Filistin'de "miras" kavgası

İsrail televizyonu Kanal 2 Arapça Haberler Müdürü Ehud Yaari, bu seçim sonucunun hali hazırdaki Filistin Kurtuluş Örgütü ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ne şekilde etkileyeceğini irdeledi.

Her ne kadar Marwan Barguti seçim sandığından çıkan en başarılı isim olsa bile, İsrail hapishanesinde olduğu için sadece sembolik olarak seçimi kazanmış oldu ve El Fetih örgütündeki seçim sandığından çıkan ikinci isim Cibril Racub oldu.

İsrail televizyonu Kanal 2 Arapça Haberler Müdürü Ehud Yaari, bu seçim sonucunun hali hazırdaki Filistin Kurtuluş Örgütü ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ne şekilde etkileyeceğini irdeledi.

Filistin'de "miras" kavgası - Resim : 1
(Mahmud Abbas)

El Fetih örgütü Merkez Komitesi seçimi örgüt içi güç dengeleri hakkında oldukça açık bir fotoğraf ortaya çıkardı. Bu Mahmud Abbas’tan boşalacak makama kimin "mirasçı" olacağı konusunda bir fikir veriyor.

Seçim sonuçları özellikle Cibril Racub’un Barguti ve Arap ülkeleri tarafından desteklenen Arafat’ın yeğeninin gelecekleri hakkında ip uçları veriyor.

Filistin'de "miras" kavgası - Resim : 2
(Cibril Racub)

Cibril Racub bu seçimin gerçek kazananıdır. Seçim sonuçlarına göre Reis’ten sonra gelen iki numaradır şu anda. Abdo Yafe’nin kurmaya çalıştığı koalisyon, Gazzeli El Fetih üyelerinden neredeyse hiç oy alamadı. Marwan Barguti her ne kadar birinci sıradan seçilmişse de İsrail hapishanesinde olması nedeni ile seçilmiş olması bir şey ifade etmiyor.

Taraftarları ise Merkez komitesi 18 üyesinden birini bile kazanamadı.

Mahmud El-Alul ise Tanzim’in ilan edilmeyen Başkanı olarak yerini sağlamlaştırdı.

Filistin'de "miras" kavgası - Resim : 3
(Marwan Barguti)

Kendisi ilerde Racub’un en önemli rakibi olacaktır. Nassar el Kidwa Arafat’ın yeğeni ve aynı zamanda Arap Ülkelerinin adayı Mahmud Abbas’ı ikame etmeye hazırlanmaktaydı. Ancak Merkez Komite üyeliğine o da zorlukla seçilebildi. Kendine özgü bir gücün mevcut olmadığı ortaya çıktı.

Geriye kalan sonuçlarda bir sürpriz yok. Ebu Ala’nın başarısızlığı ile "Filistin Otonomi Yönetimi Reisliği"ne adaylığı adeta silinmiş oldu. El Fetih Merkez Komitesi'nden 7. Defadır uzak tutulan Muhammed Dahlan yine aynı sonucu elde etti. Tabii ki bu hikayenin sonu değil.

Mahmud Abbas merkez komiteyi ve seçimi "yolsuzluklar" daha fazla ortaya çıkmadan bitirmeyi başarabildi. Ancak Yönetim Kurulu'nu istediği gibi yenilemeye muvaffak olamadı. O, hala olaylara gayet iyi hükmetmektedir. Daha uzun süreli başarılar için İstihbarat komutanı General Majid Farag’ın başarısına ihtiyacı var. Farag aday olmamakta ısrarlı şu sırada...

Yazar: Ehud Yaari

Tercüme: Rafael Sadi

Kaynak: http://www.mako.co.il/news-columns/q4_2016/Article-178e6855df9c851004.htm?sCh=31750a2610f26110&pId=2100566639

Odatv.com

israil seçim arşiv