Genelkurmay Başkanı gidiyor mu

İddialar ne kadar doğrudur bilinmez, ama Merkez Bankası Başkanı ve Emniyet Genel Müdürünün görevden alınmasından sonra Genelkurmay Başkanıyla ilgili böyle bir karar da herhalde çok sürpriz olmaz!..

Anayasa Mahkemesi'nin bugün 15 Temmuz'un ardından ilan edilen OHAL döneminde çıkarılan ve daha sonra TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilen bazı KHK'ların iptali istemini esastan karara bağlaması bekleniyor.

CHP'nin açtığı dava kapsamında AYM'nin gündemine gelen KHK'lardan birisi de Genelkurmay Başkanlığı ile ilgili düzenleme.

Daha önce Genelkurmay Başkanının, “Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapmış orgeneral-oramiraller arasından atanması” uygulaması varken, OHAL kararnamesi ile “Genelkurmay Başkanının, orgeneral veya oramiraller arasından atanması” kararlaştırıldı.

Bunun anlamı, Genelkurmay Başkanlığı için Kuvvet Komutanlığı yapmış olma şartının kaldırılması ve Cumhurbaşkanının istediği bir orgeneral veya oramirali Genelkurmay Başkanı yapmasıydı.

Anayasa Mahkemesi, bu konuda nasıl bir karar verecek bilmiyoruz, ama OHAL kararnameleri ile Genelkurmay Başkanı'nın görev ve yetkileri konusunda da bazı değişikliklere gidildi.

Hem Genelkurmay Başkanlığı, hem de tüm kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığı'na ayrı ayrı bağlandı. Böylece daha önce Başbakanlığa bağlı olup, tüm kuvvet komutanlıklarının başı konumunda bulunan Genelkurmay Başkanlığı, hem baş olma özelliğini yitirdi hem de Milli Savunma Bakanlığı'nın bir alt birimi haline geldi.

Pek dikkat çekmeyen bir başka değişiklik ise Genelkurmay Başkanının “Yaş haddi ve görev süresi” konusunda oldu.

Daha önceki düzenleme şu şekildeydi:

“Genelkurmay Başkanlığına atanan orgeneral-oramirallerin yaş haddi 67 olup, bu görevde kalış süreleri 4 yıldır. Görevdeki kalış sürelerinin tespitinde, atanmış bulundukları yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır.”

İşte OHAL KHK'sı ile “Görevde kalış süresi 4 yıldır” ibaresi de iptal edildi.

AĞUSTOS KULİSLERİ

Bunları anlatmamızın sebebi mi?

Malûm TSK'da Ağustos Şura'sı yaklaşıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, 15 Temmuz yaşandığında Genelkurmay İkinci Başkanı'ydı.

Gözleri ve elleri bağlanarak, derdest edildi. Önce bir araçla Karargâhtan çıkarılmak istendi. Nizamiyede çatışma yaşanması üzerine helikopterle Akıncı'ya götürüldü ve ancak ertesi gün öğleden sonra kurtuldu.

15 Temmuz'dan sonra Jandarma Genel Komutanı olan Güler, geçen yıl Hulusi Akar'ın Milli Savunma Bakanlığına getirilmesinin ardından da Genelkurmay Başkanlığı'na atandı.

Yani, henüz 1 yıllık Genelkurmay Başkanı. Yaş haddini doldurmasına da daha 2 yıl var.

Ancak artık görev süresine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından, TSK kulislerinde Orgeneral Güler'in Ağustos ayında emekliye sevkedileceği ve yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın atanacağı konuşuluyor.

15 Temmuz'da Akar'ın Akıncı'da tutulduğunun ortaya çıkması üzerine 16 Temmuz sabahı Genelkurmay Başkan vekili olarak atanan Dündar, 1. Ordu Komutanıydı. O günlerde de Genelkurmay Başkanlığı'na atanabileceği konuşulmuş, ancak önce Genelkurmay 2. Başkanlığı, geçen yıl da Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilmişti.

Yaşar Güler'in emekliye sevkedileceği iddialarına dönersek; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la aralarında anlaşmazlık olduğu, emekliye sevkedilmesini de Akar'ın istediği öne sürülüyor.

İddialar ne kadar doğrudur bilinmez, ama Merkez Bankası Başkanı ve Emniyet Genel Müdürünün görevden alınmasından sonra Genelkurmay Başkanıyla ilgili böyle bir karar da herhalde çok sürpriz olmaz!..

Müyesser Yıldız

Odatv.com

Genelkurmay Başkanı gidiyor mu - Resim : 1

TSK genelkurmay merkez bankası emniyet genel müdürü Yaşar Güler Hulusi Akar Erdoğan Ümit Dündar 15 Temmuz arşiv