar. Geçtiğimiz yıl 14 yaşındaki Ali Yağıl'ın maruz kaldığı saldırı gibi. Geçtiğimiz yıl 26 Nisan günü göç yolunda keçilerini güderken Mut ilçesi sınırlarında Suçatı mevkiinde dört kişinin taşlı saldırısına uğrayan ve ağır yaralanan Ali Yağıl bugün 15 yaşında. Şimdi Liseyi dışarıdan okuyan Ali, bir yıl geçmesine rağmen saldırının şokunu hala üzerinden atamadı. Başına yine benzeri bir olayın geleceği korkusuyla göç yoluna çıkmaktan korkuyor. Ailesi ve sevdikleri ise onun bu korkusunu yenebilmesi için Ali'ye destek olmak amacıyla bir yürüyüş yapmaya hazırlanıyor.

Göçersem öldürürler, göçmezsem ölürüm - Resim : 3

GÖÇERSEM ÖLDÜRÜRLER, GÖÇMEZSEM ÖLÜRÜM!

Yıllardır göç yollarında pek çok saldırıya mazur kaldıklarını ancak bunları sineye çektiklerini anlatan Sarıkeçililer Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran, "biz kimseye bir zarar vermiyoruz. Bize de zarar verilmesini istemiyoruz. Ali ile konuştuğumuzda ona isterse bu yıl yola çıkmamasını söyledik. Ancak Ali bize 'ben göçmezsem ölürüm' diyor. Bizler ona destek olarak korkusunu yenmesini sağlamaya çalışacağız. Nisan sonunda yapmayı planladığımız destek yürüyüşüne bu konuya duyarlılık gösteren tüm yaşam savunucularını davet etmek istiyorum. Biz varız, hep varolacağız" diye konuştu.

Göçersem öldürürler, göçmezsem ölürüm - Resim : 4

YÜRÜYÜŞ TARİHİ 20 NİSAN’DAN SONRA AÇIKLANACAK

Ali Yağıl'a destek olmak amacıyla yapılacak olan yürüyüşün tam tarihi 20 Nisan'dan sonra açıklanacak. Mut'a bağlı Kırkkavak köyü Suçatı mevkii'nde gerçekleştirilecek olan yürüyüşe Türkiye'nin çeşitli kentlerinden de katılım olması bekleniyor. Ali Yağıl’a yapılan saldırıyla ilgili açılan dava ise halen sürüyor.

Göçersem öldürürler, göçmezsem ölürüm - Resim : 5

‘BİZ KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMA MÜCADELESİNDEYİZ’

Göç için her türlü yasal hazırlıkları da tamamladıklarını anlatan Savran, yolculukları boyunca güvenliklerinin sağlanması konusunda yetkililerin önlem almalarını talep ettiklerini belirterek, "kimi yerlerde bizimle ilgili hala önyargılı bir bakış olduğunu görüyoruz. Valilikler ve Kaymakamlıklar aracılığıyla göç yollarımız üzerindeki halk Sarıkeçililer konusunda doğru biçimde bilgilendirilmeli. Bizim de yaşam hakkımızın olduğu anlatılmalı. Bizim de kültürümüzü ve kimliğimizi yaşatma mücadelesi içinde olduğunu bilinmeli" görüşünü dile getirdi.

Göçersem öldürürler, göçmezsem ölürüm - Resim : 6

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Sarıkeçililer Yörük göçebe arşiv