“Yılbaşı akşamı ne pişirsem” diyen okuyucuma birkaç tarif... Gelin Kral sofrası yapalım

Elif Aktuğ yazdı...

Yedik bitirdik koca yılı, “Ancak yaşlandığın zaman saatler koşturmaya başlar, gençken anlamazsın zamanın nasıl geçtiğini” derdi rahmetli büyükannem; koşmuyor ışık hızıyla geçiyor günler. Hayır, ben yaşlanmadım, sanırım dünya yani maviş gezegenimiz delirdi ve “Daha hızlı döneyim de bitsin bu sakil maceranın sonu, bir an önce batsın bu dünya” diyor…

Desin…

Dünya dönecek. Dönecek, dönecek ve illa geçecek zaman.

2020, şaka gibi, iki bin yirmi yazı ile, 2 bin 20 başka bir deyişle, iki koca bin yıl ve üstüne yirmi yıl daha parmak hesabıyla.

Krismıs kutlanır mı kutlanmaz mı, çam ağacı kökeni nedir, ilk kez Türkler mi süsledi, (Allah uzun ömür sağlık versin, pek sevdiğim ve dizinin dibinde oturup sohbet etme şansı bulduğum) Muazzez İlmiye Çığ dedi ki Sümerler çam ağacı süslerdi, Anadolu adetidir, Noel Baba Anadoluludur, (yok o aşık Valentin Baba mıydı karıştırdım), canım medyamın neredeyse matbaanın icadı kadar eski uyduruk haberleri yine manşetlerde…

“Yılbaşı akşamı ne pişirsem” diyen okuyucuma birkaç tarif... Gelin Kral sofrası yapalım - Resim : 1

FİLİPBEYAMCA HASTANEDE…

Bizim buralarda da Kraliyet ailesinin hangi mensubu nerede olacak, ne yiyecek ne giyecek o konuşuluyor. İki yılda bezdim roğyıl femıliden öyle diyeyim, zaten geçen gün Prens Filipbeyamcam hastaneye kaldırıldı, Kraliçemle ayrı olabilirler kutsal Noel akşamı, moralim çok bozuk.

Meghan aldı kocişini, yavrucaklarını gitti abede’ye, Kate ve William’ın arası bozuk gibi, tadımız tuzumuz yok anlayacağınız Büyük Britanya’da.

Ama ağzımızın tadı bozulmasın, hatta “yılbaşı akşamı naapsam, ne pişirsem de farklılık yaratsam” diye düşünen okuyucum vardır diye bir iki tarif vereceğim.

Maksat hizmet.

Tarifleri İngiltere’nin en sevilen yemek yazarı, programcısı ve yemek uzmanı Mary Berry’den alıyorum.

“Yılbaşı akşamı ne pişirsem” diyen okuyucuma birkaç tarif... Gelin Kral sofrası yapalım - Resim : 2

KRALİYET AİLESİYLE YEMEK

1935 yılında doğan ve halen (halen diyorum zira teyzemiz 84 yaşında) BBC’de program yapan Mary Berry’nin, Aralık 16’da Prens William ve Düşes Catherine (Kate diye hitap edilmesini istemiyor, aklınızda olsun) ile birlikte yaptıkları program yayınlandı. Bir saatlik programda Prens ve Düşes’in görevleri gereği katıldıkları/bizzat çalıştıkları hayır derneklerinde yapılan çekimlere yer verildi.

Christmas tatili öncesi ve sırasında hayır derneklerinde çalışan profesyonelleri ve gönüllüleri de bir akşam yemeğinde ağırlayarak teşekkür ettiler.

Çok kıyak programdı. Ama medyada berbat bir şekilde yer buldu, bizim yamyam magazin anlayışına da pek uyar bu haber. Şöyle ki, bir saatlik programın son on saniyesinde belli belirsiz bir sahne var, birlikte sohbet ediliyor ve Catherine, omzuna dokunan Prens William’ı sanki itekliyor. İteklemiyor da hani birinin dokunmasını istemezsiniz ve geri çekersiniz vücudunuzu, hah işte öyle. Prens de aniden çekiveriyor elini. Ama dedim ya saniyelik bir görüntü.

“Yılbaşı akşamı ne pişirsem” diyen okuyucuma birkaç tarif... Gelin Kral sofrası yapalım - Resim : 3

Program boyunca anlatılan hayır işleri, güzel sohbet çöpe gitti; “Araları mı bozuk”, “Kraliyet ailesi çalkalandı” gibi başlıklar atıldı.

Programda bahsettiğim yemek daveti için Mary Berry özel tariflerden oluşan bir mönü hazırladı. Prens ve Düşes rulo kek yaptı, daha doğrusu kim daha iyi yapacak gibisinden küçük bir oyun oynadılar, pek tatlılardı.

İzleyin bence, gugılda vardır illa.

Gelelim yemek faslına.

Ana yemek, dana kuşbaşı güveç.

Hazır mısınız?

GELİN KRAL SOFRASI YAPALIM

Malzemelerle başlayalım. Dana kuşbaşı, et suyu, pırasa, kereviz.

Bu kadar.

Dana kuşbaşı yağda bir süre kavruluyor, tencereden bir tabağa alınıyor.

Aynı tencerede ince kıyılmış pırasa pişiriliyor, üzerine et suyu eklenip, etler de ilave ediliyor, tabi tuz, karabiber ve kırmızı biber de. Bir parça da un koydu şimdi aklıma geldi, sanırım sosu kıvamlı olsun diye.

Fırına girmeye uygun bir tencere olmalı, kapağı kapatılıp 135 derecede iki saat kadar pişiyor. Son yarım saatinde küp küp kesilen kereviz ekleniyor.

Bu kadar.

“Yılbaşı akşamı ne pişirsem” diyen okuyucuma birkaç tarif... Gelin Kral sofrası yapalım - Resim : 4

Mary teyze zencefil ve worcester sos da ekledi ete ama ben sevmiyorum diye yazmadım. Worcester sos, içinde onlarca baharat ihtiva eden bir sos, aklınıza ne gelirse var, bir de pekmez, sirke ve soya sosu var, fermente edilerek hazırlanıyor. Damak zevkinize göre ekleyin siz bir şeyler…

Bir de yaban turbu sosu koydu bir kaşık kadar, ona da gerek yok. İlla koyacaksanız gugıla bakın, aa her şeyi ben mi anlatacağım?

HAVA ATMAK BÖYLE OLUR

Bir de kanepe tarifi veriyorum, kral sofralarından evinize, daha ne yapayım?

Malzeme; yufka, katıyağ, stiltın peyniri, incir, krema.

Yufkaları önce yağlayın bir fırçayla, tabi katıyağı eritmelisiniz daha önce, sonra eşit büyüklüklerde onar santimlik kareler halinde keseceksiniz.

Mafin kalıbı lazım, vardır her Türk evinde zaten.

Kalıbın yuvacılarını yağlayın.

Yufka parçalarını üçerli olarak üst üste koyun, ama her biri diğerine çapraz olacak şekilde.

Kalıba yerleştirin, on dakika kadar pişirin, aman yanmasın. Çok da kızarmasın yine sokacağız fırına. Öylece kalıbın içinde bohça gibi kalsın.

“Yılbaşı akşamı ne pişirsem” diyen okuyucuma birkaç tarif... Gelin Kral sofrası yapalım - Resim : 5

Stiltın, inek sütünden yapılan küflü bir İngiliz peyniri, mavisi lazım. Rokfor bulursanız onunla da olur, üç harfli hesaplı marketler var ya her mahallede, onlarda bile var artık.

Bir kasede peyniri ve kremayı karıştırıp çatalla ezin. Bir limon suyu, tuz ve kırmızıbiber ekleyin. Kalıbın içinde pişen yufkacıkların içine dörde böldüğünüz incirden bir parçasını koyup üzerine bir parça peynirli karışımdan koyun. Üstünü adaçayı yaprağı ile süsleyin ve fırına sürün yeniden.

Peynir eriyene kadar pişirin.

Ta daaaa. Hazır işte.

Kraliyet sofrası nedir, bana layık mıdır diye düşünen varsa denesin şekerim. Prens de Düşes de bayıldı bu tariflere, benden söylemesi.

Ay sakın öyle adettendir diye hindi falan pişirmeyin, ne hindi adeti ayol, siz Sümerli misiniz?

Not: Royal British Legion/Kraliyet İngiliz Lejyonu, (İngiliz Silahlı Kuvvetleri mensuplarına, ailelerine mali, sosyal ve duygusal destek sağlayan bir İngiliz yardım kuruluşu) Silahlı Kuvvetlere destek veren yeni yıllık etkinliklerini Kraliyet Ailesi’nin dört kuşak temsilcisi ile duyurdu.

Dün Kraliçe, Galler Prensi Charles, Chambridge Dükü William ve Prens George birlikte Christmas pudingi yaptı.

Beni neden ilgilendiriyor, ee fotoğraf güzel... Getty Images’ın ödüllü fotoğraf sanatçısı Chris Jackson imzalı...

“Yılbaşı akşamı ne pişirsem” diyen okuyucuma birkaç tarif... Gelin Kral sofrası yapalım - Resim : 6

Elif Aktuğ

Odatv.com

elif aktuğ odatv arşiv