Es Seyid Osman Hulusi ile Hilmioğlu kavgası

Ka­nal D te­le­viz­yo­nun­da “Ça­lı­ku­şu­” di­zi­si baş­la­dı­ğın­da şa­şır­mış­tım. Ro­man­da Re­şat Nu­ri Gün­te­kin; idea­list öğ­ret­men...

Ka­nal D te­le­viz­yo­nun­da “Ça­lı­ku­şu­” di­zi­si baş­la­dı­ğın­da şa­şır­mış­tım.

Ro­man­da Re­şat Nu­ri Gün­te­kin; idea­list öğ­ret­men Fe­ri­de üze­rin­den Ana­do­lu­’nun na­sıl yok­sul ve ce­ha­let için­de bı­ra­kıl­dı­ğı­nı ya­zar. Ca­hil, ah­lak­sız köy ima­mı Ha­fız Kur­san Efen­di ile ay­dın öğ­ret­men Fe­ri­de kav­ga­sı­nı an­la­tır.

Gü­nü­müz Tür­ki­ye­’sin­de bu kav­ga­yı an­la­tan bir di­zi ya­pı­la­bi­lir mi? Yap­tı­lar. Ama 18 bö­lüm ol­du; ikin­ci bö­lüm­de git­me­si ge­re­ken Fe­ri­de bir tür­lü Ana­do­lu­’ya gi­de­me­di! Gi­de­mi­yor.

Fe­ri­de­’nin ne­den Ana­do­lu­’ya gi­de­me­di­ği­ni tah­min et­mek zor de­ğil. Bu­gün tv’­ler, köy­de­ki din ada­mı­nı, ah­lak­sız, ca­hil gös­te­re­bi­lir mi? Zor.

Ya­zı­ma böy­le gi­riş yap­ma­mın ne­de­ni var:

Ana­do­lu­’ya ay­dın­lık gö­tü­ren bir öğ­re­tim üye­si­nin, bu­gün Si­liv­ri Ce­za­evi­’n­de ne­den ölü­me terk edil­di­ği ger­çe­ği­ni ya­za­ca­ğım.

Prof. Dr. Fa­tih Hil­mi­oğ­lu­’n­dan bah­se­di­yo­rum…

1765 gün­dür ha­pis­te!

Ni­ye mi Fe­ri­de­’ye ben­zet­tim?

PROFESÖR KIYIMI

Ta­rih: 13 Ni­san 2009.
Er­ge­ne­ko­n’­un 12’n­ci dal­ga­sın­da Tür­kan Say­la­n’­ın evi ara­nır­ken, Meh­met Ha­be­ral, Mus­ta­fa Yurt­ku­ran, Fe­rit Ber­nay, Erol Ma­ni­sa­lı, Os­man Me­tin Öz­türk ile Fa­tih Hil­mi­oğ­lu gi­bi rek­tör­ler ve aka­de­mis­yen­ler gö­zal­tı­na alın­dı.

Suç­la­rı “Fe­ri­de Öğ­ret­me­n” gi­bi idea­list ol­mak­tı.

Prof. Dr. Hil­mi­oğ­lu­’n­dan an­la­ta­yım:

2000-2008 ara­sı İnö­nü Üni­ver­si­te­si­’n­de rek­tör­lük yap­tı. Fe­ri­de na­sıl Ha­fız Kur­san Efen­di ile kav­ga et­tiy­se, Hil­mi­oğ­lu da, Es-Se­yyid Os­man Hu­lu­si Efen­di­’nin mü­rit­le­ri­ne kar­şı mü­ca­de­le ver­di.
Gö­re­ve gel­di­ğin­de ma­sa­sın­da “Şey­hin fa­kül­te­si­” de­nen Ma­lat­ya Da­ren­de İla­hi­yat Fa­kül­te­si­’y­le il­gi­li bir YÖK ra­po­ru bul­du.

Fa­kül­te­de gö­rev­li al­tı öğ­re­tim ele­ma­nı, fa­kül­te de­kan­la­rı­nı YÖ­K’­e şi­kâ­yet et­miş­ti: “De­kan Sü­ley­man Top­rak, il­çe­de­ki Nak­şi­ben­di Şeyh Os­man Hu­lu­si Efen­di ta­ri­ka­tıy­la ir­ti­bat kur­ma­mı­zı em­ret­ti. Ken­di­si, bu ta­ri­ka­tın der­ga­hı­na uğ­ra­ma­dan fa­kül­te­ye gel­mi­yor.”

Ra­por­da, ta­ri­ka­tı­nın Es-Se­yid Os­man Hu­lu­si Efen­di Vak­fı ara­cı­lı­ğıy­la ba­ğış top­la­dı­ğı, ba­ğış­la­rın fa­kül­te ye­ri­ne vak­fa ak­ta­rıl­dı­ğı be­lir­ti­li­yor­du.

Üs­te­lik ba­ğış top­la­na­rak ya­pı­lan fa­kül­te bi­na­la­rı üni­ver­si­te­ye de­ğil bu vak­fa ait­ti! Ve va­kıf, baş­ka bir eği­tim ku­ru­mu için kul­la­nıl­ma­sı­na da izin ver­mi­yor­du.

Yet­mez­miş gi­bi, Şeyh Hu­lu­si Efen­di­’nin ye­ğe­ni fa­kül­te­ye ge­nel sek­re­ter ya­pıl­mış­tı!
Hil­mi­oğ­lu, 1993’te açı­lan fa­kül­te­yi 2001’de ka­pat­tı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Odatv.com

arşiv