Fikret Otyam Kütüphanesi neden kapalı

Ne diyordu Fikret Otyam kütüphanenin açılışında: “Bir toplumda vefa gitmişse, o toplumdan hiçbir şey beklenemez.”

Fikret Otyam, yıllar boyu Anadolu’yu karış karış gezdi. Anadolu’yu, insanlarını resimlerinde, yazılarında işledi.

Gazeteciliğe ilk başladığında, yöneticisi Otyam’a “Karadeniz’e git, oraları gez, bize yaz” demişti. Ama o Karadeniz’i istemedi, rotasını Güneydoğu’ya çevirdi.

İnsanlarla konuştu, gazeteye yazdı. Resimlerinde Anadolu kadınları vardı; gözleri kocaman… O gözleri “Dünyada üç tane güzel göz vardır. Birincisi; Doğu Anadolu kadını gözü, ikincisi; eşek sıpası gözü ve üçüncüsü; ceylan gözü” diye anlatırdı Otyam…

“BU HEYECANI BANA YAŞATTIĞINIZ İÇİN SİZLERE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM”

Şanlıurfa'ya ve Harran’a ayrı bir ilgisi vardı. 46 yıl boyunca hiç kopmadı oralardan. Harran’ın en güzel renklerini, mühür gözlerini, keçilerini tuvaline ve kitaplarına nakışladı.

2001 yılında Harran’da kütüphaneye adı verildi: Fikret Otyam Halk Kütüphanesi…

Açılışına katıldı. Çok duygulanmıştı. Harran’a ilk 46 yıl önce geldiğini söyledi ve "Bir toplumda vefa gitmişse o toplumdan hiçbir şey beklenemez. Bu heyecanı bana yaşattığınız için sizlere çok teşekkür ederim. Bende bulunan tüm kitapları bu kütüphaneye göndereceğim" dedi.

Fikret Otyam Kütüphanesi neden kapalı - Resim : 1

Kitaplarını gönderdi de…

Yıllarca, gençlerin uğrak yeri haline geldi Fikret Otyam Halk Kütüphanesi… Ders çalışıyor, kitap okuyor, bilgisayarda araştırmalarını yapıyor, kendi deyimleri ile hayata hazırlanıyorlardı.

Gelin görün ki...

Harranlılar için bu kadar önemli olan kütüphane kapandı.

“2 SENEDİR ELEMAN OLMADIĞI İÇİN KAPALI KÜTÜPHANE”

Fikret Otyam’ın kızı Döne Otyam, kütüphanenin kapanmasıyla ilgili yaşananları Odatv’ye anlattı. Döne Otyam “Bizim de çok üzüldüğümüz bir konu. 2 senedir kapalı. Çocuklar öyle şeyler yazıyor ki sanki ben ilgilenmiyorum... Babam çok güzel şeyler yaptı ama, ben kütüphaneyle ilgilenmiyormuşum gibi...” dedi.

Harran Kaymakamlığı’nı aradığını belirten Döne Otyam yaşananları şöyle aktardı:

“Aradım Kaymakamlık’ın özel kalemini. 2 yıldır eleman verilmiyormuş. Eleman verilmeyince de dedim ki; ‘Yok mu bir gönüllü?’ Gönüllülük de kalkmış, yasak. Herkes para bekliyor.

Kaymakamlığa da para gelmeyince, ‘insanlara para veremiyoruz’ dediler.

2 senedir eleman olmadığı için kapalı kütüphane. Kaymakamlık, Bakanlık'tan eleman istemiş. Eleman görevlendirmeyen Bakanlık...

Evvelki kaymakam tayin olmadan daha büyük bir kütüphane açıyordu, sonra gönderdiler onu. Kaldı, kütüphane de kaldı.”

KAYMAKAMLIK: ELEMAN TALEP ETTİK

Harran Kaymakamlığı’ndan yetkililer ise konuyla ilgili Odatv’ye yaptıkları açıklamada; sıkıntının kendilerinden kaynaklı yaşanmadığını, Bakanlık'tan kütüphane için eleman talebinde bulunduklarını ancak, görevlendirme yapılmadığını, söylediler.

“BİR TOPLUMDA VEFA GİTMİŞSE…”

Sonuç olarak...

Hayatının yarısından fazlasında Harran’la ilgilenen Fikret Otyam’ın adını taşıyan kütüphane, Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışacak birini görevlendirmediği için 2 yıldır kapalı. Çocuklar, kütüphanenin kapısından içeri giremiyor ve kapalı olduğu için Otyam’ın kızı Döne Otyam’a tepki gösteriyor…

Ne diyordu Fikret Otyam kütüphanenin açılışında: “Bir toplumda vefa gitmişse, o toplumdan hiçbir şey beklenemez.”

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'a duyurulur...

Sami Menteş

Odatv.com

Fikret Otyam Kütüphanesi neden kapalı - Resim : 2

fikret otyam Harran kütüphane bakanlık arşiv