Fazla kiloları vermek istiyorsanız bunu yapmalısınız

Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul yazdı...

Hayatımıza dahil edeceğimiz düzenli spor ve bedensel aktiviteler sonucunda biyolojik olarak organizmada ciddi değişiklikler ortaya çıkar. Örneğin kalp, solunum, dolaşım ve sindirim sistemlerimiz daha verimli ve düzenli çalışır.

Egzersiz yapan kişilerin istirahat nabızları ve kan basınçları düşüktür. Kan kolesterol düzeyi ve kötü huylu kolesterol grubundan saydığımız LDL ve trigliserid düzeyleri daha düşük olmaktadır. Bu da ateroskleroz, yani damar sertliği gelişimini engelleyici bir etki sağlar. Egzersiz yapan insanlar çevreleriyle uyumlu, mutlu ve huzurlu olurlar. Bu da günlük yaşamımızda başarılı olabilmemiz için çok önemli bir avantajdır.

Yaşam kalitesi anlamlı derecede yükselirken, yaptığımız işlerle barışık bir hayat süreriz. Ayrıca egzersiz yapan insanların yaşam sürelerinin uzadığı da yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır.

Aktivitelerin artmasına bağlı olarak özellikle fizik tedavi dalında çok büyük sıklıkla karşılaştığımız ve osteoporoz adını verdiğimiz rahatsızlığın olumsuz etkileri ortadan kalkmaktadır. Ayrıca egzersiz sayesinde, kas kuvvetinin artması, zamanla ortaya çıkan osteoartrit gibi hastalıklardan bizi ciddi derecede korumaktadır.

KOLON KANSERİ RİSKİ AZALIYOR

Bedensel egzersizler birtakım hormonların salgılanmasını artırır. Mesela endorfin bunlardan biridir. Endorfin salgılanması ise ağrıların biraz daha az hissedilmesine yardımcı olur.

Son yıllarda yapılan bazı araştırmalarda, yeterince egzersiz yapanlarda kolon kanseri riskinin azalmış olduğu tespit edilmiştir.

Dengeli ve ölçülü yapılan sporun faydalarını hayatımızın her aşamasında görürüz. Spor yaparken bedenimize fazla yüklenmek ve ağır sporları yapmak sağlık için risklidir. Günlük yaşamamızda başka alanlarda olduğu gibi spor ve bedensel aktivite yaparken dozu kaçırmamak önemlidir. Gerek beslenmede olsun, gerekse ilaç kullanımında olsun, burada da önemli olan dozdur.

Bedensel aktivitenin kanıtlanmış faydaları:

-Egzersiz; yaşlanmaya bağlı bozulmayı önlemek ve bozulan sistemleri düzeltmek şeklinde, iki ana amaç için ayrı ayrı düzenlenen fizik hareketleridir.

-Bozulmayı önlemek kasların düzenli bir şekilde çalıştırılmasıyla fizik gücün artırılması, alınan ve harcanan kalori miktarının dengede tutulması demektir. Bozulanı düzeltmek ise daha zor ve uzun bir süreç gerektirir.

-Bağışıklık (immün) sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

-Metabolizmayı hızlandırır, fazla kiloların verilmesini ve yağ miktarının azalmasını sağlar.

-Kilo verememede önemli bir faktör olan insülin ve leptin direncini azaltır.

-Kalp krizi (Enfarktüs) riskini azaltır.

-Fazla yağların yakılmasını hızlandırır.

-Soğuk algınlığına yakalanma oranı azalır.

-Vücudun maksimum oksijen tüketimini olumlu etkiler.

-Kasları güçlendirir.

-Hipertansiyon riskini azaltır.

-HDL oranını artırır ve LDL kolesterol düzeyini düşürür.

-Hafızanın güçlenmesini olumlu yönde etkiler.

-İnsanın korkularını yenmesi üzerinde etkilidir.

-Çocuklarda okul başarısını, dikkat ve konsantrasyonu arttırır.

-Eklemlerde oluşacak kireçlenmeyi geciktirir ve kireçlenmeden korur.

-Bedensel aktivite insanın mutlu olmasına yardımcı olur.

-Kaygı ve depresyona iyi gelir.

-Kronik yorgunluk azalır.

-Stresle mücadelede olumlu etkisi vardır.

-Bağırsak aktivitesini artırır, kabızlığa iyi gelir.

-Bağırsak kanseri riskini azaltır.

-Felç olma riskini azaltır ve felç sonucu erken ölümü önler.

-Tromboz (pıhtı) riskini azaltır.

-Sırt ve bel ağrılarının azalmasına ve tedavisine yardımcı olmaktadır.

-İnsanın kendine olan güvenini artırır.

-Serbest radikallerin oluşumunu kısmen engeller.

-Kadınlarda menopozun olumsuz etkilerini azaltır.

-Sağlıklı cinsel aktiviteyi sağlar.

PEKİ NEREDEN BAŞLAMALI

Görüldüğü üzere sağlıklı bir yaşam düzenli egzersiz ile mümkündür.

Her insanın için egzersiz toleransı farklıdır. Her yaşın ihtiyaçları farklıdır ve her bireyin farklı egzersiz programı uygulaması gerekmektedir. Yapılacak egzersizin süresi, yoğunluğu ve tipi kişinin özgeçmişine ve eşlik eden hastalıklarına göre hekim tarafından belirlenir. Bu yüzden egzersiz programı kişiye özel ve kişinin ihtiyaçlarına uygun olmalıdır.

Korona virüsü salgınının olduğu bu dönemde evden çıkamayanlar, hareketsizlik sebebi ile oluşan komplikasyonları önlemek için bu süreçte mutlaka egzesiz yapılmalıdır.

Egzersiz yapmanın hiç yapmamaktan daha iyi olduğunu ve ne kadar zinde olursanız aynı derecede iyi hissedeceğinizi unutmayın.

Bedensel aktivite ve egzersiz hakkında daha geniş ve bilgi isterseniz Hayatı Keşfet adlı kitabımdan faydalanabilirsiniz.

Hüseyin Nazlıkul

Odatv.com

arşiv