Hazar Ergüçlü’nün ödül törenindeki o sözlerine, Flormar işçileri Odatv'den yanıt verdi

Hakan Erol yazdı...

Ünlü kozmetik firması Flormar’ın Kocaeli Gebze’deki fabrikasında, Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan çoğu kadın 132 işçi 290 gündür direniyor.

Odatv, dün, Flormar'ın, yeni ruj markası için hazırladığı reklam filmini yayınlamasından sonra, Flormar'ın reklam yüzü olmaya devam eden oyuncu Hazar Ergüçlü'ye işçilerin mücadelesini hatırlatmıştı.

"BU ÖDÜLÜ KENDİ OLMAKTAN ÖDÜN VERMEYEN KADINLAR..."

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyelerinin oylarıyla belirlenen sinemanın "En İyileri", 51. SİYAD Ödül Töreni'nde dün açıklandı.

Ödül töreninde oyuncu Hazar Ergüçlü ise Kar filmindeki rolüyle "En iyi kadın oyuncu" ödülünü aldı.

En iyi kadın oyuncu ödülünü alan Hazar Ergüçlü, "Bu ödülü kendi olmaktan ödün vermeyen kadınlar için alıyorum" açıklamasında bulundu.

Hazar Ergüçlü'nün ödül törenindeki sözlerini ve Ergüçlü'nün oynadığı o yeni reklamı direnen Flormar'daki kadın işçilere sorduk...

Hazar Ergüçlü’nün ödül törenindeki o sözlerine, Flormar işçileri Odatv'den yanıt verdi - Resim : 1

"BU AÇIKLAMA ÇOK SAMİMİYETSİZ GELİYOR..."

14 yıllık Flormar çalışanı Nuran, Hazar Ergüçlü'den daha duyarlı bir davranış beklediğini umduğunu belirtirken, "Bu ikinci reklam ve aldığı ödülden sonra yaptığı bu açıklama bana çok samimiyetsiz geliyor" dedi.

Mücadelede kararlı olduğunun altını çizen Nuran, "Bugünlere onları biz taşıdık. Ama onlar bizi 1 gün içerisinde attı. Böyle reklamlarda kadınları öne sürüyorlar, ama işçilerinin tazminat hakkını vermeden, bizi suçlayarak işten attılar. Ama inanın, o kapıdan kimse gitmeyecek" diye ifade etti.

Flormar direnişçisi Nuran, Odatv'ye şunları söyledi:

“Hazar Hanım’ın ilk oynadığı reklamda fabrikamızda böyle bir direniş yoktu, bunun bilincinde değildi, ama daha sonrasında yani bu olaylar geliştiğinde Hazar Hanım’dan açıkçası daha duyarlı bir yaklaşım beklerdik. Bu ikinci reklam ve aldığı ödülden sonra yaptığı bu açıklama bana çok samimiyetsiz geliyor.

Şu an o reklamını yaptığı ürünleri ben çıkarıyordum, yani benim bölümümde çıkıyordu. O ürünler, benim emeğimle yapılıyordu. O tüplü bir ruj, bizim basınçlı kazanlarımızda olan ve çok büyük bir emekle yapılan bir ürün o. İş güvenliği sıkıntısı vardır; çünkü o kazanın fazla basınçtan patlaması söz konusu olabilir. Çıkan bu yeni ürünler bize fazla mesai olarak yansırdı, ama kesinlikle ek ücret olarak dönmezdi. Zaten bu duruma biraz da bundan dolayı geldik…

Flormar’ın reklam verme çabası da geçici, gerçek olan 290 gündür direnen bizleriz. Flormar’ın da bizi işimizden ederken, anlayışı, ‘2 gün sonra giderler’ şeklindeydi. ‘Kadın ya bunlar, dayanamazlar’ anlayışı vardı. 290 gün oldu...

Ben, 14 yıllık işçiydim o firmada, 19 yaşımda girdim, çalışırken kendimizden ödünler vererek çalıştık. Ömrüm orada geçti. Bugünlere onları biz taşıdık. Ama onlar bizi 1 gün içerisinde attı. Böyle reklamlarda kadınları öne sürüyorlar, ama işçilerinin tazminat hakkını vermeden, bizi suçlayarak işten attılar. Ama inanın, o kapıdan kimse gitmeyecek, çünkü biz haklı olduğumuz biliyoruz, sonuna kadar orada duracağız.”

"PARA UĞRUNA İNSANLARIN ONURUYLA OYNUYORLAR"

Direnen bir diğer Flormar işçisi Ayşe ise, "Biz mücadele veriyoruz, kendimiz olmaktan ödün vermediğimiz için mücadele veriyoruz. Hazar Ergüçlü bir sendika üyesi insan ve biz de aynı şeyi kendimizin sendikası için mücadele vererek kazanmaya çalışıyoruz. En azından şartlarımız için mücadele ediyoruz. Dolayısıyla da bu şekilde söyleyip, Flormar’ın reklamlarında oynayıp, sermayeye karşı prim yaptıran insanlar, nasıl sendikaya üye oluyor, ben de onu anlamış değilim" diye ifade etti.

Ayşe, "Bizlerin mücadelesini görmezden geliyorlar, orada para uğruna, insanların onurlarıyla oynuyorlar ve reklamlarını gösteriyorlar. Ancak biz mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz" derken, Flormar reklamı için ise, "Ben bu son çıkan reklamı gördüğümde de ciddi anlamda sinirleniyorum" diye belirtti.

"O CÜMLENİN ARKASINDA DURMASI İÇİN..."

8 yıldır Flormar'da çalıştığını anlatan bir başka Flormar direnişçisi Pınar ise, “Hazar Ergüçlü sendikaya üye olan bir oyuncuymuş, bunu düşündüğümde saçma geliyor. Ve ayrıca bencilce ve parayla alakalı geliyor. O sözleri ne kadar doğru tartışmalı, 132 işçi, ki çoğunluğu kadın, kapının önünde direniyorken, o da sendikalıyken, bu tarz cümleye ne kadar insan inanır, bilemiyorum. Çünkü yapmacık geliyor" derken, "O cümlenin arkasında durması için gerçekten şu cümleyi kurması gerekiyor: ‘Sen Flormar işçilerine bunu yapamazsın.’ Bunu söylemesi gerekiyor ki, ödül aldığında söylediği cümle vicdanına zarar vermesin" diye konuştu.

ARŞİVİNDE NELER VAR...

Peki, Hazar Ergüçlü, geçmişte ne ifadeler kullanmıştı? Ergüçlü'nün arşivinde neler bulunuyor?

Yıl 2015...

Hazar Ergüçlü, verdiği bir röportajda, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti ile bir şeylerin farkına vardığından bahsederken, Gezi Direnişi'ni de sahipleniyordu. Ergüçlü, "Hrant Dink olayında uyandım.. O yıl, siyasette tamamen ayıldığım yıldır. Her gün gazete okumamı, siyasetle bu kadar içli dışlı olmamın sebebi, takip ettiğim, sevdiğim yazarları okumama vesile olansa Gezi’dir" ifadelerine yer vermişti.

Hazar Ergüçlü, ‘Türkiye'deki en önemli sorun ne’ sorusuna, "Hiçbir acıyı diğerinden ayıramayız. Hangisine değineyim? Özür dilenmeyen insanlara mı, halen anadil tartışması yapılmasına mı, kadınlara mı, çocuklara mı, tecavüzlere mi, katillere mi, hırsızlara mı... Hangi birinden bahsedeyim ki?" şeklinde yanıt verirken, "Umutsuzluğa götüren etkenler bunlarken tekrar umut beslememi sağlayansa işte böyle sokağa çıkan kadınlar" diye belirtmişti.

"KADINLAR UYANDI..."

Mersin'in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015'te bindiği minibüsün şoförü tarafından vahşice katledilen Özgecan Aslan cinayetinden sonra, kadınların uyandığını ifade eden Ergüçlü, aynı röportajında şunları söylemişti:

"Maalesef bir genç kadın vahşice katledildi ama ateşlendi o fitil artık. Umuda kapılmaktan kendimi alıkoyamıyorum. Buna her gün biraz daha inanıyorum. Kadınlar uyandı, artık biraz daha farklı olacak bazı şeyler demektir bu."

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne gittiğini de ifade eden Ergüçlü, "Böyle yürekler, güçlü, yiğit kalpli insanlar dışarıda ses çıkarırken, ‘Biz de buradayız’ derken evimde duramazdım" diye belirtmişti.

BU YANLIŞTAN DÖNMEK İÇİN NE BEKLİYOR...

Hazar Ergüçlü, 2017 yılında verdiği bir röportajında ise, "Düşünceler içinde kaybolmuş durumdayım ama bir yandan da umutluyum. Bu yüzden kaçamıyorum. Kısaca, filler tepişir, olan bizim gibi çimenlere olur işte" diye ifade etmişti.

Yine 2017 yılında başka bir röportajında, sevginin önemine değinen Ergüçlü, "Sevgisiz, şefkatsiz hiçbir şeyin içinde var olmadım, olmayacağım. Dünyaya sevginin hükmedeceği günlerin umuduyla sadece işimi yapıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Kısacası; barıştan, sevgiden, umuttan, kadınların ayakları üstünde durmasının öneminden bahseden Ergüçlü, bugün geldiğimiz noktada, hakları ve ekmekleri için mücadele eden işçilere sırt çeviriyor...

Sahi, Hazar Ergüçlü, bu yanlıştan dönmek için ne bekliyor?

Hakan Erol

Odatv.com

Hazar Ergüçlü’nün ödül törenindeki o sözlerine, Flormar işçileri Odatv'den yanıt verdi - Resim : 2

Hazar Ergüçlü’nün ödül törenindeki o sözlerine, Flormar işçileri Odatv'den yanıt verdi - Resim : 3

Hazar Ergüçlü’nün ödül törenindeki o sözlerine, Flormar işçileri Odatv'den yanıt verdi - Resim : 4

Hazar Ergüçlü’nün ödül törenindeki o sözlerine, Flormar işçileri Odatv'den yanıt verdi - Resim : 5

Hakan Erol odatv Flormar direnişi Flormar Hazar Ergüçlü gezi agos arşiv