Fotoğraftaki siyah gölgeler kim

Bugüne kadar hep Silivri’den fotoğraflar gördük, çünkü askeri cezaevlerinde fotoğraf yasak. Daha...

Bugüne kadar hep Silivri’den fotoğraflar gördük, çünkü askeri cezaevlerinde fotoğraf yasak. Daha doğrusu çekiliyor, ancak tahliye olana kadar verilmiyor. İlk fotoğraf Mamak’tan geldi. İşte Balyoz’dan tutuklu subaylardan 41’nin toplu hatıra fotoğrafı. Bu fotoğraf, 6 askerin acı sırrı veya dramını da ortaya çıkardı.

Önce bu fotoğrafın hikâyesini anlatayım.

Silah ve mapus arkadaşları, Ağustos’ta emekliye sevk edildikleri için Mamak’tan ayrılıp, Sincan Cezaevine geçen Kurmay Albay Fatih Musa Çınar, Gazi Albay Hasan Basri Aslan gibi isimler için özel bir veda hatırası hazırlandı. O hatıra, bu fotoğraftı. Hepsi üstüne imzasını atıp, giden arkadaşlarına hediye etti.

Ve bu fotoğrafa dair bir not:

Tutuklu eşlerinden birisi bunu mahalle bakkalına gösterdi. Uzun uzun inceleyen, hepsinin yüzüne tek tek bakan Bakkal, sonunda şu yorumu yaptı:

“Şu duruş, şu gözlerdeki ışıltı... Yıkamamışlar... Birileri bu fotoğrafı görünce çok hayal kırıklığına uğrayacak!..”

GÖLGELERİN SIRRI

Fotoğraftaki 6 gölgeye gelince;

Onlar yüzlerinin görünmesini istemedi. Neden mi?

Anne-babaları veya çocukları, hapiste olduklarını bilmiyor, onları yurtdışında veya dağlarda sanıyor da ondan!..

Fotoğraftaki siyah gölgeler kim - Resim : 1

TERÖRİSTBAŞININ FOTOĞRAFI

Biliyorum ki, bu fotoğraf buradaki haksızlık ve acılar birilerinin hiç umurunda değil. Onların yegâne derdi, teröristbaşının fotoğrafı.

Hasdal, Hadımköy’de çekilen fotoğrafların verilmediğini belirttim. Mamak nasıl verdi? Bu fotoğraf yayınlandığı için soruşturma açılır, sıkı yasaklar gelir mi, bilmiyorum.

Ama PKK ve iktidarın gündeminde teröristbaşının İmralı fotoğrafının olduğunu biliyorum.

Ağustos’ta PKK-BDP teröristbaşının fotoğrafının çekilmesi şartını koştu. İmralı statü itibarıyla Adalet Bakanlığı’na bağlı olsa da cezaevi personeli dahil adaya tüm giriş çıkışlar, askeri yasak bölge kapsamında. Buna rağmen Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in özel izniyle BDP heyeti, teröristbaşıyla fotoğraf çektirdi.

Ardından o fotoğrafların Adalet Bakanlığı’na ulaştığı, onay verilmesi halinde kamuoyuyla paylaşılacağı duyuruldu. Radikal Gazetesi ise bu konuda MGK’da yapılacak değerlendirmenin ardından karar verileceğini yazdı.

Doğruysa, teröristbaşının fotoğrafı dahi “memleket meselesi” olmuş da ruhumuz duymamış!..

Bir süre sonra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Adalet Bakanlığı’nın o fotoğrafları kendilerine verdiğini açıklayıp, “Ama bir şartla; Yayımlanmayacak. Biz yayımlamak isteriz, ama sözümüzde duruyoruz” dedi.

İmralı heyetinin değişmez ismi Pervin Buldan da şunları anlattı:

Biz Adalet Bakanı’na şöyle demiştik; ‘Bir fotoğraf çekmek istiyoruz çünkü herkes merak ediyor. 15 yıldır İmralı’da yaşayan Öcalan’ın son hali nasıldır’ diye…Yaşlanmış mı, değişmiş mi soruyorlar. Bakan çekmemize izin verdi, ama şimdi paylaşmamıza izin vermiyor. ‘Ben siz hatıra olarak çektirin diye izin vermiştim, basınla ve kamuoyuyla paylaşılmamasını istiyorum’ dedi. Biz de fikrinin değişmesini bekliyoruz.”

Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder hafta sonu Kandil’e çıktı. Hem teröristbaşıyla son görüşmeleri hakkında bilgi götürdü, hem de Başbakan Erdoğan’ın “paketini” terör örgütünün başlarıyla birlikte izlediler.

Erdoğan’a yakın Yeni Şafak Gazetesi’nin haberine göre işte bu son ziyarette, “BDP heyeti, Öcalan’la çekilmiş 7 adet fotoğrafı da Kandil yönetimine teslim etmiş”.

Yakındır, “İmralı hatırası” yayınlanır. Böylece, PKK’nın “paket kırgınlığı” bir miktar telafi edilir... “Süreç” canlanır... Manşetler “teröristbaşı çiçeği” açar...

İşte “Yeni Türkiye”den iki fotoğraf hikâyesi ya da hangi karanlıklara sürüklendiğimizin resmi!..

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Şirinyer’e kucak dolusu sevgiler

Müyesser Yıldız

Odatv.com

Balyoz hatıra fotoğrafı arşiv