Galakside ayakta kalmış uygarlıkların sayısı ne kadar

Carl Sagan'ın da dediği gibi: "Kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı değildir..."

İsrail eski uzay güvenlik şefinin ifadesini okudunuz: “Uzaylılar var… ABD ile anlaşma yaptılar!”

Prof. Haim Eshed, Uzaylılar’ın var olduğunu, ancak insanlar hazır olmadığı için ortaya çıkmadıklarını iddia etti.

NY Post’ta yer alan habere göre, “Trump, uzaylıların varlığını açıklamanın eşiğindeydi. Ancak Galaktik Federasyon’daki Uzaylılar, 'Bekle, önce insanlar sakinleşsin'" diyerek olayı durdurdular. “Önce bizim aklı başında ve anlayışlı olmamızı istiyorlar” ifadesi yer aldı haberde.

Yüzde yüz doğru bir iddiadır bu. Tamamen katılıyorum.

Henüz Birleşik İnsanlık Realitesi’ni gerçekleştirememiş, birbiri ile savaşan ilkel ve kan dökücü vahşi bir insanlık… Orta Doğu’ya da inse, ABD’nin kırsalına da, fark etmez…Neler gelir bir Uçan Daire sakininin başına, düşünebiliyor musunuz!..

İnsanlığın tekâmül seviyesi, henüz hazır değildir böyle bir karşılaşmaya.

Bakın dostlar: evrende kaç adet galaksi var?

Gözlenebilir evrende, Samanyolu veya Andromeda Galaksisi gibi ‘büyük’ galaksilerden 225 milyar civarında var…Cüce galaksi olarak tanımlanan daha ufak galaksilerden ise 7 trilyon civarında bulunmakta.

Evren’in erken dönemlerinden kalma sönük galaksileri de hesaba katacak olursak, cüce galaksiler hariç, galaksi sayısı 2 trilyonu aşar.

Biliminsanları yaptıkları değerlendirmelerde, sadece bizim galaksimizde (Samanyolu) Dünya ile yakın boylarda 17 milyar gezegen olabileceğini ve bu gezegenlerin yaşam olasılığı barındırdığı görüşündeler.

Bu rakamı Evren’in tümüne yaydığımız zaman karşımıza hayal edemeyeceğimiz kadar çok gezegen sayısı çıkmaktadır.

OLASILIK HESAPLARI

1960’lı yıllarda SETI projesine yön verenlerden Frank Donald Drake (90 yaşında, SETI, ‘Yeryüzü dışı yaşama ilişkin akıllı varlıkları araştırma’ başlıklı projenin İngilizce isimlerinin baş harfleri… Proje’ye Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nin Uzay Bilimleri Laboratuarı ev sahipliği yapmaktadır. ‘Search for Extra-Terrestrial Intelligence’… Başlangıç tarihi: 17 Mayıs 1999) bizimle haberleşme kurabilecek ileri uygarlıkların sayısını şu şekilde ifade etmektedir:

N = R x Fp x Ne x FL x Fi x Fc x L

R : Galaksimiz'de yıldızların sayısı.

Fp: Bir gezegen sistemine sahip bu yıldızların oranı.

Ne: Yaşam için ekolojik olarak uygun olan gezegenlerin sayısı.

FL: Yaşamın moleküler bileşiklerden itibaren meydana geldiği gezegenlerin sayısı.

Fi : Zeki yaşam biçimlerinin (uygarlıkların) evrimleştiği gezegenlerin sayısı.

Fc: Yıldızlararası haberleşmeyi yapabilen ileri uygarlıkların oranı.

L : Haberleşme sistemine sahip ileri uygarlığın ortalama ömrü.

Galakside ayakta kalmış uygarlıkların sayısı ne kadar - Resim : 1

Galaksimiz’de 400 milyar yıldız bulunduğu tahmin edilmektedir.

Drake tarafından ifade edilen parametreler için şöyle bir yaklaşımda bulunarak Galaksimizde bizimle haberleşme kurabilecek ileri bir uygarlığın bulunma olasılığını hesaplamaya çalışalım:

Etrafında gezegen sistemlerine sahip olan yıldızların sayısını (Fp), 1/3 olarak alırsak, Galaksimiz’de yıldızların etrafında bulunması gereken toplam gezegen sayısı, R x Fp = 130 milyar olur. Eğer her yıldızın etrafında 10 gezegen bulunacağı kabul edilseydi o zaman bu sayı daha da artardı.

Evren’de yıldızların etrafında yaşam için uygun olabilecek bazı gezegenler vardır. Bu düşünceden hareket edilip, Ne = 2 olarak seçilirse, Galaksimiz’de yaşam için uygun olan gezegenlerin sayısı:

R x Fp x Ne = 3x1011 (300 milyar) olmalıdır.

FL = 1/3 olarak kabul edilirse, Galaksimizde yaşam şartlarının bulunduğu gezegen sayısı R x Fp x Ne x FL = 1x 1011 (100 milyar) olur.

Fi, Fc oranlarının seçimleri çok zordur. Bu seçim, Evren’de hem çok zeki uygarlıkların bulunmasını hem de bu zeki uygarlığın haberleşme sistemlerine sahip olmasını gerektirmektedir. Yaşamın oluştuğu gezegenlerin sadece yüzde 1'inin teknolojik bir uygarlığa sahip olabileceği düşünülüp, Fi x Fc = 1/100 alınırsa, teknik olarak ileri uygarlıklara sahip gezegenlerin sayısı;

R x Fp x Ne x FL x Fi x Fc = 1x109 (1 milyar) olur.

Teknolojik olarak ileri haberleşme ağına sahip bir uygarlığın ayakta kalması yani bir şekilde kendilerini yok etmemesi düşünülüp, L = 1/100 kabul edilirse,

N = R x Fp x Ne x FL x Fi x Fc x L = 107 (10 milyon) hesap edilir. Bir başka ifadeyle, Galaksimiz’de bugüne kadar ayakta kalabilmiş uygarlıkların sayısı 10 milyon tanedir.

Durum böyle ise bu canlıların şekli şemali bize mi benziyor, yoksa Steven Spielberg’in E.T. filmindeki yaratık benzeri midirler? Bilemiyoruz!..

Bu konuda son sözü Carl Sagan’a bırakalım: “Kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı değildir.”

Halit Kakınç

Odatv.com

Galakside ayakta kalmış uygarlıkların sayısı ne kadar - Resim : 2

arşiv